Avo Keel käis end Soomes täiendamas: üks ambitsioonikas idee on veel

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest hooajast alustab Pärnu võrkpalliklubi esindusmeeskonna peatreenerina tööd Avo Keel.
Uuest hooajast alustab Pärnu võrkpalliklubi esindusmeeskonna peatreenerina tööd Avo Keel. Foto: Toomas Huik

Uuest hooajast Pärnu Võrkpalliklubi peatreeneriametisse asuv Avo Keel rääkis pikemas intervjuus volley.ee-le hundijahist, koondise võimalustest EM-valikturniiril ja sellest, et käis end Soomes täiendamas.

Volley.ee intervjuu:

Avo, millega tegeled? Kuulsin, et käisid Tartus kehatehnilisel ülevaatusel. Mis on treenerite kutsehaigus - kui sellist üldse on?
Kõpitsetakse natuke nina, õhk hakkab paremini läbi käima. Treenerite kutsehaiguste kohta ei veel midagi öelda, vererõhk on korras.

Sul on kodus laskevalmis relv. Kas hundilaskmise aeg on läbi või jäeti mõni sinu püssi jaoks alles?
Hundijaht algab novembris ja selleks oleks lund ja aega vaja. Selle uluki jaht on suht suur ettevõtmine. Ideaalis oleks sinna ka palju mehi vaja. Ise pole jahil olles hunti näinud, aga Pärnu ja Tallinna vahet sõites oli korra õnn teda tee ääres näha.

Kas lahkusid Selverist nii et sealsed töökaaslased jäid sõbraks ja ootavad sind tagasi?
Sõpradeks jäime igal juhul. Oliveriga oli väga meeldiv koos töötada. Raul oli kõik need üheksa hooaega minu kõrval. Omaette inimene minu jaoks on loomulikult Tarmo, tema on minu eest n.ö hoolitsenud alates 1999. aastast, kui ma Soomest Eestisse tagasi tulin. Aga kõige teenekam töötaja on klubi ajaloos tegelikult Kristi. Ta on klubis olnud asutamise aastast alates ja näinud kõiki rõõme ja valusid. Muide, seda viimast (valu) oskab ta ka ise ülihästi teha - seda muidugi väga tulemusliku ravi ja taastumise kontekstis.

(Selgituseks: Oliver Läll on Selveri mänedžer, Raul Reiter treener, Termo Kesküla klubi juht, Kristi Singi füsioterapeut – VM)

Kutsud vanema poja Tallinnast Pärnusse või lased Marttil endal valida, kus ta elada ja mängida soovib? On sul plaane noorema poja Markkusega? Kas Pärnu ja Tallinna vahel on nüüd suuremat mängijate liikumist oodata?
Kui Martti Pärnu valib, siis mis saab minul selle vastu olla. Ta oli sel aastal sidedest kokkuvõttes parim. Oma otsused teeb ta aga ise ja on seda alati teinud. Markkust tahaks kindlasti Pärnus näha ja sellepärast püüan teda siiapoole kallutada. Mängijate liikumisi tuleb ju igal aastal. Ja kui mängijad liiguvad koos treeneritega, siis on see hea märk ja omamoodi tunnustus. Vähemalt nende ,,liikuvate“ mängijate poolt.

Mida klubist kuulda - kas euroraha saadakse Pärnu linnapea abiga kokku?
On suht loogiline, et me peaks enne Eestis midagi korda saatma, et toetajatel usaldus ja suurem nälg peale tuleks. Kui eurosari loodetavasti järgmisel aastal päevakorda tuleb, küll siis ka linnapea suure spordifännina oma jõu ja nõuga appi tuleb. Selles võib kindel olla.

Mis sa arvad, kas Eesti koondise uuel peatreeneril on võimalik kuu ajaga meestega midagi uut välja kujundada? Või polegi tal seda vaja teha?
Olen alati öelnud, et kevadised tsüklid on koondise treeneri jaoks väga keerulised. Aega on sisuliselt kolm-neli nädalat. Midagi oma käe järgi sättida on võimalik. Põhiliseks mõõdupuuks on loomulikult kvalifikatsioonimängud ja see, kuidas treener seal meeskonna mängima saab. Õnneks on sport väga mõõdetav - selleks on tulemus.

Kas Eesti meeskonna vastased Slovakkia ja Kreeka on meile Euroopa meistrivõistluste alagrupis rasked või enam-vähem samal tasemel, Ungarist rääkimata?
Paberil peaks Slovakkia olema favoriit. Aga ennegi on mõnda favoriiti võidetud. Kreeka on tõenäoliselt ohtlik, aga ei tohiks olla sellisel tasemel nagu oli lähiajaloos meiega mänginud Belgia ja Holland.

Põnevus algab ja saab otsa maikuus. Esimene EM-i valikmäng toimub 23. mail. Mis sind üllataks?

Kui Eesti võidaks alagrupi, oleks minu jaoks selles 60 protsenti üllatust ja 40 mitte. Kreeka peaks tahapoole jääma. Ungarist väga ei räägiks ja ega eriti oskakski. Kui Eesti võtaks kuuest mängust kaksteist punkti, poleks finaalturniirile pääsuga probleeme. Nende punktidega ollakse igal juhul alagrupis teised - kui mitte esimesed. Teise koha puhul ei tohiks järelturniiril tekkida raskusi Valgevene või kellegi teise alistamisega. Kui Türgi mingi imega vastu juhtub, siis on asi kordades tõsisem.

Lubasid, et õpid vahepeal välismaal. Kuhu ja millal lähed ennast täiendama? On kellegagi midagi kokku lepitud?
Just olin Soome koondise juures ja augustis plaanin seal veel neli-viis päeva olla. Üks ambitsioonikas idee on veel, aga sellest on vara rääkida.

Mida pead oma peatreeneri karjääri hinnatavamaks saavutuseks? Mida kõige rohkem juurde õppisid, millist nõu järeltulijatele annaksid?
Eks need EM-i finaalturniiridele pääsud ole. Õppisin seda, et eneses on vaja jõuda selgusele, kuidas see materjal, mis olemas, võiks ja peaks mängima. Kui see on valmis mõeldud, siis hakka aga valitud suunas tööle ja usalda oma meetodeid. Kindlasti ahmi ka mujalt teavet, aga ära kopeeri seda üks ühele. Kohenda ja rakenda mujalt saadud ideid selliseks, et nad sobivad ja tulevad kasuks just nendele mängijatele ja võistkonnale, keda treenid. Sealt tulevadki treenerite erinevused. Ja veelkord - sport on väga mõõdetav.

Kas oled mõelnud, et võiksid ka naiskonda treenida?
Kindlasti võiks, aga selleks on vaja korralikult valmistuda. Kindlasti on treenereid, kes liikunud meestest naistesse ja vastupidi. See võtaks ikkagi teatud aja, et süveneda naiste ja meeste mängu erinevustesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles