Laansoo ja Kahro võitsid Eesti motokrossi meistrivõistluste avaetapi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MX1 ja MX2 start
MX1 ja MX2 start Foto: Rauno Kais

Laupäeval sõideti Türi külje all asuvas Kihli motokeskuses selle aasta Eesti meistrivõistluste esimene etapp, kus oli kohal enamus Eesti parimatest sõitjatest ning kiired sõitjad Soomest ja Lätist. Esimese sõiduvooru lõpuosas, kui rajale läksid päeva kõige kiiremad motomehed, algas tugev vihmasadu ja sõitjate ohutusele mõeldes otsustati hiljem teine voor ära jätta. Õhtuks selgus ka see, et pühapäevane võistlus jääb kahjuks raja kehva seisu tõttu ära.

Kõige kiiremas MX1 ja MX2 klassi ühisstardis sai kõige paremini minema valitsev MX1 klassi Eesti meister Juss Laansoo (KTM Racing Team), keda asusid jälitama eelmise aasta TOP200 sarja võitja ja Laansoo klubikaaslane Heido Havam, Inglismaal võistlev Priit Rätsep (Motodepoo Team Greem, Kawasaki) ja tänavu Rootsi meistrivõistlustel sõitev Indrek Mägi (Mägi Racing, Kawasaki).

Laansoo suutis aina tihenevas vihmas vigateta sõita ning võitis kindlalt sõidu. Sõidu kiireima ringiaja sõitnud Rätsep ei saanud kohe Havamist mööda ja kukkus sõidu lõpuosas ühe ringiga mahajääja tõttu ning jäi võitjast lõpuks 23,7 sekundit. Havam kaotas kolmandana Laansoole 28,6 sekundiga. Paar ringi enne lõppu möödus Havamiga enamu sõidust ägedat duelli pidanud Mägist lätlane Davis Ivanovs (Kawasaki) ja jättis eestlase viiendaks.

Kvalifikatsioonis Rätsepa ees 0,1 sekundiga kiireima aja sõitnud Gert Krestinov (Motoextreme, Kawasaki) kukkus stardikurvis ja mõni hetk hiljem uuesti ning langes võistlejaterivi lõppu. Noormees tegi küll head tempot, aga esimesed olid juba kaugel ees ning lõpujoone ületas ta nii MX1 kui üldjärjestuses kuuendana.

MX2 klassis oli kiireim valitsev Soome meister Erki Kahro (Kahro Racing, Husqvarna), kes võitles sõidus vapralt ka suuremate MX1 klassi sõitjatega ning oli üldjärjestuses kaheksas. MX2 klassi teiseks ja üldi üheksandaks sõitis end Andre Park (Yamamoto RC, Yamaha), kes jäi Kahrole alla 8,5 sekundiga. Selle klassi kolmas, lätlane Karlis Sabulis (Kawasaki), kaotas Kahrole aga juba üle minuti.

MX2 juuniorite sõidu võit läks lätlasele Tomass Šileikale (KTM), kelle järgnes motokrossi maailmameistrivõistlustel ainsa Eesti meeskonnana osaleva Sahkar KTM Racing noor sõitja Hardi Roosiorg, kes oli kvalifiktsiooni kiireim. Lätlane asus võistlust juhtima juba esimesel ringil, Roosiorg kohe teda jälitamas, kuid sõidu edenedes vahe vaikselt suurenes ja eestlane pidi lõpuks lõunanaabri 8 sekundilist paremust tunnistama. Kolmandana ületas lõpujoone Aron Lenzius (Tartu Enduro Klubi, KTM), kes kaotas Sileikale 50,4 sekundiga.

85cc klassis heitlesid terve sõidu esikohale ka kvalifikatsiooni kaks kiiremat, kus Tamur Talviku (Paikuse MK, KTM) ringiaeg oli Andreas Hiiemägi (Kose MK, Husqvarna) omast ainult 0,09 sekundit kiirem. Võistlussõidus haaras Talviku kohe liidrikoha ja võitis ka sõidu 2,8 sekundilise eduga Hiiemäe ees. Kolmandale kohale võistlesid enamus sõidust Robert Saun (Motoextreme, KTM) ja Meico Vettik (Mägi Racing, Kawasaki), kuid viimase tsiklil tuli kett maha paar ringi enne lõppu ja koha saatus oligi otsustatud. Saun kaotas lõpuks esiduole juba minuti ja 18 sekundit. Sõidus osales ka üks vapper neiu Kadri Ehamäe (Pärnu MC, Yamaha), kes ületas lõpujoone eelviimasena.

Külgvankrite masinaklassid sõitsid esimese vooru viimase sõiduna ning selleks ajaks oli rada juba väga vesine ja libe ning sai saatuslikuks nii mõnelegi meeskonnale. Nii pidid raske raja tõttu katkestama meistrivõistluste avaetapi Põlvas võitnud valitsevad Eesti meistrid Kert Varik – Erkki Kõiv (AYR Racing Team, Zabel), sõitu kaks esimest ringi juhtinud ja sarjas neljandat kohta hoidnud Gert Gordejev – Veikko Parksepp (RedMoto Honda Racing, Zabel) ning sarja kolmandad Margo Sonn – Erkki Kõiv (Kose AMK, KTM). Kõige paremini suutsid mudasel rajal lõpuks hakkama saada ja lõpetasid esimesena sünnipäevalaps Ülar Karing ja Johannes Johanson (Jõhvi MK, AYR-KTM), kellele järgnesid Kohila SC Cross Team meeskonnad Argo Põldsaar – Indrek Aljes (AYR-KTM, +29 sekundit) ja Joosep Hansar – Juhan Paabstel (KTM, +1.58,4).

Meistrivõistluste liidriteks tõusid Raido Riim ja Arno Peever (Kohila Motospordiklubi, Zabel), kes juhtisid sõitu mitu ringi, kuid siis langesid lõpuks neljandaks.

MX V ehk siis veteranide klassi sõitu asus juhtima Husqvarna enduro tsikliga võistelnud Rene Jõgimaa (RedMoto Honda Racing), kellest neli ringi hiljem möödus Reio Engman (Lääne MK, Yamaha), kes sai sõitu juhtida omakorda kaks ringi. Siis tõusis liidriks avaringilt seitsmendana tulnud Heigo Lauren (Yamamoto RC, Yamaha), kes ka sõidu 18 sekundiga Engmani ees lõpetas, kellele omakorda Jõgimaa kaotas ainult 0,6 sekundiga.

Hobi Open masinaklassis võidutses Tarmo Jaasi-Tamm (Motoklubi K&K, KTM) asudes võistlejaterivi etteotsa juba avaringil. Teisena lõpetas kogu distantsi samal kohal sõitnud Sören Aadli (ÜK, Kawasaki), tema kaotas võitjale 7,1 sekundiga. Kolmandaks sõitis end avaringi viiendalt kohalt Kevin Didvig (RedMoto Honda Racing, Honda), kes jäi teisest kohast ainult 0,9 sekundit. Stardis oli ka Eesti parim suusahüppaja Kaarel Nurmsalu (AYR Racing Team, KTM). Vapper suusamees näitas kvalifikatsioonis 17 osaleja seas 14-ndat aega, kuid võistlussõidus pidi leppima viimase kohaga.

Õhtul kell 20.45 lõppenud erakorralisel koosolekul otsustasid korraldaja Türi AMK ja EMF-i krossikomisjon, et ebasoodsate ilmastikutingimuste tõttu jääb ära täna, 11. mail toimuma pidanud esimese etapi teine võistluspäev.

Eesti motokrossi meistrivõistluste järgmine etapp sõidetakse 7. ja 8. juunil Karksi-Nuias Ainja krossirajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles