Saksamaa püüab taas ületada viimast tõket

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Löwi käe all on sakslastel alati turniirivõidust napilt puudu jäänud. Kas seekord tehakse otsustav samm?
Joachim Löwi käe all on sakslastel alati turniirivõidust napilt puudu jäänud. Kas seekord tehakse otsustav samm? Foto: ITAR/TASS

Ilusat ja hoogsat jalgpalli mängiv Saksamaa koondis, kes üritab võita ajaloo neljandat tiitlit, on kahtlemata üks suursoosikuid.

Postimees on jalgpalli maailmameistrite tutvustamisel jõudnud kolmekordse võitja Saksamaani. Kui tiitlite arvult jäävad sakslased alla nii Brasiiliale kui ka Itaaliale, siis 18 osaluskorra jooksul on koguni 11 korda jõutud medalini (selles arvestuses on Brasiilia üheksa medaliga teine). «Jalgpall on lihtne mäng: 22 meest ajavad 90 minutit palli taga ja lõpuks Saksamaa võidab,» on Inglismaa jalgpallilegend Gary Lineker iseloomustanud sakslaste tavapärast edu suurturniiridel.

Ajalugu

Nagu enamik Euroopa koondisi loobusid ka sakslased 1930. aastal pikast sõidust Uruguaysse ning seega tehti MM-debüüt neli aastat hiljem, jõudes Belgia ja Rootsi alistamisega poolfinaali. Seal kaotati Tšehhoslovakkiale, kuid tänu võidule Austria üle saadi kolmas koht. 1938. aasta turniiril langes Saksamaa riigi natsiladviku poliitika tõttu publiku suure põlu alla ning kaotas kohe avaringis kordusmängu järel Šveitsile. Kaheksa parema seast välja jäämine tähendas, et see oli sakslaste kõige ebaõnnestunum MM.

Teise maailmasõja järel olid Saksamaa võistkonnad pikalt keeldude kütkes ja seega 1950. aasta MMi valikturniiril ei osaletudki. Neli aastat hiljem oli natsiriik juba lagunenud Saksamaa Liitvabariigiks, Saksa Demokraatlikuks Vabariigiks ja Saarimaaks. Finaalturniirile jõudis neist vaid Saksamaa LV, kellelt väga palju ei oodatud, ning alagruppi alustatigi varumeestega mängides 3:8 kaotusega tollasele valitsejale Ungarile.

Seejärel alistati aga Türgi, Jugoslaavia ja Austria ning jõuti finaali, kus ees ootas taas suursoosik Ungari. Alagrupikaotusest oma järeldused teinud Saksamaa serveeris hiljem «Berni imeks» ristitud mängus MM-finaalide ajaloo ühe suurema üllatuse: hoolimata kiirelt 0:2 kaotusseisu jäämisest alistati 32 mängu järjest löömatuna püsinud ungarlased 3:2. Kangelase Helmut Rahni kaks tabamust finaalis ja peatreeneri Sepp Herbergeri kavalus olid toonud sakslastele esimese MM-tiitli.

Kahel järgmisel MMil kaotati vastavalt pool- ja veerandfinaalis ning see sundis Saksamaa jalgpalliliitu tegema muudatusi, mis päädisid professionaalse Bundesliga loomisega. 1966. aastal jõuti Inglismaal finaali, ent kaotati seal lisaajal vaieldava värava järel väljakuperemeestele. Veel meeldejäävam ja valusam kaotus tuli sakslastel vastu võtta neli aastat hiljem poolfinaalis, kui sajandi mänguks ristitud lisaajalahingus jäädi 3:4 alla itaallastele.

1974. aasta tõi teise MM-tiitli, kui finaalturniiride ajaloo ühe parema väravaküti Gerd Mülleri ja Franz Beckenbaueri vedamisel seljatati finaalis hollandlaste «totaalne jalgpall». Neli aastat hiljem langeti vahegrupis, kuid 1982. aastal olid sakslased jälle finaalis. Itaalialt tuli vastu võtta kaotus ja sama kordus neli aastat hiljem, kui sakslased jättis seljataha Argentina koondis eesotsas Diego Maradonaga. 1990. aastal tuli sakslaste kättemaksu tund – Andreas Brehme penaltiga saadi Argentinalt magus revanš ja kolmas MM-tiitel. Beckenbauerist sai Mario Zagallo järel teine mees, kes on tulnud maailmameistriks nii mängija kui ka peatreenerina.

Sellele järgnenud ja kaheksa aastat kestnud Berti Vogtsi treeneriaeg tõi Saksamaale küll EM-tiitli, kuid MMidel saadi veerandfinaalis üllatuskaotus Bulgaarialt ja Horvaatialt. 2002. aasta MMi eel ei peetud sakslasi üle poole sajandi soosikuteks ning ennustati neile varast väljalangemist. Kapten Michael Ballacki vedamisel jõuti aga taas finaali. Seal vääratas sakslaste õnnetuseks otsustaval hetkel turniiri senine parim mängija, väravavaht Oliver Kahn – ja taas pidi Saksamaa leppima MM-hõbedaga.

2006. aastal oldi võõrustaja rollis ja taas kirjutas saatus uue peatüki sakslaste dramaatiliste kaotuste raamatusse, kui poolfinaalis lõpetas Itaalia nende unistused lisaaja viimase kolme minutiga. Pärast seda turniiri tüüri juurde asunud Joachim Löw on aga toonud sakslaste mängu noorust ja ilu – aastakümneid igavaks tembeldatud Saksa jalgpall pole seda enam ammu. 2010. aasta turniiril tuli küll leppida kolmanda kohaga, ent Saksamaa lõi turniiril kõige rohkem väravaid. Ühtlasi andis Saksamaa rivistus tunnistust riigi enda muutumisest – 23 mehest koguni 11 võinuks esindada ka mõnda muud koondist.

Staarid

Saksamaa koondisel on viimaste aastate valitsejate hispaanlaste kõrval kindlasti üks ühtlasemaid koondiseid, kus mitmel staaril tuleb leppida vahetusmängija rolliga. Koondise selgroo moodustavad Müncheni Bayerni mängumehed Manuel Neuer, Bastian Schweinsteiger ja Philipp Lahm, kes kõik on aga viimasel ajal hädas olnud vigastustega. Samuti pole kõige säravam hooaeg olnud Mesut Özilil ja pika põlvetrauma järel peab alles esimesi kohtumisi Sami Khedira. Siiski on sakslaste koosseis nii ühtlane, et vajadusel on kõikidele meestele asendus olemas.

Ootused

Valikturniiril näitasid sakslased võimsat minekut ning Euroopa valiksarja C-alagrupis võeti esikoht üheksa võidu ja ühe viigiga. Tööõnnetuseks kujunes kohtumine koduväljakul Rootsiga, kus 56. minutiks juhiti 4:0, kuid lõpuks lasti skandinaavlastel neli väravat tagasi lüüa ja viigistada. Sellest väikesest äpardusest hoolimata on Saksamaa kindlalt üks selle MMi suursoosikuid. Klubitasandil on Saksamaa tippe viimastel aastatel saatnud edu ning enamik koondise võtmemehi on jõudnud või jõudmas parimasse jalgpalluriikka. Kas sakslastel õnnestub ületada ka viimane tõke teel neljanda MM-tiitlini või komistatakse taas lõpusirgel nagu nii tihti varemgi? Viimaste küsitluste põhjal usuvad ligi pooled sakslased, et nende lemmikud jõuavad poolfinaali, kuid vaid kuus protsenti fännidest julgeb loota MM-tiitlit…

Saksamaa koondis

•    Koht FIFA tabelis –    2.

•    Peatreener –    Joachim Löw (Saksamaa)

•    Kapten –    Philipp Lahm

•    Rekordinternatsionaal –    Lothar Matthäus 150 mängu

•    Suurim väravakütt –    Gerd Müller, Miroslav Klose 68 väravat

•    Maailmameister –    1954, 1974, 1990

•    Euroopa meister –    1972, 1980, 1996

•    Olümpiavõitja –    1976 (Ida-Saksamaa)

Saksamaa mängud 2014. aasta MMil D-alagrupis

•    16. juunil Saksamaa – Portugal

•    21. juunil Saksamaa – Ghana

•    26. juunil Saksamaa – USA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles