Piiroja: tunnen positiivset vabanemist

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Mihkel Maripuu

Endine Eesti jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja otsustas mitte jätkata maksmata jäetud maksude osas kohtuvaidlust Norra riigiga ja sõlmis kokkuleppemenetluse, millega kohus määras talle 8 kuu pikkuse tingimisi karistuse. Piiroja rääkis Postimehele, et vaatamata karistusele on tal sees positiivne tunne, kuna lõpuks on pikk saaga läbi. Lisaks soovitas ta kõigil Skandinaaviasse mängima minevatel jalgpalluritel maksuasjad väga suure hoolega läbi vaadata.

Mitme aasta pikkuse protsessi ajal valdas Piirojat pidev teadmatuse tunne, kuna ta ei osanud arvata, milline uurimise lõpplahendus tulla võib. Aastatel 2004-2011 mängis ta Norras Fredrikstadi ridades ning tol ajal jäi riigile maksmata 800 000 Norra krooni ulatuses makse. «Ega nende aastate jooksul ei teadnud ma täpselt, kuhu uurimine jõuda võib. Nüüd aga pidin lõpuks otsustama, kas tahan veel 3-4 aastat kohtus käia või asi kokkuleppemenetlusega ära lõpetada,» rääkis Piiroja, kes valis teise tee. «Kohtuprotsessi ajal jääks kogu elu seisma. Ei oskaks arvata, mis see kõik rahaliselt maksma läheb ja kuidas lähedastele mõjub.»

Veel mõni aeg tagasi arvas endine koondise kapten, et läheb kohtus lõpuni välja ja proovib oma süütust tõestada. Siiski otsustas ta nüüd vastupidise stsenaariumi kasuks. «Oli õige otsus. Pigem tunnen positiivset vabanemist – üks asi on nüüd läbi,» selgitas ta. Piiroja mõistab, milles teda süüdistati, kuid süüdlasena ometi end ei tunne. «Sain aru milles mind süüdistati, kuid maksuvaidlusel on alati kaks mätast. Mõistsin ka nende seisukohti ning tunnistasin end süüdi. Oleksin pidanud kohalike seadustega ennast kurssi viima.»

Piirojale esitati tasumata jäänud maksude eest ka nõue, mis tänaseks päevaks on Norra riigile tasutud. Skandinaaviasse liikuvatel kaasmaalastel soovitab ta aga ettevaatlik olla. «Kindlasti tuleb asjad maksuadvokaatidega läbi vaadata. Mõtled küll, et ise ma oma makse ei maksa, aga tegelikult vastutad ikka.»

Piiroja käis külas ka Fredrikstadi klubis ning seal võeti ta endiselt hästi vastu. Kellegi vastu ta vimma ei pea ning tekkinud olukorras kedagi peale enda ei süüdista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles