Balta: tunnen fenomenaalset kindlust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Balta võistles Tartus vaid iseenda ja stopperiga.
Ksenija Balta võistles Tartus vaid iseenda ja stopperiga. Foto: Margus Ansu

Ksenija Balta püstitas tänavu juba teist korda 100 m jooksus Eesti rekordi, läbides Tartus staadionisirge 11,35 sekundiga.

«Rekordid annavad mulle teadmise, et kõik on hästi ja ma liigun õiges suunas,» sõnas eile Tartus 100 m jooksus Eesti rekordit uuendanud Ksenija Balta. Ta läbis staadionisirge 11,35 sekundiga ning see oli tänavu juba teine kord, kui tal õnnestus sprindi rekordit parandada, mai lõpus jooksis ta Riias 11,42.

«Lätis püstitatud rekord andis mulle fenomenaalse enesekindluse, et ma suudan midagi teha,» rääkis pärast pikka vigastusest tingitud pausi mullu võistlusrajale naasnud, ent tänavu juba täiesti uut taset näitav Balta. «Minu jaoks pole rekordid enesestmõistetavad, oleme koos Andreiga teinud selle nimel väga palju tööd ja tean, et väärime neid tulemusi.»

Balta meenutas, et tõsist jalavigastust ravides valdas teda tihti paanika, kuid nüüd, kui ta on jõudnud taas rekorditeni, pole paanitsemiseks enam põhjust. Kindlalt liigub ta oma peamise eesmärgi kaugushüppe suunas.

Rekord ei sündinud kaugeltki ideaalse jooksuga. Balta vahendas oma elukaaslasest treeneri Andrei Nazarovi sõnu, kelle hinnangul oli start halb, ent lõpuks hoogu kogudes liikus ta rajal ülihästi. Viimased kümmekond meetrit olid taas raskemad. «Ideaalne jooks see polnud,» nentis Balta, ent see tõdemus ei vähendanud grammigi tema rahulolu.

Mõni tund hiljem läbis Balta 200 m 23,29 sekundiga. Tema enda nimel olev Eesti rekord on 23,05 ning joostud ideaalsetes tingimustes. Vaatamata sellele usub Balta, et ka 200 m jooksu rekordi parandamine on vaid aja küsimus.

«Ühe õhtuga kahe distantsi jooksmine on minu jaoks uus asi. Täna valisin 100 m selleks, et lasta endast välja kõik vahepeal treeningutega kogunenu,» selgitas Balta ja tunnistas, et rekordijooks röövis palju energiat. «Võib-olla õnnestub mul üritada 200 m rekordit

Euroopa karikavõistlustel Kadri­orus. Seal on hea rada ja tugevad konkurendid.»

Eile esitas Balta justkui sooloetendusi – mõlemas jooksus oli tema ülekaal konkurentide ees mäekõrgune ja võistlemine käis ainult stopperiga.

Balta on viimasel ajal usinasti võistelnud. Nädal tagasi aitas ta Tallinna Kalevit klubide karikavõistlustel ning seal tundis ta õlas segavat valu.

Eile tundis aga Balta rahulolu, et probleem õnnestus ületada. «Selle üle on mul väga hea meel, et probleem ei jäänud mind segama, vaid sain sellest üle, treeningutel andis õlg veel veidike tunda,» sõnas ta.

Võistlushooaeg läheb Balta jaoks täistuuridel edasi. Eeloleval nädalavahetusel aitab ta Eesti koondist Tallinnas peetaval võistkondlikul EMil vähemalt kolmel jooksualal: 100, 200 ja 4 x 100 m jooksus. 1. juuliks on ta aga planeerinud vigastusejärgse esimese kaugushüppevõistluse.

«Viljandis võistlemist ei saa ma veel garanteerida, sest võib-olla läheb võistluskoormus liiga suureks ja siis on õigem kaugushüpe edasi lükata,» mõtiskles ta. «Ja kui seda tulebki teha, pole midagi hullu.»

Balta tänavune eesmärk on seotud augusti keskel Zürichis peetava EMiga ning seal võisteldes on tema esimene eelistus kaugushüpe. See aga kattub ajaliselt 100 m jooksuga. «Kui mul õnnestub pääseda EMile kaugushüppajana, siis need kaks võistlust omavahel ei klapi. Lisaks kaugushüppele saaksin siis osaleda 200 m jooksus,» vaatas Balta hooaja tähtsaima jõuproovi suunas.  

Eilse võistluse peaalaks olnud meeste odaviskes võidutses Moskva MMi pronksimees venelane Dmitri Tarabin 83.56ga. Eestlastest oli parim 80.63 visanud Risto Mätas, kes sai selle tulemusega 5. koha. Tanel Laan­mäele andis 78.90 7. koha.

Eilset võistlusõhtut ilmestas ka Venemaa kaugushüppaja Kirill Suhharev, kes hüppas viimasel katsel 8.13. Eesti parim naiskeskmaajooksja Liina Tšernov püstitas 800 m jooksus isikliku rekordi 2.05,89, mis andis nelja naise konkurentsis 2. koha.

Ebaõnnestunult alustas hooaega kõrgushüppe Eesti rekordinaine Anna Iljuštšenko, kes piirdus oma hooaja avavõistlusel 1.84ga. Sama palju hüppasid ka võidu noppinud Vita Palmar Ukrainast ja venelanna Alesja Paklin. 

Gustav Sule memoriaal

Mehed

Ketas: Gerd Kanter 64.80, Martin Kupper 60.34, Priidu Niit 59.57. Oda: Dmitri Tarabin (Venemaa) 83.56, Risto Mätas 80.63, Tanel Laanmäe 78.90. Kaugus: Kirill Suhharev 8.13, Mihkel Saks 7.46. Kuul: Anataoli Gurmašov 19.60. 200 m: Markkus Ellisaar 21,96. Kolmik: Igor Sjunin 16.08.

Naised

100 m: Ksenija Balta 11,35. 200 m: Balta 23,29, Maris Mägi 24,50. Kõrgus: Vita Palmar (Ukraina) 1.84, Alesja Paklin (Venemaa) 1.84, Anna Iljuštšenko 1.84. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles