Mida pikemalt Rock mängib, seda kergem Kalevile

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev/Cramo mängijad (sinises) jäid avamängus peale, täna on Tartu Ülikool/Rocki meestel võimalik teha vigade parandus.
Kalev/Cramo mängijad (sinises) jäid avamängus peale, täna on Tartu Ülikool/Rocki meestel võimalik teha vigade parandus. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell 19 peetakse Tartus korvpalli Eesti meistriliiga finaalseeria teine kohtumine. Kas Tartu Rock leiab Kalev/Cramo vastu õiget rohtu?

Tartu Rocki korvpallimeeskonna treeneritel ja mängijatel oli vaid üks päev, et leida vastus küsimusele, miks nad jäid pühapäeval koduse meistriliiga finaalseeria avamängus Kalev/Cramole alla, ning teha tänaseks teiseks kohtumiseks mingidki korrektiivid. Lühikese ajaga on mängujoonises raske midagi muuta, pealegi on tartlaste valikuvõimalused mitme põhimehe vigastuse tõttu ahtakesed. Kuid nagu ütles Eesti koondise endine peatreener Üllar Kerde: «Sellise mänguga ei saa Rock võita.»

Finaalseeria esimest mängu analüüsides juhtis Kerde tähelepanu kohtumise algusele. Kogenud treeneri hinnangul oli Kalev mänguks paremini valmis – vastase liikumised olid selged ning seepärast teati väga täpselt, millal ja kuidas katete korral vahetada. «Kalevi kaitse töötas väga hästi,» leidis ta ja lisas, et Rockil jäi puudu poolkiiretest rünnakutest. Nende asemel otsis Rock korve pikalt kombineerides.  

Kuid Rocki positsioonirünnak on vesi Kalevi veskile – seda märkis oma analüüsis Kerde ja sama möönis ka Kalevi peatreener Alar Varrak. «Mida pikemalt Rock rünnakul mängib, seda kergem on Kalevil kaitses,» leidis Kerde. «Rocki pikk kombineerimine pole nende endi jaoks kõige mugavam variant. Meile see aga omakorda sobib,» tunnistas Varrak. Ta meenutas, et hooaja parimate etteastete ajal tõi Rockile edu just rohkem jookse-ja-viska-stiil.

Tartlaste peatreeneri Gert Kullamäe sõnul pole aga väga kiire mängu jaoks meeskonnas piisavalt jõudu. Sellelegi väitele on raske vastu vaielda, sest kiirete rünnakute algataja oli leedulasest mängujuht Augustas Peciukevicius, kes märtsikuise rangluumurru tõttu ei saa teadupärast finaalmängudes osaleda.

Leedulase puududes on Rocki sisuliselt ainus mängujuht ameeriklane Vincent Simpson, kes on aga leedulasega võrreldes teist tüüpi mängija. Ameeriklasele puhkust andev Valmo Kriisa pole ka enam see mees, kes palli kiirelt üle tooks.

Seega pole ilmselt oodata, et Rock ajaks mängu kiireks, küll aga peab nende tegutsemine muutuma särtsakamaks ja agressiivsemaks. Kullamäe lisas veel ühe olulise punkti – selgelt tuleb parandada kate-kattes-mängu, kuid ka selle mänguelemendi efektiivseks kasutamiseks on oluline osa teravusel.

Finaalseeria esimeses mängus jäid varju mitmed Rocki senised liidrid: Tanel Kurbas, Gert Dorbek ja Janar Talts. Eriti neist kahe esimese rünnakupanus peab oluliselt suurenema. Talts saab aga olla ülimalt kasulik ka muu kui punktide viskamisega. Tegelikult ei tea ju enne tänast mängu keegi, kui palju saab tartlasi aidata leedulane Vilmantas Dilys. Igatahes pärast pühapäevast mängu kurtis ta, et haige põlv on taas valus. See aga võib tähendada hoopis raskemat ja pikemat tööpäeva Taltsile ja Joosep Toomele.

Kullamäe on veendunud, et tänane kohtumine on seerias otsustava tähtsusega. Kui koduväljakul õnnestub võita ja seeria kokkuvõttes viigistada, näeb ta võimalust, et kullaheitlus läheb veel väga põnevaks.

Kerde andis eelise siiski Kalevile. «Finaalseeriates ei kasutata 12 meest ja kui Varrak leiab enda jaoks need seitse või kaheksa mängijat, keda kasutada, läheb Rockil väga raskeks,» vihjas kogenud treener esimese mängu lõpuminutitele, kus Varrak tegi uljaid vahetusi, mis lõpuks oleksid peaaegu määranud kogu mängu saatuse. Lisaks nägi Kerde Kalevi jaoks tugevat lisakäiku Ty Abbottis. Vigastuse tõttu pikalt eemal olnud ameeriklane peaks muutuma iga mänguga paremaks ja meeskonnale kasulikumaks.

Küsimus on vaid selles, millist mõju avaldas esimese mängu lõpp Kalevi põhimeestele. Varrak loodab, et need hetked ei saanud saatuslikuks. «Oleme selle olukorra meeskonna sees lahti rääkinud. Tegemist oli treeneri prohmakaga,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles