Võrkpallikoondise kapten: miks arvatakse, et peaksime Kreeka ja Ungari maa alla tampima?

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Toobal Slovakkias koondise treeningul.
Kert Toobal Slovakkias koondise treeningul. Foto: volley.ee

Eesti võrkpallikoondise kapten Kert Toobal rääkis pärast EM-valikturniiri esimesi mänge Slovakkias Popradis, et Eestilt ei peaks käesolevas alagrupis (lisaks Eestile Slovakkia, Kreeka ja Ungari) eeldama suuri ja ülikindlaid võite, sest ala tase on väga ühtlaseks muutunud. Eesti võitis Kreekat 3:0, kaotas sama skooriga slovakkidele ning oli Ungarist parem 3:1.

«Tasemevahe on siin tegelikult üsna väike ja ei saa öelda, et peaksime Kreekast või Ungarist ülikindlalt üle olema ja nad maa alla tampima,» rääkis Toobal vastastest. «Ei teagi, kust selline valearusaam tekkinud on. Palju oleneb juba sellest, millised mängijad koondistesse tulevad ja kui saadakse kokku parimad mehed, on kõigiga raske. Ala tase on väga ühtlaseks läinud.»

Vaadates nädalavahetusel peetud kolmele mängule tagasi, rõhutas Toobal, et valikturniiri teise ringi kohtumistele Kreekasse minnakse pea püsti. «Kuus punkti on hetkel meie jaoks kõige olulisem. Vahet ei ole, kuidas need tulid, peaasi, et tulid. Kreekasse võime minna sirge seljaga. Slovakkia vastu oli raske võitu saada, siis oleks meie pidanud väga hästi õnnestuma,» sõnas sidemängija.

Alagrupis tekkis Eesti, Slovakkia ja Kreeka vahel surnud ring (kõigil võrdselt kuus punkti), sest viimases mängus olid kreeklased üllatuslikult 3:0 üle slovakkidest. Seejuures ei teinud Slovakkial seda kohtumist vigastuse tõttu kaasa üks liidreid Frantisek Ogurcak, kes mängus Eesti vastu tõi meeskonna parimana 13 punkti. Parem geimide suhe andis pärast esimesi mänge alagrupis esikoha slovakkidele, Eesti on kolmas. Otse tagab pääsu finaalturniirile alagrupi võitja, teise koha omanik mängib järgmise aasta mais Türgi, Valgevene, Taani ja Rootsi grupis teise koha saanud meeskonnaga. Kuigi Eesti sihtis edasipääsu läbi play-offi, sest Slovakkia oli meie grupi kindel soosik, siis nüüd on olemas kõik võimalused järgmiste mängudega ise grupis esikoht võtta. Samas suurenes ka oht kolmandaks jääda. Uuesti minnakse vastamisi juba sel nädalal, kui neljapäeval kohtutakse Slovakkiaga, reedel Kreeka ja laupäeval Ungariga.

Parandamisruumi leiab alati

«Ungari oli samuti päris südi vastane, lihtne polegi siin kellegagi. Tänapäeval mängitakse 4-5-punktiline vahe kiirelt tagasi ja kogu aeg on pingeline. Ka geimi lõpus 3-punktilises eduseisus olles pole väga kindlat tunnet, koguaeg on põnev. Hetkekski ei saa jalga sirgeks lasta, sest siis on vahe kohe tasa ja asjad võivad kiirelt sinu vastu pöörduda,» jätkas ta. «Tasemevahed on nii väiksed, et pingelises geimilõpus loevad väga väikesed asjad – serv läheb tuleb näiteks trossist või on mõni pall napilt sees või väljas. Määravaks saab ka see, kel on rohkem nahaalsust ja õnne.»

Mida paremini saaks teha? «Meie probleemiks on seni olnud, et me kaotame punkte mingis ühes kindlas positsioonis, mitte erinevatest kohtadest. On mingi positsioon, mis ei toimi, vastane kasutab selle ära ning paneb meid serviga surve alla,» analüüsis Toobal. «Treener on algusest peale meile rõhutanud – usaldage oma blokki ja kaitset, aga see vahepeal ei toimi absoluutselt. Tuleb üksteist rohkem usaldada ja üldmängu kindlust võiks rohkem olla.»

Toobal lisas, et koostöö võiks alati parem olla ja rõhustas hea servi olulisust. «Igaüks saab veel kindlasti oma mängu parandada ja kusagilt juurde panna, et asjad paremini välja tuleks. Kui meie planeeriva servi mehed teevad kindlalt seda, mida neile öeldakse ning hüppelt servijad hakkavad natuke rohkem vastast pinge alla panema, siis see teeks meie elu väljakul tunduvalt lihtsamaks,» rääkis koondise kapten.

Viimases kohtumises laabus paremini koostöö sidemängija ja temporündaja Ardo Kreegi vahel. Kreek liitus pärast pikale veninud hooaega Prantsusmaal koondisega teistest tunduvalt hiljem. «Ardoga hakkas asi paremini klappima, kuigi mul üldiselt ei ole temaga kunagi probleeme olnudki. Ta tuli hilja ja oli väsinud ning siis haigestus veel ka, aga viimase mänguga läks asi juba paremaks,» rääkis eestlaste kapten.

Meeskond reisis esmaspäeval Slovakkiast Riiga, kus ollakse kuni kolmapäevani ja tehakse teisipäeval ka kaks trenni. Kolmapäeva hommikul starditakse juba Ateenasse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles