Ühe suurejoonelise ajastu lõpp

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääri jooksul kõikvõimalikke tiitleid võitnud Iker Casillas (vasakul) ja Andres Iniesta pidid Brasiilias tunnistama, et nende valitsemisaeg on saanud läbi.
Karjääri jooksul kõikvõimalikke tiitleid võitnud Iker Casillas (vasakul) ja Andres Iniesta pidid Brasiilias tunnistama, et nende valitsemisaeg on saanud läbi. Foto: AFP/SCANPIX

Kurbusepisarad ja norus pead. Just need märksõnad iseloomustasid kolmapäeva õhtul viimaseid suurturniire valitsenud Hispaania koondist, kui nad MMi peaareenilt Maracanãlt lahkusid.

Tiitlikaitsjana finaalturniirile sõitnud hispaanlased lootsid kindlasti oma vana löögirusikaga 13. juunil Maracanãl taas maailmameistritena triumfeerida ja valada rõõmupisaraid, kuid seekord sai MM nende jaoks teise alagrupimänguga läbi, kui Tšiilile kaotati 0:2. Sellega sai lõpu ka üks jalgpalliajaloo võimsamaid ajastuid.

«Lõpp! Hispaania koondise kuldse ajastu kohutav lõpp!» teatas seepeale Madridis tegutseva spordilehe Marca eilne esikülg. Ees ootab neid veel küll mäng Austraaliaga, kuid siis käib heitlus vaid alagrupi kolmanda koha peale.

Hispaanlaste jaoks oli ohu märke kindlasti juba enne finaalturniiri. MM-valiksarjas nopiti küll Prantsusmaa ees alagrupis esikoht, kuid väravate löömisega jäädi tihti hätta. Paljuski FC Barcelona staaridele toetuvate hispaanlaste jaoks võinuks häirekellaks olla ka Kataloonia suurklubi viimase kahe aasta esitused. Siiski usaldas peatreener Vicente del Bosque taas oma vanu sõjaratsusid, kuid sel korral mindi sellega totaalselt alt.

Hispaania sõitis tänavusele finaalturniirile küllaltki kogenud koosseisuga: koguni 16 meest kuulusid neli aastat tagasi MM-tiitli võitnud meeskonda ja kümme neist on olnud osalised kõigis kolmes viimases tiitlivõidus (EM-kuld 2008 ja 2012, MM-kuld 2010). Lisaks on suur hulk põhimehi võitnud ka klubitandril kõik võimaliku. Juba MMi eel arutleti, kas vanameistrite Xavi, Iker Casillase, Xabi Alonso, Fernando Torrese ja David Villa aeg võiks olla ümber ja rohkem tuleks anda võimalusi noorematele. Tagantjärele targana võibki öelda, et del Bosque ei suutnud kogenud koosseisust seekord enam midagi välja pigistada.

«Need mehed, kes on ise alles mängus sees, ei saa aru, et kõrvaltvaatajale paistab kõik väljakul toimuv jube aeglane. Need mehed on oma suured mängud juba ära mänginud,» hindas jalgpallitreener Karel Voolaid. «Võib öelda, et neil on tekkinud emotsionaalne küllastus. Pealegi on samal ajal maailmas jalgpall edasi läinud, kuid nemad ei ole sellega kaasa liikunud. Ilma pallita mäng on läinud tänapäeval kiiremaks. Samuti on kasvanud spurtide arv ning mängijate tippkiirus. Kiiruslike elementide tähtsus on aina suurenenud.»

Kui Hispaania valitsemisaeg sai ootamatu lõpu, siis õigupoolest pole tiitlikaitsja põrumises viimastel MMidel enam midagi tavapäratut. 2010. aastal piirdus alagrupiturniiriga 2006. aasta maailmameister Itaalia. 2002. aastal ei suutnud alagrupist läbi murda toona jalgpallimaailma valitsenud Prantsusmaa, kes lisaks 1998. aastal saadud MM-tiitlile krooniti 2000. aastal ka Euroopa meistriks.

«Suures jalgpallis käivadki asjad ringiratast. Selles mõttes ei ole hispaanlaste põrumises midagi enneolematut. Loomulikult on fännide isu kasvanud suureks, kuid tagasilöögid on paratamatus. Nii kukkus ju näiteks Holland eelmisel EMil auku, Belgia on aga üle pikkade aastate tõusnud tegijate sekka,» arutles Voolaid. «Tiki-taka-mängustiil on kaks-kolm aastat juba vähikäiku teinud. Uute valitsejate ja stiilide pealetulek on tippspordi loomulik osa.»

«Inimesed õpivad ära, kuidas mängida parimate meeskondadega, ja kui kõige paremad tiimid usuvad kogu aeg, et nende mängufilosoofia on ainuõige, siis teised meeskonnad õpivad sellest,» analüüsis Eurospordi veergudel Hispaania põrumist Londoni Chelsea juhendaja Jose Mourinho.

«Hispaania oli viimasel neljal-kuuel aastal nii võimas – ja seda just selle poolest, kuidas nad jalgpalli mängisid –, et inimesed vaatasid ja õppisid,» ütles Mourinho.

Vaadates Hispaania noortekoondiste edu ja tiitlivõite, siis võib eeldada, et järgmisel suurturniiril näeme juba uut ja näljast Hispaania koondist.

«Eks nad peavad oma read üle vaatama ja seejärel otsuseid langetama. Arvan, et del Bosquel on selle turniiri järel minek,» ennustas Voolaid. «Kui nad palkavad juhendajaks mõne noorema mehe, siis võib seal tulla väga põnevaid asju. Valik ja kvaliteet on neil igatahes olemas.»


Jalgpalli MM

A-alagrupp

Horvaatia – Kamerun 4:0

Väravad: 11. Olic, 48. Perišic, 61., 73. Mandžukic

Tabeliseis:

1. Brasiilia 4 punkti / 2 mängu

2. Mehhiko 4/2

3. Horvaatia 3/2

4. Kamerun 0/2

B-alagrupp

Hispaania – Tšiili 0:2

Väravad: 20. Vargas, 43. Aranguiz

Tabeliseis:

1. Holland 6 punkti / 2 mängu

2. Tšiili 6/2

3. Austraalia 0/2

4. Hispaania 0/2

C-alagrupp

Kolumbia – Elevandiluurannik 2:1

Väravad: 64. James Rodriguez,

70. Juan Quintero – 73. Gervinho

Tabeliseis:

1. Kolumbia 6 punkti/2 mängu

2. Elevandiluurannik 3/2

3. Jaapan 0/1

4. Kreeka 0/1
 

AJAKAVA

20. juuni

19.00 Itaalia – Costa Rica (D-alagrupp)

22.00 Šveits – Prantsusmaa (E-alagrupp)

01.00 Honduras – Ecuador (E-alagrupp)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles