Britid kõigutavad Blatterit

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Jalgpalliliidu presidendil Sepp Blatteril on MMi eel küllaga ainest muretsemiseks.
Rahvusvahelise Jalgpalliliidu presidendil Sepp Blatteril on MMi eel küllaga ainest muretsemiseks. Foto: AFP/SCANPIX

Katarile 2022. aasta jalgpalli MMi korraldusõiguse andmise ümber puhkenud korruptsiooniskandaal ähvardab FIFA presidendi Sepp Blatteri ametikohta.

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) president Sepp Blatter on sattunud oma senise ametiaja kõige keerulisemasse seisu, kuna alaliidu suursponsorid nõuavad temalt vastust, kuidas anti Katarile 2022. aasta maailmameistrivõistluste korraldamise õigus. Läinud nädalal avaldasid Briti ajalehed The Telegraph ja Sunday Times suure hulga oma valdusesse sattunud andmeid, mis viitavad sellele, et FIFA endine asepresident Mohamed bin Hammam maksis jalgpalliametnikele üle kogu maailma korraldusõiguse tagamiseks ümberarvutatult miljoneid eurosid.

78-aastase Blatteri vastus Briti meedia süüdistustele oli talle omaselt ekstravagantne. «Kahjuks oleme viimaste päevade jooksul olnud tunnistajaks diskrimineerimisele ja rassismile, mis teeb mind väga kurvaks,» teatas Aafrika Jalgpalliliidu (CAFi) aastakongressil kõnet pidanud Blatter. «Ma ei tea, mis eesmärgil Briti press on selliseid asju ära trükkinud, kuid peame säilitama ühtsuse. Nad tahavad hävitada FIFAt – mitte jalgpalli, vaid institutsiooni, sest meie institutsioon on tugev ja lausa niivõrd tugev, et nad ei hävita seda kindlasti.»

Blatteri meelest on tegu vandenõuga, mille eesmärk on nurjata tema kandideerimine presidenditoolile viiendaks ametiajaks. Alates 1998. aastast FIFAt juhtiv Blatter on aastaid mitmesuguste korruptsioonisüüdistustega silmitsi seisnud, kuid seni on šveitslane osutunud teflonmeheks. Küll kaovad Blatteri ümbert ametist asepresidendid, nagu bin Hammam ja temaga koos kahe aasta eest korruptsioonis süüdi mõistetud CONCACAFi juht Jack Warner, president suudab aga oma käed alati puhtaks pesta.

Kuid seekord võib juhtuda, et Blatteriga kõneletakse keeles, mida ta kõige paremini mõistab – raha keeles. Kuuest FIFA peasponsorist koguni viis – Sony, Adidas, Visa, Coca-Cola ja viimasena ka Hyundai/KIA – on pärast Briti lehtede väiteid Blatterilt ametlikult vastust nõudnud. Seni ei ole süüdistusi kommenteerinud vaid lennufirma Emirates, kuid näiteks ka naftafirma BP ja õlletootja Budweiser tahavad teada, kuidas FIFA edaspidi käituda kavatseb.

Sunday Timesi andmetel olid 65-aastasel bin Hammamil 2010. aasta detsembris toimunud valimiste eel käed-jalad rohkem tööd täis kui praegu MMi esimesteks mängudeks valmistuvatel jalgpalluritel. Katari kuningaperekonna ja valitsusega heades suhetes olev bin Hammam vahendas muuhulgas valitsuse tasandil FIFA Tai ametniku Worawi Makudi korraldatud tehingut maagaasi eksportimiseks Katarist Taisse. Saksamaa jalgpallilegend Franz Beckenbauer käis aga bin Hammami kutsel vaid paar kuud pärast hääletust koos ühe suure nafta- ja gaasifirma tippametnikega Dohas. Firma esindajate kinnitusel uurisid nad tõepoolest võimalust tuua laevandusse ja kaubandusse Katari investeeringuid, kuid tehingust ei saanud asja. Kui Sunday Times Beckenbaueri poole pöördus, keeldus too kommentaaridest.

Samuti korraldas bin Hammam Blatteri ja veel kaheksa FIFA täitevkomitee ametniku kohtumise Katari kuningaperekonnaga. Kuna samal detsembrikuisel hääletusel otsustati ka 2018. aasta MMi korraldusõiguse saaja – see suurvõistlus läks Venemaale –, oli bin Hammamil vaid kuu enne hääletust asja Kremlissegi, kus arutati koostöövõimalusi Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

FIFA uurimiskomisjon peab nüüd välja selgitama, kas jutt bin Hammami antud altkäemaksudest vastab tõele.

FIFA poolel töötab süüdistustega jurist Michael Garcia, kes uurib nii 2018. aasta Venemaa kui ka 2022. aasta Katari MMi korralduse õiguse saamise käiku. Garcia lõpetas andmete kogumise 9. juunil ning on lubanud raporti avalikkusele esitada juuli keskel. FIFA on teatanud, et Garcia teeb informatsiooni 209 liikmesriigi esindajatele teatavaks veel sel nädalal.

Blatter jätkab aga sedaaegu kandideerimist presidenditoolile, millele keegi teine ei pretendeerigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles