Argentina muusik Elmayonesa: Maradona on 12. mees platsil!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolás Calzetta
Nicolás Calzetta Foto: Karli Saul

Nicolás Calzetta, esinejanimega Elmayonesa, on argentina muusik ja tulihingeline jalkafänn, kes veedab suve Eestis. Tema sõnul on Argentinal üle veerandsajandi taas kuldne šanss finaalturniiri võidukarikas koju viia.

Calzetta peab koondise edu garandiks Maradonat koondise treenerina («Ta on läbi aegade parim mängija!» ütleb ta) ja praegust maailma parimat mängijat Lionel Messit ründeliinis. Lisaplusse toob Higuaini resultatiivne mäng.

 

Ka näeb Calzetta sarnasusi koondise mängus tänavuse turniiri eel ja 1986. aastal, kui Argentina maaimameistriks tuli. Nimelt raskused kvalifikatsiooniturniiril.

 

Tollal kapteniks olnud Diego Armando Maradonat peab Calzetta aga koguni 12. mängijaks platsil, kuigi Maradona siiski väljaku ääres jalutab. «Kõik koondised, kellega Argentina mängib, tajuvad Maradona kohalolekut,» usub Calzetta.

 

«Maradona ei tee vigu, tal on suur ajalooline jõud ja surve, mis kandub väljakule. Ma olen kindel, et Argentina teeb turniiril ajalugu. Maradona on ajalugu, Maradona on jalgpall. Ükskõik, kuhu maailma otsa ma lähen, Maradonat teavad kõik,» on Calzetta õnnelik kodumaa koondise peatreeneri üle.

 

Messi kohta jagab muusik levinud arvamust, et Barcelona ässründaja on väljakul kuue mehe eest. «Palju see siis kokku teeb?» naerab 24aastane Calzetta. Siiski mainib ta, et kuna Messi on karjääri teinud Euroopas, on temasse suhtumine kodumaal ehk pisut leigem, kui oma klubide palluritesse.

 

«Argentiinlaste toetus oma koondisele on väga suur, isegi kui tuleb kaotus, inimesed toetavad koondist 24/7, see on isegi nagu selline spirituaalne jõud ja seda esindab Maradona,» iseloomustab Calzetta jalgpalli tähendust oma kodumaal.

 

Laupäevase Argentina-Saksamaa mängu kohta arvab Calzetta, et Argentina mängijatele lisab indu võimalus tasuda Die Mannshaftile arve penaltitega kaotuse eest 2006. aasta MMi veerandfinaalis.

 

Calzetta teistest favoriitidest

Noormees on hoolega jälginud ka teiste favoriitide mängu. Brasiilia kohta märgib ta, et brasse iseloomustab kompromissitus. «Brasiilias mängivad poisikesed maast madalast kõikjal kus vähegi võimalik ja paljajalu. Tänaval, tühermaal, kus iganes. Nad [brasiilia mängijad – T.L.] ei karda absoluutselt mitte midagi. Nad löövad maailma parimad väravad, neil ei ole vaja selleks Nike putsasid. Iga Brasiilia mäng on neile nagu viimane maailmas. See on Lõuna-Ameerika stiil - jõud ja kirg.»

 

Hispaanial on pool maailma parimast võistkonnast (Barcelona), kuid ilma Messita,  hindab Calzetta. «Kui Hispaania ei võida tänavu, ei võida ta kunagi, Hispaania koondises pole sellist rahvuslikku ühtsust nagu Argentinal.»

 

«Itaalia ja Prantsusmaa mäng oli justkui igapäevatöö tegemine, nad mängisid ilma emotsiooni ja kireta. Meil Argentinas on selle kohta väljend pechos frios (otsetõlge eesti keelde: «külm rind» - T.L). No ei ole kuidagi loogiline, et Itaalia kaotab Slovakkiale! Cannavaro jookseb ringi, silmis selline kalapilk... Niimoodi ei saagi edu saavutada!» ütleb Calzetta ja lisab, et nende riikide väljajäämine näitab jalgpalli kõrget taset üle maailma, mida tõestas näiteks USA ja Jaapani jõudmine üsnagi kaugele.

 

Veel mainib Calzetta, et mängiks suure heameelega Eestis olles jalgpalli. «Kas siin on ehk mõni suvevõistkond? Mängin parema ääreründaja kohta ja mulle meeldib väga väravaid lüüa,» sõnab ta ja lisab, et vaatas kaks kuud tagasi Saksamaal olles ühte Eesti liiga mängu, mis oli päris lahe.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles