Jaan Kanter: Gerd võiks kahekordne olümpiavõitja olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter on olümpiavõitja.
Gerd Kanter on olümpiavõitja. Foto: Raigo Pajula

Eestile Pekingis olümpiakulla võitnud Gerd Kanteri isa Jaan Kanter ütles intervjuus Postimehele, et kodus juuakse juba šampust ja Gerd võiks kahekordseks olümpiavõitjaks tulla.

Kuidas meeleolu on?

Meeleolu on okei. Ma tundsin ennast väga kindlalt selle võistluse eel. Ma ei närveerinud üldse.

Ei olnud sellist hirmu, et ei saa üldse medalit või jääb näiteks pronksile?

Ei olnud sellist tunnet. Võistlus kulges täpselt Gerdi stsenaariumi järgi, nagu oli ette planeeritud.

Oligi nii planeeritud, et neljandal katsel tuleb võiduheide ära?

Ma arvasin küll jah, et ta kolmanda-neljandaga hakkab ründama. Niipalju, kui olen Gerdiga neid võistlusi läbi arutanud, on nii tavaliselt olnud. Muidugi Alekna vastu oli natuke teine plaan, et oleks viiendal pidanud parima heite tegema, sest Alekna on see viimase katse mees. Kui Gerd teisel-kolmandal paneb korraliku tulemuse, siis on Aleknal võibolla liiga palju kosumisaega. Täna oli aga näha, et ega Alekna nii väge täis polnud.

Kas see üllatas teid?

Ei olnud üllatus. Natuke ma arvan, et eluaastad loevad ka. 37 enam nii erk ei ole. Hakkab vanaks jääma. Ütleme, et mingi taseme tegi ära, sai oma pronksi kätte. Aga poolakas oli muidugi üllatus. Aga kui viimaseid tulemusi vaadata, siis ta ei olnud tegelikult enam üllatus.

Kas te poolakat ka enne konkurendiks pidasite?

Siis ma hakkasin mõtlema, kui ta nüüd kaks viimast tulemust tegi. Ka eelvõistlusel oli ta üsna kindel.

On teil Gerdi tagasitulekuks ka plaan, kuidas teda tervitada?

Seda pole küll veel arutanud.

Kas teil on mingi komme tema tervitamiseks, kui ta mõnelt võistluselt edukalt tagasi tuleb?

Ei ole olnud. Tal kogu aeg läheb ju hästi, jõuad sa seal kogu aeg vastas käia.

Olümpiavõitjaks ikka väga tihti ei tule.

Jah, see on esimene kord. Eks siis peab midagi välja mõtlema.

Mida te Gerdilt nüüd peale olümpiavõitu ootate?

Kahekordne olümpiavõitja võiks olla. See on ka Gerdi unistus olnud, ega ta nüüd püssi põõsasse veel ei viska. Järgmisel olümpial samamoodi. See on tähtis, et ta oli see hooaeg terve, mingeid vigastusi polnud. Töö on tehtud, peab ka resultaat tulema.

Millal Gerd teile jälle külla tuleb?

Kui tal on võimalus, siis tuleb ta alati maale. Aga praegu ma ei tea, pole temaga veel suhelnud. Ma tean, et ta käib Eestis ära ja läheb Rootsi, kus tuleb maailmarekordi üritus.

Olete temaga täna suhelnud?

Üritasin helistada, aga ta ei võtnud vastu. Eks tal on praegu dopinguproovid ja muu. Aga üritan teda ikka kätte saada. Võibolla helistab ta ise. Kui ta viimati kodust ära läks, siis ta tegi viimase treeningu ja see oli nii kehv, kui vähegi olla võis. Ta pole siin Vigalas kunagi nii vähe visanud. Siis ma ütlesin, et nüüd, Gerd, võib öelda, et sul on kuld taskus. Tavaliselt on nii, et kui ta kodus vähe heidab, siis läheb võistlustel hästi ja nii oligi.

Äkki viskas siis teadlikult vähe?

Ei olnud. See oli vihmane ilm. Käisime õhtul sünnipäeval ja olime natuke väsinud ka. Tal üldse ei õnnestunud siin need asjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles