Slovakid ei unustanud eestlaste teenet

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallikoondise mängijad.
Eesti võrkpallikoondise mängijad. Foto: volley.ee

Eesti rahvuskoondis pääses EM-valiksarja teisest ringist edasi tänu südile mängule ja peatreeneri headele suhetele.  

Eesti võrkpallikoondis tuli Euroopa meistrivõistluste valikmängude teisest ringist välja alagrupi teisena ja jätkab võitlust 2015. aasta finaalturniiri pääsme eest. Koos Slovakkia, Kreeka ja Ungariga C-alagruppi kuulunud Eesti võitis kuuest kohtumisest neli ning sai 12 punktiga Slovakkia järel teise koha.

Pärast Slovakkias peetud turniiri esimesi mänge tekkis surnud ring ja nii oli enne Kreeka kohtumisi kõik võimalik. Eesti kaotas Kreekas Slovakkiale 0:3 nagu esimeseski mängus, alistas võõrustajad 3:1 ja võitis Ungarit 3:1. Edasi sõltus meie saatus Kreeka ja Slovakkia viimase matši tulemusest. Slovakkiale piisas alagrupi võiduks vaid ühest geimivõidust ja kui see jäänuks ainsaks, olnuks Eesti mängust väljas.

Viimase mängupäeva eelõhtul oli Ateenas viibiv Eesti delegatsioon närviline. Kardeti, et otsustav kohtumine lõpeb pigem nii, et edasi saavad selles osalevad meeskonnad. «Minu hirm polnud mitte ebasportlik kokkumäng, vaid et slovakid panevad esimese geimi täiega ja siis tuleb motivatsioonilangus. Kuna Slovakkial on veel Maailma liiga mängud tulemas, siis võis arvata, et vigastuste ennetamiseks saadetakse vahetusmehed platsile,» sõnas Eesti Võrkpalliliidu peasekretär Tarvi Pürn. «See andnuks Kreekale hea võimaluse mäng enda kasuks pöörata. Kuna vajalike geimivõitude arv kattus täpselt punktiga, siis langes see sobivalt kokku.»

Eesti meeskonna rumeenlasest peatreener Gheorghe Cretu seevastu oli kindel, et slovakid mängivad aumehelikult. «Ma tunnen Slovakkia paremaid mängijaid aastaid. Neil pole kombeks alla anda, nad on aumehed,» sõnas Cretu. «Usaldan neid ses osas.» Sama uskus meie diagonaalründaja Oliver Venno. «Rääkisin siin oma endise tiimikaaslasega Slovakkia meeskonnast ja tema ütles, et neile on treeneri poolt seatud eesmärk 3:0 võita,» lisas Venno.  

Eesti edasipääsuks pidi Slovakkia seega võitma vähemalt kaks geimi, millega nad ka hakkama said, võites 3:0. Vahetusmehed said löögile aga pärast teist, mitte esimest geimi. «Mõistan, mille pärast te, eestlased, muretsesite. Rääkisin Gianniga (Cretu hüüdnimi – toim) mängueelsel õhtul ja ka enne meie viimast mängu. Mina palusin enne temalt abi ja Eesti aitaski meid, saades Kreekast jagu ja mängides meile kätte võimaluse siit otse edasi minna. Nüüd aitasime meie teid,» rääkis Slovakkia koondise sidemängija Michal Masny.

«Läksime võidu peale välja ja jalga sirgeks ei lasknud. Pärast teise geimi võitmist küsisin treeneritelt, kas see tulemus on eestlastele piisav, ja nad vastasid jaatavalt. Siis said varumehed ka oma võimaluse,» lisas Masny.

«Ilmselt see toimis, et slovakid respekteerisid meie abi. Võitsime ju neile sobivalt Kreekat ja tekitasime neile supervõimaluse. Ka isiklikud kontaktid treenerite ning mängijate vahel aitasid kindlasti kaasa. Masny on selles meeskonnas mees, kelle sõna maksab. Samas käituti ju sportliku põhimõtte järgi – saime Kreekast kahel korral jagu ja olime ära teeninud play-off’i jõudmise. Slovakid oleksid võinud ka asja egoistlikult võtta, aga nagu näha, oli Gianni veendumus õige, ju ta teab neid mehi hästi,» lisas alaliidu peasekretär Tarvi Pürn lõpptulemuse kohta.

Eestlaste vastane EM-valiksarja kolmandas ringis tuli F-alagrupist, kus viimase mängupäeva eel oli seis sama segane nagu meie grupis. Alagrupi võitjana sai finaalturniirile Valgevene, Eesti alustab maikuus võitlust pääsme eest Rootsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles