Vähem kui kuu jalgpalli MMini: väikeriik taastab suurt ajalugu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal valiti Diego Forlan (vasakul) MM-finaalturniiri parimaks mängijaks. Tänavu loodavad uruguaylased eelkõige Liverpoolis suurepärase hooaja teinud Luis Suarezele (paremal).
2010. aastal valiti Diego Forlan (vasakul) MM-finaalturniiri parimaks mängijaks. Tänavu loodavad uruguaylased eelkõige Liverpoolis suurepärase hooaja teinud Luis Suarezele (paremal). Foto: Reuters/ScanPix

Vähem kui kuu aja pärast, 12. juunil pannakse Brasiilias pall mängu jalgpalli MMi finaalturniiril. Postimees tutvustab avalöögi eel järgemööda kõiki seniseid meistreid ning esimesena võtame vaatluse alla 1930. aastal esimese MMi võitnud Uruguay.

Ajalugu

Uruguay on läinud jalgpalliajalukku esimese MMi korraldaja ja võitjana. 1930. aastal kodupubliku ees maailmameistriks kroonitud Uruguay oli toona jalgpallimaailma valitseja ja selle tunnistuseks on ka 1924. ja 1928. aasta olümpiavõidud. Toona ei olnud jalgpall üle maailma veel nii organiseeritud kui tänapäeval ja nii jäi solvunud Uruguay järgmistest tiitlivõistlustest kõrvale. Kuna paljud Euroopa tippriigid ei sõitnud esimesele MMile, loobus Uruguay vastukaaluks 1934. aastal Itaalias ja 1938. aastal Prantsusmaal peetud finaalturniirist.

Pärast II maailmasõda peeti esimene MM 1950. aastal Brasiilias ja taas krooniti võitjaks Uruguay. Võõrustajate kaotust otsustavas kohtumises uruguay­lastele peetakse siiani Brasiilia jalgpalli ja mõnel puhul üldse riigi ajaloo kõige mustemaks päevaks. Uruguay jalgpallis algas n-ö uus ajastu 1954. aasta MMil, kui poolfinaalis kaotati 2:4 Ungarile. Tegemist oli uruguaylaste jaoks üldse esimese kaotusega finaalturniiril. Toona lõpetati kokkuvõttes neljanda kohaga, kuid edasi algasid kunagiste valitsejate jaoks raskemad ajad. Järgmisest 13 finaalturniirist ei suudetud kuuel korral turniirile pääseda, kolmel juhul piirduti MMil alagrupimängudega ja kolmel korral play-off’i avaringiga, vaid 1970. aastal saadi neljas koht.

Uruguayd loetakse särava mineviku tõttu Lõuna-Ameerika suurjõudude Brasiilia ja Argentina järel sealse piirkonna atraktiivsuselt kolmandaks koondiseks.

Uruguayd on särava mineviku tõttu loetud Lõuna-Ameerika suurjõudude Brasiilia ja Argentina järel sealse piirkonna atraktiivsuselt kolmandaks tiimiks ning viimasel ajal on seda taas tõestatud ka palliplatsil.

2009. aastal sai ühest Uruguay kuulsamast jalgpalliklubist Nacionalist esimene sealne tiim 20 aasta jooksul, kes suutnud Lõuna-Ameerika kuulsaimas klubisarjas Copa Libertadoreses taas poolfinaali jõuda. 2010. aastal Lõuna-Aafrika Vabariigis toimunud MMil juhtis finaalturniiri parimaks mängijaks valitud Diego Forlan 3,4 miljoni elanikuga Uruguay jälle jalgpallimaailma tippu: turniir lõpetati neljandana. 2011. aastal võideti 16 aasta pikkuse pausi järel taas Lõuna-Ameerika meistrivõistlused Copa America.

Staarid

Meeskonna suurimad staarid tegutsevad ründeliinis. Tiimi liider on 27-aastane Liverpooli mängumees Luis Suarez, kes lõi tänavu Inglismaa kõrgliigas 31 väravat ning kuulub kindlalt maailma ohtlikemate ründajate sekka. Keevalise loomu ja ettearvamatu käitumise poolest tuntud Suarez on viimasel aastal suutnud suurematest skandaalidest hoiduda. Praeguseks on Liverpooli ründaja tõusnud 38 tabamusega ka rahvuskoondise läbi aegade suurimaks väravakütiks.

Suareze kõrval väärib ründeliinis kindlasti esiletõstmist tema eakaaslane Edinson Cavani, kelle eest maksis PSG eelmisel aastal läbi aegade suuruselt kuuenda üleminekusumma, 64 miljonit eurot. Endiselt on rivis ainsa uruguaylasena üle 100 koondisemängu pidanud 34-aastane Forlan, kes pallib nüüd Jaapanis Osaka Cerezo ridades. Oluliste mängumeestena tasub esile tuua veel Istanbuli Galatasarays mängivat väravavahti Fernando Muslerat, meeskonna kaptenit Diego Luganot ja tema keskkaitsepartnerit Diego Godini, kes on Madridi Atletico eest teinud tänavu suurepärase hooaja.

Ootused

Lõuna-Ameerika valiksarjas ei käinud Uruguay käsi kõige paremini. Üheksa meeskonna konkurentsis saavutati viies koht, mis viis neid play-off’i, kus tuli vastamisi minna Jordaaniaga. Seal pandi oma paremus kindlalt maksma, kui avamängus võeti võõrsil 5:0 võit, koduplatsil veeretati Aasia meeskonnaga mäng 0:0 viiki.

MMile ei sõida Uruguay küll mitte suurfavoriidina, kuid siiski meeskonnana, kelle jõudmine otsustavate mängudeni ei oleks üllatus. Kui mitmed soosikud saavad rõõmustada pigem soodsa loosi üle, siis Uruguay sattus ühte alagruppi koos Itaalia ja Inglismaaga ehk kahele kaheksandikfinaali viivale kohale konkureerivad kolm endist maailmameistrit. Lisaks kuulub nelikusse Costa Rica.


Uruguay koondis

•    Koht FIFA tabelis –    6.

•    Peatreener – Oscar Tabarez (Uruguay)

•    Kapten –    Diego Lugano

•    Rekordinternatsionaal –  Diego Forlan 108 mängu

•    Suurim väravakütt – Luis Suarez, 38 väravat

•    Maailmameister – 1930, 1950

•    Copa America võitja – 1916, 1917, 1920, 1923, 1924, 1926, 1935, 1942, 1956, 1959, 1967, 1983, 1987, 1995, 2011

•    Olümpiavõitja – 1924, 1928

Uruguay mängud MMil D-alagrupis:

14. juuni    Uruguay – Costa Rica

19. juuni    Uruguay – Inglismaa

24. juun    Uruguay – Itaalia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles