Rocki suudaks päästa vaid imeline muutumine

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki saatus sõltub paljuski ka Gert Dorbeku ja Vincent Simpsoni tegevusest. Mõlemad mehed peavad täna tegema hiilgava mängu.
Rocki saatus sõltub paljuski ka Gert Dorbeku ja Vincent Simpsoni tegevusest. Mõlemad mehed peavad täna tegema hiilgava mängu. Foto: Mihkel Maripuu

Kalev/Cramo on tõestanud, et vähemalt hooaja lõpus on nad kodus alati pidurdamatus hoos.

Suure tõenäosusega lõppeb korvpalli Eesti meistriliiga hooaeg täna ja neljandat kevadet järjest alistab Kalev/Cramo finaalseerias Tartu Rocki 4:0. Seda kõike võib eeldada finaalseeria seniste mängude põhjal, kuid alati jääb õhku võimalus, et pealtnäha etteaimatavas stsenaariumis tulevad ootamatud muutused. Muutuste võti on aga eranditult Rocki mängijate kätes. Tänase seeria neljanda mängu eel toob Postimees esile neli punkti, mille abil oleks Rockil võimalik keerulisest seisust välja tulla.  

Mängijad peavad võitlema

Tegelikult on Rocki mängijate otsus – võidelda igas olukorras lõpuni – intriigi tekkeks ainuke alus. Kui tartlased ei suuda end jäägituks võitluseks sundida, saavad tribüünidele kogunevad pealtvaatajad samasuguse pettumuse osaliseks nagu esmaspäevalgi, kui mängu lõpp tuli kõigi saalis viibinute jaoks kergendusena.

Jah, Rocki mängijatel on vaimselt ja ilmselt ka füüsiliselt raske, seda on näha igast nende liigutusest, kuid spordimees peab suutma end mõnikord sundida rohkem, kui näib sellel hetkel võimalik. Tegemist on hooaja viimaste mängudega, kus tuleb jääda ausaks nii enda, kaaslaste, treeneri kui ka publiku ees. Võitlusest loobumine poleks lihtsalt spordimehelik ja tõmbaks jämeda kriipsu Rocki muidu korralikule hooajale.

Seega, kui Rock tahab võita, peavad kõik mängijad andma endast platsil rohkem kui sada protsenti – olema agressiivsed rünnakul ja kaitses, viskuma iga lahtise palli järele, ja mis peamine, mõne ebaõnnestumise järel ei tohi käega lüüa.

Liidrid peavad end ilmutama

Hooaja keskel vaimustusid paljud Tanel Kurbase mängust – polnud kahtlust, et pärast pikka ootamist oli ta teinud arengus tõhusa hüppe. Seni platsil tihti justkui peidus olnud mees kerkis rünnakute lõpetajana üheks meeskonna olulisemaks jõuks, ja nagu ta ise ühes intervjuus ütles: mõnikord tekib tal tunne, et mööda visata polegi võimalik.

Finaalseeria avamängus kippus Kurbas vajuma tagasi halli massi, teises kohtumises kerkis korraks esile, kuid esmaspäeval oli platsil taas eelmistest aastatest tuttav mängumees, kes hoidub vastutust võtmast ja kui üritabki midagi ette võtta, siis ebalev tegutsemine viib palikaotuseni.

Arvestades seda, et Rocki kaks liidrit Augustas Peciukevicius ja Vilmantas Dilys on nagunii vigastuste tõttu mängust väljas, on kolmanda olulise jõu nullivääriline tegutsemine Rocki jaoks juba talumatu hoop.

Kuid Kurbas pole ainus, kelle panus on seni jäänud oodatust kesisemaks. Väga ebastabiilselt on tegutsenud juba kogenud Gert Dorbek, põhimängujuhi roll käib sellel tasemel üle jõu Vincent Simpsonil.

Seega, kui Rock tahab võita, peab mainitud kolmik mängima oma parimate päevade korvpalli. Nende meeste tegutsemisest sõltub paljuski seegi, kuidas mängivad korvi all Janar Talts, Joosep Toome ja Timo Eichfuss.

Lauavõitluses tuleb ilmutada mehisust

Kalevil on korvi all head lauavõitlejad, Rockil mitte. Samas on raske loota edule, kui vastastel lubatakse ründelaud suurelt võita, ning ilmselt on elu seda Rockile juba õpetanud. Frank Elegar ja Vlad Moldoveanu on küll Eesti mõistes pikad mehed, kuid tegemist pole kujudega, keda pole võimalik lauas blokeerida.

Klassikud on ütelnud, et lauavõitlus sõltub suures osas tahtejõust. Agressiivselt tegutsedes ja niisama seismise või palli järele hüppamise asemel vastast korralikult blokeerides on võimalik teha imet.

Seega, kui Rock tahab võita, peavad nad oma kaitselauas hoidma asjad korras, ega mitte lubama Kalevil visata seni, kuni lõpus tabatakse.

Juhtuma peab ime ja leedulased platsile tulema

Mõistagi on tegemist lihtsalt fantaasiamaailma kuuluva ootusega. Tartlaste poolt poleks õige hakata riskima Peciukeviciuse tervisega. Dilyse paranemine oleks ehk loogilisem, kuid on üsna ebatõenäoline, et leedulasel tekib üleöö tohutu soov taas võistlusesse asuda. Kahjuks.

Kalevi ja Rocki vahelise finaalseeria neljas mäng algab täna kell 19. Sellele järgneva pisut rohkem kui pooleteise tunni jooksul saame näha, kas Rockil õnnestus mõni neist punktidest täita ja kas sellest oli abi. Kindel on aga see, et Kalev püüab täna saada hooajaga ühele poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles