Uno Ojand: mul on Gerdi olümpiavõidu üle ääretult hea meel

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanteri endine treener Uno Ojand.
Gerd Kanteri endine treener Uno Ojand. Foto: Toomas Huik

«Gerd Kanter on olümpiavõitja!» juubeldas Kanteri endine treener Uno Ojand, kui hõbemedali võitnud Piotr Malachowski viimase katse järel oli lõplikult selge, et Kanterist sai Eesti neljas kergejõustiku olümpiavõitja.


«Gerd on füüsiliselt väga võimas, heas vormis ning juba kogenud sportlane,» ütles Ojand finaalieelsel päeval.



Uno Ojand, kes oli ka pärast Kanteri ebaõnnestunud peaproovi Jaapanis endise hoolealuse võimetes kindel, jälgis Kanteri järjekordset triumfi koos perekonnaga oma Turba kodus. Postimees oli Ojandiga terve finaalseeria ajal telefoniühenduses.



Võistlus algab närviliselt ning Kanter heidab avavoorus 63.44 ja saab kohe enam-vähem rahuldava tulemuse kirja.



«Paistab, et mootor on võimas, aga väike närvipinge ja üleforsseeritus segab,» kommenteeris Ojand olümpiavõitja esimest katset. «Võistlus on veel noor ja paremad sooritused alles tulemas.»



Vaatamata sellele, et Kanter ei suuda teises ja kolmandas heitevoorus päris oma tulemust ära teha, usub Ojand kaljukindlalt oma endise õpilase edusse.



«Gerd kogub ennast veel ja tema heas soorituses ma ei kahtle. Hetkel on Gerd natuke liiga rahulik, tahaks rohkem tema emotsioone näha, seda õiget Kanteri möirat,» võttis Ojand võistluse pärast kolmandat vooru kokku. «Asi läheb alles nüüd käima, mehed on ennast soojaks heitnud ja närvipinge hakkab mööduma.»



Neljandal katsel teeb Kanter olümpiavõidu toonud heite 68.82, oma parima tulemuse saab kirja ka Alekna.



«Ärme veel kedagi maha kanna, aga tundub, et Gerd ja Alekna hakkavad hoogu koguma ja oma teed minema,» on Ojand juba vähemalt hõbemedalis kindel.



Pärast seda, kui viiendas voorus keegi oma tulemust ei paranda, paistab kuldmedal juba käeulatuses olevat.



«Järgmise heitevooru järel on Gerd olümpiavõitja ja siis saate te rääkida juba olümpiavõitja endise treeneriga. Ainuke mees, kes Gerdi võiks ohustada on Alekna, aga teda tundub täna miski segavat,» ütles Ojand pärast viiendat heitevooru.



«Noored (Piotr Malachowski ja Robert Harting) kipuvad viimase heitega üle pingutama, nemad tulemust ei paranda.»



Viimaste katsetega keegi enam Kanterile ohtlikuks ei saa ning meie mees võib viimast heidet sooritama minna juba olümpiavõitjana.



«Tore, et olen saanud olla sellise sportlase treener, näinud tema arengut ja sportlaseks kasvamist. Mul on ääretult hea meel Gerdi olümpiavõidu üle,» ütles Ojand võistluse lõppedes.



Vahetult pärast Kanteri viimast heidet hakkas ka Ojandi telefon vahetpidamata helisema, kogenud treeneril olid suurest õnnest sõnad otsa saamas.



Mõned tunnid hiljem püsis Uno Ojandi kodus veel ülev meeleolu. «Alguses ei plaaninud ma öölaulupeole minna, aga sellise emotsiooni pealt lihtsalt peab minema,» kuulutas Ojand. «Võiks öelda, et Eesti Vabariigi taasiseseisvumise aastapäevale on tehtud väärikas sissejuhatus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles