Piiroja: küsisin kohtunikult, mis toimub?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jalgpallikoondis jätkas Balti turniiril kurba seeriat. 72 aastat pole karikat võidetud, kuid vastastele lisaks seisavad sinisärklaste teel ees Läti kohtunikud.



Eilse otsustava kohtumise eel Leeduga oli teada, et Eestil seisab ees raske mäng. Leedukate kasuks rääkisid koduseinad, ühtlasem koosseis, enesekindlus ja viimasel ajal näidatud ilus mängupilt. Küll aga ei osanud eestlased arvata, et lisaks kõigele asuvad tähtsat rolli etendama ka kolm lätlast.

16. minut: nurgalöögi järel vabaneb kattest Eesti kapten Raio Piiroja ja hea peavõitlejana tuntud mees suunab palli väravasse. Eestlased rõõmustavad ja on juba juubeldamiseks puntrasse kogunenud, kui kohtuniku vile teatab, et tabamus ei loe. Ääres tegutsenud vilemees andis mõista, et Piiroja oli suluseisus. Vale otsus! «Kuidas sai olla suluseis. Otsajoonest tuli tsenderdus ja leedukas seisis taga postis. Nägin, et jääb vaba auk ning lükkasin esimese posti juurde ära,» nurises Piiroja.

30. minut: Mihkel Aksalu tõrjub suurepäraselt Deividas Šernase löögi enda ette. Aksalu saab nahkkerale enne ründajat jaole, edurivimees hüppab üle Aksalu, kuid kohtunik, seekord väljaku oma, vilistab penalti. «Mul olid käed juba palli taga,» kinnitas Aksalu. Ehk siis: taas vale otsus!

«Pole esimene kord, kui Läti kohtunik surub eestlasi. Täiesti arusaamatu, miks nii on,» lajatas silmanähtavalt närvis Piir­oja. «Küsisime kohtunikult, mis toimub? Väravaid ei loeta ja Leedule antakse kahtlasi penalteid.»
Esimese poolaja sündmustest oli marus ka muidu üsna vaoshoitud peatreener Tarmo Rüütli, kelle sõnalaviin tabas vilemehi pärast 45. minutit.

«Ütlesin kohtunikule otse, et olete mõeldud õiglust mõistma, mitte kaasa mängima,» edastas Rüütli enda öeldut.

Mäletatavasti tegid Läti kohtunikud Eesti-Leedu matšis ka kaks aastat tagasi Jurmalas nii halva partii, mis kutsus esile lausa fännide rahutused. Tendents on aga alati selles suunas olnud, et ära tahetakse teha just eestlastele ja lätlaste poolt. Paratamatult tekib küsimus, kas sellisel kujul Balti turniiril üldse mõtet on?

«Täiesti mõttetu! Käib kõva ärapanemine,» nurises Piiroja, kellele sekundeeris Rüütli. «See on ikkagi vanim turniir Euroopas ja traditsiooni mõttes ehk kannatab ära, kuid sportliku poole pealt ebavõrdne. Kohtuniku panus ei tohiks olla nii märgatav.»

Tõe huvides peab ära märkima, et eestlased ei tahtnud 0:2 kaotuses ainult vilemehi süüdistada. Tegelikult tunnistati, et kodumeeskond oli parem ja väärinuks võitu niikuinii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles