Ruut: Rock muutis rünnakut, aga peaks muutma ka kaitset

Peep Pahv
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kurbas vedas Rocki rünnakuid.
Tanel Kurbas vedas Rocki rünnakuid. Foto: Kristjan Teedema

Korvpalli Eesti meistriliiga finaalseeria teine kohtumine lõppes küll Kalev/Cramo kasuks sama suure vahega kui esimene mäng, ent vaatlejad märkasid Tartu Ro­cki tegutsemises muutusi. Eesti U20 koondise peatreeneri Indrek Ruudu hinnangul puudutasid muutused eelkõige rünnakut, kaitse tugevdamiseks polnud nad midagi ette võtnud.

Seega esmalt Rocki rünnakust. «Esimeses kohtumises oli Rocki rünnak üles ehitatud ühele variandile – näiteks kui pall pidi jõudma väljaku nurka Tanel Kurbasele viskamiseks, siis see sinna ka mängiti ning vahepealseid võimalusi korvi rünnata ei otsitud. Kui aga planeeritud kohast viskele ei pääsetud, oli uue võimaluse otsimine juba väga keeruline,» selgitas Ruut. «Teises kohtumises oli aga Rock selgelt agressiivsem ja otsis kiiremini viskeid ning seepärast oli Kalev kaitses rohkem hädas.»

Ruut lisas, et Euroopa tipptreenerite koolitustel on räägitud, et rünnakul peab hakkama viset otsima alates viiendast sekundist ja ühe rünnaku jooksul peab tekkima vähemalt kolm viskevõimalust. Seega vastas teises mängus Rocki rünnak nendele põhimõtetele rohkem.

Kaitses olid aga tartlased Kaleviga endiselt hädas – lasta visata enda korvi 87 punkti on selgelt palju.

«Kalev harutab Rocki kaitse väga hästi lahti. Kui kate-kattest-mängus ei saa korvi alla sööta, leitakse kolmese joone tagant vabaks jäetud mees ja sealt visati hästi sisse,» vaagis Ruut. «Kui esimesel poolajal visatakse üle 40 punkti, siis tuleb vaheajal midagi muuta. Loomulikult ei oska ma praegu ütelda, kas muud kaitse variandid töötavad paremini, aga proovima peaks. Võimalusi, kuidas sellistes olukordades tegutseda, on palju ning mängijad peaksid olema võimelised mängu käigus neid kasutama.»

Ruudu hinnangul mängis Rock teise mängu küll paremini, kuid Kalev kontrollis kogu kohtumist. «Tegelikult ei tekkinud kordagi tunnet, et Rock võiks ise selle mängu võita,» nentis ta.

Finaalseeria kolmas mäng peetakse alles esmaspäeval Tallinnas. Seega on mõlemal meeskonnal piisavalt aega, et oma mängu paremaks muuta. Eelkõige tuleb paus kasuks Rockile, kes vajab jõuvarude taastamiseks rohkem aega. Võimalik, et nende päevadega taandub ka Vilmantas Dilyse põlvevalu ja ta saab meeskonda aidata. Kalev peab aga lootma, et sellest ajast piisab teisipäeval hüppeliigest väänanud Rain Veidemani paranemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles