Kas kuulutada Hamilton ja Mercedes tšempioniks?

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes või mis suudaks peatada teistest pea jagu üle oleva Mercedese?
Kes või mis suudaks peatada teistest pea jagu üle oleva Mercedese? Foto: SIPA/Scanpix

Mercedes on juhtinud F1-sarjas kõik sõidud algusest lõpuni ning võtnud viis võitu, neist neli kaksikvõitu.

Ei saa öelda, et tänavuses F1-sarjas põnevus täiesti puuduks. Mercedes on küll teistest pea jagu üle, kuid tiitli nimel käib siiski võitlus Lewis Hamiltoni ja Nico Rosbergi vahel. Põnev seegi, kas hõbedased autod võidavad tänavu kõik sõidud või mitte.  

Teinekord võivad sõnad pöörduda ütleja vastu. Mullu, kui Sebastian Vettel võitis ühe sõidu teise järel ning krooniti mitu etappi enne hooaja lõppu maailmameistriks, teatas Hamilton, et ühe mehe ülevõim on ääretult igav ja tuleb F1-sarjale kahjuks. Nüüd, kus Hamilton ise on pärast katkestamist avasõidus triumfeerinud neljal järgmisel, püsib ta millegipärast vait. Ainuke vahe tema ja mulluse Vetteli vahel on kombinesooni värv ning see, et britt ei ulu pärast igat võitu nagu tita.

Hamiltoni ülekaal ei põhine paraku tema sõiduoskustel – samaväärseid piloote tiirutab asfaldil teisigi –, vaid Mercedese tiimi konstruktoritel-inseneridel, kes suutsid valmistada parima mootori ja autod. Viis sõitu, viis võitu, neist neli kaksikvõitu, lisaks viis kaksikvõitu kvalifikatsioonis. Mercedes pole sel hooajal võidukihutamistel loovutanud liidrikohta ühelgi hetkel ning tiimile võib meeskondliku karika juba pihku suruda. Individuaalse tiitli saatuse otsustab ilmselt see, kui hästi Hamiltoni auto vastu peab. Kui ei pea, on Nico Rosbergil lootust, teistel mitte.

Tegelikult ollakse leppinud, et Hamilton ja Rosberg jagelevad esikoha, ülejäänud kolmanda koha nimel. Fernando Alonso kuulutas sealsamas Barcelonas, et suure tõenäosusega võidavad Mercedesed tänavu kõik sõidud. Kui nii juhtuks, oleks see midagi erakordset.

Kõige lähemal on olnud nii-öelda puhtale vuugile McLaren aastal 1988, kui 16 võidukihutamisest kaotati vaid üks – Itaalia GP, kus Alain Prost katkestas mootoririkke tõttu ja Ayrton Sennale keeras ette ringiga maha jäänud Williams. Ferraril jäi aastatel 2002 ja 2004 võitmata kaks sõitu.   

Mercedese spordiboss Toto Wolff tunnistas, et kui tiimi autod on nii võimsad, tuleb paratamatult soov lõpetada aasta kaotuseta. «Ent tegemist on siiski autospordiga, kus võib kõike juhtuda. 14 etappi on ees. Meil pole veel olnud keerulisi ilmastikutingimusi, pole olnud turvaautot, mis tuleb rajale ebasobival ajal, pole olnud äikesevihma halval hetkel. Meie sõitjad pole omavahel kokku põrganud. Seega on vara planeerida, et me võidame kõik sõidud.»     

Ent leidub ka optimiste. Barcelonas rõõmustas Vettel, et Red Bull on teinud head tööd ning nihkunud Mercedestele lähemale. Ehk tõesti, kuid Daniel Ricciardo jäi Hamiltonist 49 sekundi kaugusele ning seda vahet on üsna võimatu tagasi teha, sest ega Mercedese tiim jalgu seinale viska.

Samas tunnistas Red Bulli pealik Chris Horner, et üritatakse viimseni. «Meil on kaks võimalust: kas loobuda või võidelda. Me võitleme. Võitleme hooaja viimse sõiduni Abu Dhabis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles