«Jumala käsi» ja uue kuninga ootus

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentiinlased loodavad, et nende meeskonna kapten ja suurim staar Lionel Messi viib nad lõpuks kaua oodatud kolmanda MM-tiitlini.
Argentiinlased loodavad, et nende meeskonna kapten ja suurim staar Lionel Messi viib nad lõpuks kaua oodatud kolmanda MM-tiitlini. Foto: Reuters/ScanPix

Alati favoriitide ringi kuuluv Argentina on maailmameistriks kroonitud kahel korral, millest meeldejäävaim on olnud 1986. aasta tiitel ja Diego Maradona imelised esitused.

Jalgpallimaailm armastab suuri mängijaid ja Lõuna-Ameerika suurriik Argentina on suutnud neid ka pakkuda. Nimed nagu Alfredo Di Stefano, Diego Maradona ja Lionel Messi ei jäta kindlasti ühtegi jalgpallifänni külmaks. Kui läbi aegade parima mängumehe valimisel jääb Pelé kõrval enamasti esimesena sõelale Maradona, siis mingil hetkel jõuab arutelu kindlasti Di Stefanoni ning aina enam ka Messini.

Kodumaal kumbki mees Maradona kuulsuseni siiski ei küündi, kuna Di Stefano tegi suuri tegusid eelkõige Madridi Realis ja tõmbas lõpuks selga ka Hispaania koondise särgi ning ka Messi on eelkõige säranud FC Barcelonas. Siiski loodavad argentiinlased, et tänavu õnnestub Messil tõusta oma kuulsa kaasmaalase kõrvale.

Ajalugu

Kui Argentina jõudis MM-finaali juba 1930. aastal ja esimene tiitel võideti 1978. aastal kodusel suurvõistlusel, siis finaalturniiride ajalukku on eelkõige jäänud aasta 1986, Diego Maradona, «Jumala käsi» ja argentiinlaste teine ihaldatud tiitli võit. «Maradona oli nii hea, et isegi Londoni Arsenal oleks koos temaga võitnud 1986. aasta MMi,» leidis Inglismaa koondise toonane peatreener Sir Bobby Robson.

Inglased saidki toona kõige valusamalt tunda Maradona geniaalsust. Vanad vaenlased Argentina ja Inglismaa kohtusid Mehhiko MMil veerandfinaalis, kus argentiinlased teenisid Maradona kahest teise poolaja alguse väravast 2:1 võidu. Esimese tabamuse korral lõi Maradona palli Peter Shiltoni nina alt käega väravasse, pärast mängu sündiski tabamuse kohta väljend «Jumala käsi», ning vaid neli minutit hiljem alustas Maradona oma väljakupoolelt soolot, mis lõppes taas väravaga. 2002. aastal valiti see uhke soolorünnak «sajandi väravaks».

Finaalis alistas Argentina 3:2 Lääne-Saksamaa ja kuigi Maradona esikohamängus tabamust kirja ei saanud, on see igavesti läinud ajalukku kui tema turniir. «Kõigil on Diego Maradona kohta oma arvamus ja nii on see alati olnud. Tema uskumatud esitused ja erakordsed väravad 1986. aasta MMil elavad jalgpallifännide seas igavesti,» on öelnud FIFA president Sepp Blatter.

Ka neli aastat hiljem tüüris Maradona Argentina taas MM-finaali, kuid toona ei olnud lõunaameeriklaste esituses enam sellist sära ning finaalis tuli tunnistada sakslaste paremust.

Kui Argentina edu 1986. aastal varjutab veidike Maradona «Jumala käsi», siis 1978. aasta koduse turniiri esikohaga (finaalis alistati lisaaja järel 3:1 Holland) seoses tuuakse esile võimalikku altkäemaksu. Argentina vajas toona finaali pääsemiseks vahegrupi viimases mängus Peruu üle 4:0 võitu, kuid lõpuks alistati vastane 6:0 ja tee esikohamängule oli valla.

«Tagantjärele on palju kõneldud, et kodumeeskond maksis vastastele altkäemaksu, kuid ümberlükkamatud faktid puuduvad. On räägitud, et enne matši kandis Argentina valitsus Peruu kolleegide arvele 50 miljonit dollarit ja andis naaberriigile 35 000 tonni vilja!» kirjutas Andres Must raamatus «Kuldne karikas. Jalgpalli MM läbi aegade». «Väidetavalt said kaotuse eest kompensatsiooni ka mängijad, nende pered ning Peruu jalgpalliliidu ninamehed.»

Staarid

Loomulikult keerleb Argentina koondise juures kõik ümber neljakordse maailma parima jalgpalluri Lionel Messi. Aastate jooksul on korduvalt räägitud, et Messi ei suuda koondises näidata samaväärseid esitusi nagu koduklubis FC Barcelonas. Tänavu suvel on argentiinlaste uuel ebajumalal seega järjekordne võimalus need kuulujutud ümber lükata.

Argentina koondise ülejäänud staaridest väärivad eelkõige kindlasti nimetamist veel Sergio Agüero, Gonzalo ­Higuain, Ezequiel Lavezzi ja Angel Di Maria. Nii võib isegi väita, et argentiinlastel on MMil kõige võimsam ja nimekam ründeliin.

Samas on meeskond hästi tööle saanud ka kaitseliini. Tavapäraselt on palju räägitud Argentina kaitseliini nõrkusest, kuid Alejandro Sabella käe all on kujunenud välja kindel nelik, kes viimastes mängudes järjest kindlamini esinenud.

Eelkõige on Lõuna-Ameerika suurtiimil probleeme tänavu keskpoolkaitses, kuhu valitud mehed on tippjalgpallis näidanud väga kõikuvat vormi. Probleemne koht on ka väravavahi positsioon, näiteks esinumber Sergio Romero oli oma koduklubis Monacos lõppenud hooajal selgelt teine number ning sai üsna vähe mängupraktikat.

Ootused

Lõuna-Ameerika valiksarjas näitas Argentina kõige kindlamat minekut, kui lõpuks nopiti kahepunktilise eduga Colombia ees ka esikoht. 16 kohtumisest kaotas Argentina vaid kaks – võõrsil jäädi 0:1 alla Venezuelale ning viimases voorus kaotati nende jaoks juba tähtsusetus mängus 2:3 Uruguayle.

Argentina on traditsiooniliselt kuulunud alati favoriitide sekka ning samamoodi on tänavu, kus nende võimalusi hinnatakse koos Brasiilia, Hispaania ja Saksamaa omadega kõige kõrgemalt.

Lisaks võivad argentiinlased rahul olla loosiga, mis tõi nende alagrupivastasteks Bosnia ja Hertsegoviina, Iraani ja Nigeeria. Eeldusel, et Argentina võidab F-alagrupi, saab nende vastaseks E-alagrupi teine tiim (E-alagrupis mängivad Šveits, Ecuador, Prantsusmaa ja Honduras). Nii on paljude spetsialistide arvates Argentinal koht kaheksa parema seas sama hästi kui kindel. Ent just veerandfinaal on neile kahel eelmisel MMil saatuslikuks saanud.

Argentina koondis ja saavutused

•    Koht FIFA tabelis: 7.

•    Peatreener: Alejandro Sabella

•    Kapten: Lionel Messi

•    Rekordinternatsionaal: Javier Zanetti, 145 mängu

•    Suurim väravakütt: Gabriel Batistuta, 56 väravat

•    Maailmameister – 1978, 1986

•    Copa America võitja – 1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993

•    Konföderatsioonide karikaturniiri võitja – 1992

•    Olümpiavõitja – 2004, 2008

Argentina mängud 2014. aasta MMil F-alagrupis:

•    15. juunil Argentina – Bosnia ja Hertsegoviina

•    21. juunil Argentina – Iraan  

•    25. juunil Argentina – Nigeeria

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles