Suárez lõi ühe mänguga inglaste suud lukku

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis Suárez Uruguay võiduväravat tähistamas. Inglaste Joe Harti ja Gary Cahilli ilmed räägivad enda eest.
Luis Suárez Uruguay võiduväravat tähistamas. Inglaste Joe Harti ja Gary Cahilli ilmed räägivad enda eest. Foto: AP/Scanpix

Pärast lõpuvile kõlamist kandsid meeskonnakaaslased Uruguay jalgpallikoondise ründetähte Luis Suárezit sõna otseses mõttes kätel. Samal ajal seisis klubihooajal Suáreziga samas meeskonnas (Liverpoolis – toim) pallinud inglane Steven Gerrard nõutult käed puusas, justkui ei suudaks uskuda, mis oli äsja juhtunud. Gerrard vahetas Suáreziga mõned laused ja eri emotsioonidega mehed läksid oma teed.

MMi avamängu vahele jätnud, ent nüüdseks hiljutisest põlveoperatsioonist taastunud Suárezi kaks väravat tõid meeskonnale Brasiilias toimuval MMil ülivajaliku 2:1 võidu Inglismaa üle ning sellega astuti suur samm alagrupist edasipääsu suunas. Inglismaal ei ole kahe mänguvooru järel D-alagrupis ühtegi punkti.

«Olen sellest momendist palju unistanud. Kui nägin hetk enne võiduvärava löömist palli, sulgesin silmad ja lõin. Tol hetkel mõtlesin kõikidele raskustele, kust olen läbi tulnud, ja inimestele, kes on mind toetanud. Poleks osanud sellisest mängu käigust unistada,» lisas ta.

Suárez on Inglismaa liigas pallides pidevalt olnud negatiivse tähelepanu all. 2013. aastal hammustas ta Branislav Ivanovići käest ning teenis kümnemängulise mängukeelu. Sellele eelnes 2011. aastal rassismiskandaal, mille eest sai ta kaheksamängulise keelu. Eelmisel MMil teenis Suárez punase kaardi ja palju kriitikat selle eest, et kohtumises Ghanaga asus ta väravavahi rolli ning tõrjus väravajoonelt palli käega.

«Enne kohtumist Inglismaa vastu naersid paljud inimesed Inglismaal minu suhtumise ja käitumise üle. Seetõttu tunnen end hetkel eriti hästi, tahaksin näha, mida nad nüüd ütlevad,» sõnas Suárez. Lõppenud hooajal suutis Suárez rumalusi vältida ning tegi väga hea hooaja, lüües 31 väravat.

Inglaste peatreener Roy Hodg­son sõnas enne MMi Suárezi kohta, et kui too tahab ühele pulgale tõusta selliste tähtedega nagu Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi, peab ta lisaks särama ka klubihooajal MMil. «Et nende meestega võrdlust välja kanda, peab Suárez MMil väga head mängu näitama. Sa võid oma klubi eest väravaid lüüa, ent maailm tunnustab sind suure mängijana vaid siis, kui suudad ka MMil särada,» rääkis Hodgson MMi eel. Nagu omavaheline kohtumine näitas, liigub Suárez praegu ses osas õigel teel.

Edasipääsulootuste poolest mõlemale ülitähtsas mängus läks Uruguay Suárezi peaga löödud väravast juhtima. Teisel poolajal jõudis Inglismaa poolel sihile Wayne Rooney, kelle jaoks oli tegu alles MM-finaalturniiridel löödud esimese väravaga.

Viimase sõna sai öelda Suárez ja inglased pidid leppima 1:2 kaotusega. Suárez tunnistas, et enne oma teist väravat kannatas ta krampide käes, kuid ei tahtnud veel platsilt lahkuda. «Kümme minutit enne teise värava löömist piinasid mind krambid, kuid miski ütles mulle, et ma ei tohi veel platsilt lahkuda. Esimese värava tähistamise ajal ma lihtsalt pidin tänama meie füsioterapeuti, sest ilma temata ma ei saaks praegu MMil mängida,» sõnas Suárez, kes jooksis pärast avaväravat koondise füsioterapeuti kallistama.

«Meie olukord on kehv, ent õhkõrn lootus siiski püsib. Luis on ründajana äärmiselt ohtlik. Isegi pärast viie nädala pikkust mängupausi teadsime, et teda peab kartma,» kommenteeris Steven Gerrard. Inglaste peatreener Roy Hodgson lisas: «Olen kurb. Tulime siia suurte lootustega, ent need ei täitunud. Nüüd peame lootma itaallaste peale.»  

Hodgson süüdistas veidi ka kohtunikke. «Olid mõned olukorrad, mis jäid karistamata. Pärast Rooney viigiväravat uskusin, et pigem oleme meie need, kes võiduvärava löövad. Kahjuks vajas Uruguay vaid ühte hetke ja Luis Suárez ei jäta sellist olukorda kasutamata,» sõnas Hodgson. «Mängijaid ma kire või mänguisu puudumises süüdistada ei taha, ent me pole olnud lihtsalt piisavalt heal tasemel, et võita.»

Teoreetiline võimalus Inglismaal edasipääsuks siiski veel neljapäevaõhtuse mängu järel säilis. Selleks pidanuks Itaalia ja Costa Rica kohtumises saama võidu Itaalia. Avavoorus Uruguayst parem olnud Costa Rica suutis aga vastu kõiki ootusi valmistada sel MM-turniiril teisegi suurüllatuse ning võitis Itaaliat 1:0. Mängu ainsa värava lõi avapoolaja lõpus Inglismaal klubijalgpalli mängiv Bryan Ruiz. Võit tähendas, et Costa Rica kindlustas ühtaegu nii edasipääsu kaheksandikfinaali kui ka Inglismaa väljalangemise.


Jalgpalli MM

C-alagrupp

•    Jaapan – Kreeka 0:0

    Eemaldamine:

38. Katsouranis

Tabeliseis:

1. Kolumbia 6 punkti/ 2 mängu

2. Elevandiluurannik 3/2

3. Jaapan 1/2

4. Kreeka 1/2

D-alagrupp

•    Inglismaa – Uruguay 1:2

    Väravad: 75. Wayne Rooney – 39., 85. Luis Suárez

•    Itaalia – Costa Rica 0:1

    Väravad: 44. Bryan Ruiz

Tabeliseis:

1. Costa Rica 6/2

2. Itaalia 3/2

3. Uruguay 3/2

4. Inglismaa 0/2

AJAKAVA

21. juuni

•    19.00 Argentina – Iraan (F-alagrupp)

•    22.00 Saksamaa – Ghana (G-alagrupp)

•    01.00 Nigeeria – Bosnia ja Hertsegoviina (F-alagrupp)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles