Euroopa suured on taandumas reameeskondadeks

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa koondise tähtründaja Wayne Rooney esitused on seni olnud meeskonna poolehoidjatele suureks pettumuseks.
Inglismaa koondise tähtründaja Wayne Rooney esitused on seni olnud meeskonna poolehoidjatele suureks pettumuseks. Foto: AFP/SCANPIX

Jalgpalli maailmameistrivõistlused on seni pakkunud mitmeid üllatusi. Enim on kõneainet andnud Euroopa suurriikide väga kehv esinemine. Viimati viisid oma poolehoidjad infarkti äärele Inglismaa ja Itaalia.
 

Täna jõuab MMil lõpule alagrupiturniiri teine ring ning seni on Euroopa suurriikidel (rahvaarvu ja jalgpallitraditsioonide poolest on suurriigid Itaalia, Inglismaa, Hispaania, Saksamaa ja Prantsusmaa – toim) kamba peale kirjas vaid üks võit – Saksamaa alistas mäletatavasti avavoorus 4:0 Austraalia.

Lisaks on viie tippmeeskonna arvel viis viiki ning kolm kaotust (ainsana on nendest ühe kohtumise pidanud Hispaania, kes peab oma teise vooru mängu täna – toim). Viimati vedas oma poolehoidjaid alt Itaalia, kes viigistas 1:1 Uus-Meremaaga. Viimane asub FIFA edetabelis alles 78. kohal ning enne MMi peeti neid finaalturniiri üheks nõrgemaks meeskonnaks.

Kui itaallased on peaaegu alati turniiri tagasihoidlikult alustanud ning Prantsusmaa koondise tase ongi viimastel aastatel selline olnud, siis inglaste 0:0 viik Alžeeriaga oli meeskonna fännide jaoks juba tõeline katastroof.

Endine Inglismaa rahvusmeeskonna mängija Stan Collymore on avaldanud juba arvamust, et praegused koondislased on oma koduklubides ülemakstud mehed, kellel ei jagu piisavalt motivatsiooni, et kodumaa särgis endast maksimumi anda. Collymore usub, et meeste vaim on jäänud lihtsalt rikkusest ja kuulsusest nõrgaks.

Lisaks toob ta välja asjaolu, et koondise põhitegijad on klubides harjunud pallima kõrgetasemeliste ning tehniliste leegionäride kõrval ja seetõttu ei tule neil mängimine koos teiste inglastega enam normaalselt välja.
Seega peaksid Collymore’i teooria kohaselt rahvuskoondise eest väljakule jooksma hoopis nende U21 esindus, kuna noorematel meestel on rohkem tõestamissoovi.

«Nad tahavad ennast näidata ja rahvuskoondist esindada ning seetõttu ei hoiaks nad ennast tagasi,» sõnas Collymore.

Samas viskavad inglased juba nalja, et pingil istuv endine kapten David Beckham on näidanud kahe kohtumise jooksul rohkem emotsioone kui mängijad väljakul.

Vaatamata kehvadele tulemustele, tunnustatakse koondise peatreenerit Fabio Capellot, kes on meeskonda hädavajalikku distsipliini toonud.

Capello on keelanud näiteks mobiiltelefonid, plätud ja ketšupi. Lisaks on ta piiranud mängijate kohtumisi nende abikaasade ning tüdruksõpradega.

Samas leitakse, et itaallasest juhendaja karmid meetmed on võinud anda tagasilöögi, kuna mehed ei oska enam kuidagi käituda, kui nad on oma turvalisest keskkonnast välja tiritud.  

Et olukorda siiski veidikenegi siluda, otsustati pidada meeskonnas kriisikoosolek, et viimaseks kohtumiseks Sloveeniaga siiski valmis olla. Inglaste võit selles matšis viiks nad kindlalt kaheksandikfinaali.

Samamoodi on olukord keeruline ka valitsevate maailmameistrite itaallaste leeris. Kui juba enne MMi kritiseeriti koondise peatreenerit Marcello Lippit, et ta jättis meeskonnast välja teravaimad itaallastest ründajad, siis pärast eilset 1:1 viiki Uus-Meremaaga süveneb see kriitika veelgi.

Vaatamata sellele ei soovinud Lippi pärast pettumust valmistanud kohtumist kellelegi tuhka pähe raputada.

«Meil ei olnud selles mängus palju õnne, kuid siiski ei mänginud me ka hästi,» sõnas Lippi SkySport’ile. «Tuleb öelda, et õnn ei olnud meie poolel, kuna tabasime nii värava raame kui ka luhtasime mitmeid häid tsenderdusi. Peame võitma järgmise mängu, kui me tahame jõuda kaheksandikfinaali.»

Siiski pole Euroopa suuriikide kehvas esinemises midagi üllatuslikku, kuna ajaloole tagasi vaadates võib järeldada, et tänavu võidab tiitli nagunii Lõuna-Ameerika meeskond.

Siinkohal kaks fakti. Esiteks, ükski Euroopa meeskond pole suutnud väljaspool Euroopat toimunud MMi võita (tänavu mängitakse ju Aafrikas – toim). Teiseks, alates 1962. aasta MMist, kui esikoha teenis Brasiilia, on võidukarikas rännanud kordamööda Lõuna-Ameerikasse ja Euroopasse. 2006. aastal võitis teatavasti Itaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles