Täna kohtuvad jalgpallimaailma ründava stiili lipulaevad

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaká (vasakul) ja Luis Fabiano.
Kaká (vasakul) ja Luis Fabiano. Foto: AFP/SCANPIX

Täna näeb maailm maailmameistrivõistluste play-off’is kolmandat korda suurt vastasseisu. Vastamisi lähevad läbi ajaloo ilusa jalgpalli viljelemise südameasjaks võtnud Holland ja Brasiilia.



Kuigi viiekordne maailmameister Brasiilia on aastakümneid maailma lummanud oma sambajalgpalliga ning ka Hollandit peetakse ilusa ja ründava stiiliga koondiseks, on senisel MMil mõlemad koondised näidanud endale üsna ebatüüpilist jalgpalli. Eriti kaitsest lähtuvalt on pallinud Brasiilia.

«Kui mainida Brasiiliat, siis tulevad mõttesse Gerson, Tostao, Falcao, Zico, Socrates (kõik endised ründava stiiliga pallurid – toim), kuid nüüd on neil Gilberto, Felipe Melo, Michel Bastos, Julio Baptista. Selliste meeste vaatamiseks ma piletit küll ei ostaks,» kommenteeris Hollandi läbi aegade parim jalgpallur Johan Cruyff tänase vastase mängustiili.

Holland oskab ka kaitsta

«Neil on tegelikult ka andekaid mängijaid, kuid nad mängivad kaitsvalt ning seda pole eriti põnev jälgida. Sellest on kahju, kuna Brasiilia on igal turniiril üks nendest meeskondadest, keda fännid väga tahavad näha,» lisas ta.

Kuigi Cruyff viskas kivi mõistagi vastase kapsaaeda, ei saa ka hollandlased tänavuste esitustega liiga pilvedesse tõusta. Võrreldes kaks aastat tagasi Euroopa meistrivõistlustel näidatud mänguga (alagrupis purustati Itaalia, Rumeenia ja Prantsusmaa, kuid veerandfinaalis kaotati Venemaale) võetakse asja märksa rahulikumalt.

Samas võib see peatreener Beet van Marwijki taktika seekord just eduni viia. Siiani on näidatud, et üle pika aja suudetakse vajadusel ka kaitsta ning Arjen Robbeni ja Wesley Sneijderi juhtimisel ollakse ka ründefaasis surmavalt ohtlikud. Hollandi jaoks on positiivne ka see, et turniiri käigus on esile kerkinud uued mehed, näiteks Eljero Elia.

Võimas ründekolmik

«Mind ei huvita, et võib-olla mängin Maiconi (Brasiilia paremkaitsja – toim) vastu. Olen suurepärases vormis ja ei karda kedagi,» kinnitas Elia, kes võidakse isegi algkoosseisu edutada. «Mängin oma mängu ja eks paistab, kuidas see välja kukub. Tean, et publik ootab minult ka individuaalset säramist, ning seda kavatsen neile ka anda.»

Kuigi Brasiiliat on Dunga käe all raske ära tunda, loodab jalgpallimaailm näha täna ilusat ründavat jalgpalli. Vähemalt kontrarünnakute realiseerimisel on brasiillased näidanud suurepärast vormi. Eriti hästi töötab ees kolmik Robinho – Kaká – Luis Fabiano.

«Meil on suurepärane klapp. Saame üksteisest fantastiliselt aru ning kui ma valin endale koha, siis tean, et saan palli õigesse kohta,» kommenteeris Fabiano. Brasiilia-Hollandi kohtumine algab täna kell 17. Paari võitja kohtub Uruguay-Ghana matši võitjaga.

Ghana loodab ajalugu teha

Tänases teises veerandfinaalis lähevad vastamisi Uruguay ja Ghana. Aafrika meeskonnal on hea võimalus esimese Musta Mandri koondisena jõuda MMi poolfinaali, kuid Uruguay vormikõver on näidanud, et ghanalastel ei saa lihtne olema.

«Neil on praegu üks parimaid meeskondi. Nad väärivad igal juhul austust,» tunnustas Ghana serblasest peatreener Milovan Rajevac. «Meie kavatseme mängida sama stiiliga, mis meile seni edu toonud. Loodame kasutada ära kõik vastaste nõrkused.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles