Statistika: Anier kerkis Šotimaal suurima kasuteguriga ründajate sekka

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Anier.
Henri Anier. Foto: Motherwell, Facebook

Eesti jalgpallikoondise ründaja  Henri Anier tegi oma koduklubi Motherwelli eest väga hea hooaja ning aitas klubil võita hõbemedalid. Kuna Celticu ülemvõim Šotimaal on ilmselge, siis väikestviisi võib teist kohta pidada omamoodi meistritiitli võitmiseks. Anier panustas hooajal meeskonna edusse 1719 minuti jooksul üheksa värava ja kuue resultatiivse sööduga. STV avaldatud statistika näitab, et eestlane oli kogu liiga ühe parima kasuteguriga ründaja.

STV peamised kriteeriumid olid NPG90 (mitte penaltitest löödud väravad 90 minuti kohta) ja A90 (resultatiivseid sööte 90 minuti kohta). Kui need kaks näitajat omavahel kokku pandi, siis tekkis aga ründava mängija jaoks väga oluline statistiline näitaja NPGA90 (mitte penaltist löödud väravad ja resultatiivsed söödud 90 minuti kohta).

NPG90 arvestuses sai Anier Šotimaa kõrgliigas 12. koha. Eestlane lõi 90 mänguminuti kohta keskmiselt 0,471 väravat. A90 tabelis oli Anier aga üheksas, kui andis keskmiselt 90 minuti jooksul 0,31 väravaga lõppenud söötu. NPGA90 arvestuses kerkis noor eestlane aga kogu liiga peale juba kuuendaks. Anier andis väravsöödu või sahistas võrku keskmiselt 90 minuti jooksul 0,79 korral. Hooaja jooksul 22 väravat löönud meeskonnakaaslane John Sutton on tabelis tunduvalt kaugemal, kuna tema sama näitaja oli 0,59.

Portaalil tekkis seejärel huvi, kuhu paigutuvad Šotimaa kõrgliiga mängumehed Euroopa arvestuses. Tabelisse lisati viis sarnasele tasemele paigutvat liigat: Inglismaa esiliiga, Hollandi kõrgliiga, Taani kõrgliiga, Poola kõrgliiga ja Belgia kõrgliiga. Et tabelisse mahuks ainult stabiilselt mänguaega teeninud mängijad, eemaldati kõik mehed, kes mängisid alla 1710 minuti või alla 19 mängu.

Selles huvitavas kuut enam-vähem võrdset liigat võrdlevas pingereas kerkis Anier kaheksandaks. Kohalikus liigas oli eestlane aga koguni neljas. Kuue liiga parim ründaja oli selle statistika põhjal Celticu mängumees Kris Commons, kelle puute abil tekkis värav 1,09 korral 90 minuti kohta.

Vaata STV koostatud hooaja kokkuvõtet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles