Suure kolmiku, noore staari ja treeneri triumf

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued ja vanad staarid tiitlivõitu tähistamas: (vasakult) finaalseeria väärtuslikem mängija Kawhi Leonard, neljakordne meister Tony Parker, viiekordne tšempion Tim Duncan, neljakordne meister Manu Ginobili ja esimest korda suurvõiduni jõudnud Patty Mills.
Uued ja vanad staarid tiitlivõitu tähistamas: (vasakult) finaalseeria väärtuslikem mängija Kawhi Leonard, neljakordne meister Tony Parker, viiekordne tšempion Tim Duncan, neljakordne meister Manu Ginobili ja esimest korda suurvõiduni jõudnud Patty Mills. Foto: Reuters/ScanPix

«Milline on suure kolmiku tulevik? Kuni tunneme, et tegutseme efektiivselt ja kasulikult, jätkame mängimist… ja praegu me seda veel tunneme! Tõestasime oma võimekust kõigile!» sõnas San Antonio Spursi tugitala Tim Duncan, oma viienda NBA meistritiitli võitnud 38-aastane mängumees. Nagu kolmel eelmiselgi korral rügas ta platsil õlg õla kõrval koos 36-aastase Manu Ginobili ja neli aastat noorema Tony Parkeriga.

Neid kutsutaksegi suureks kolmikuks. Kuid võitjameeskonnas oli üks mees, kes on koos Duncaniga käinud läbi veelgi pikema, nüüd juba viiest meistritiitlist koosneva ränga teekonna – peatreener Gregg Popovich.   

San Antonio viimasest triumfist oli möödunud juba seitse aastat. Küllalt leidus neid, kes arvasid, et ega need vanamehed enam tiitlini küündi. Tõsi, mullu jõuti küll finaali, ent seal jäädi dramaatilisel kombel mängudega 3:4 alla Miami Heatile, meeskonnale, keda seekord suudeti finaalseerias võita 4:1. Kahe viimase aasta tšempionmeeskonnas mängis eelmiste aastate vääriliselt vaid suur LeBron James isiklikult.

Spursi palluritele tegi võidu eriti magusaks see, et viimaseks jäänud kohtumine peeti nende koduväljakul. «Uskumatu tunne on pärast sellist pausi olla siin jälle võitjana … selliste kaaslaste ja sellise meeskonnaga,» õhkas Duncan, kes on võitnud korvpallimaailma ihaldatuima tiitli kolmel kümnendil. «Mõistan, et minu karjäär ligineb lõpule. Ma ei tea, kas mul tekib võimalus võita veel üks tiitel – seepärast on praegune hetk minu jaoks väga emotsionaalne.»

Duncan alustas oma NBA-karjääri kaugel 1997. aastal ning on kõik need aastad veetnud San Antonio ridades. Algus oli raske, tema esimesel NBA-hooajal jäi San Antonio saldoks 20 võitu ja 62 kaotust. Kaks aastat hiljem jõudis klubi aga juba oma ajaloo esimese tiitlini.

Sarnaselt Duncaniga on koos meeskonnaga põhjast tippu roninud ka peatreener Popovich, kes asus meeskonna etteotsa veel aasta enne Duncani palkamist. Ameerika nelja suure profiliiga kokkuvõttes on ta praegustest peatreeneritest püsinud oma postil kõige kauem – 18 aastat.

Karmi olekuga 65-aastane mees esines pärast võitu riietusruumis oma mängijatele liigutava kõnega: «Kogu oma treenerikarjääri jooksul pole ma kunagi varem olnud oma meeskonna üle nii uhke ega saanud hooajast sellist rahuldust. Te suutsite tulla tagasi pärast mullu finaalis saadud ränka kaotust ning saada taas konkurentsivõimeliseks meeskonnaks. Te tegite ära tohutu töö ja väärisite võitu. Mul on väga keeruline selgitada, kui palju see kõik minu jaoks tähendab.»

Juba kolmandat korda NBA aasta treeneriks valitud Popovich on mees, kes pani San Antonio mängima meeskondlikku korvpalli, kus säramiseks tekkis võimalus kõigil tiimi superstaaridel, ent kus väga oluline roll oli ka vahetusest sekkunud mängijatel. Seejuures sulatas ta ühtseks rusikaks tõelise rahvuste paabeli.

San Antonio prantslastest duo Parker ja Boris Diaw ei vaja eestlastele tutvustamist, igapäevaeluski head sõbrad triumfeerisid mullu sügisel Prantsusmaa koondisega EMil ja kuulusid põhitegijate hulka ka Spursis. Ginobili on aastaid olnud Argentina koondise tugitala ning Tiago Splitter mänginud Brasiilia koondise särgis. Kuid see pole veel kõik – finaalseeria viimases mängus viis kolmest tabanud Patty Mills on pärit Austraaliast, aasta tagasi meeskonnaga liitunud Marco Belinelli Itaaliast ja rohkem küll statisti rolliga leppinud Aron Baynes Uus-Meremaalt.

San Antoniot on aastaid peetud vanade meeste tiimiks, kuid tänavu kerkis seniste staaride varjust esile 22-aastane Kawhi Leonard, kes lõpuks pärjati finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks. Noore mängumehe jaoks oli just pühapäeval võidetud tiitel erilise tähtsusega.

«Võita selline tiitel isadepäeval … sel on minu jaoks eriline tähendus,» lausus Leonard, kelle isa hukkus tundmatuks jäänud kurjategija kuulidest 2008. aastal. USAs tähistatakse isadepäeva juuni kolmandal pühapäeval ning Leonard nägi sellel päeval saadud võidus erilist sümbolit.

NBA finaalseeria

San Antonio Spurs – Miami Heat

•    110:95

•    96:98

•    111:92

•    107:86

•    104:87

Spurs võitis seeria 4:1 ja tõusis viiendat korda klubi ajaloos NBA meistriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles