Mehhiko ja Brasiilia murdsid end jõuga kaheksandikfinaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väravalööja Rafael Marquez (keskel) tähistab koos meeskonnakaaslastega Mehhiko võitu.
Väravalööja Rafael Marquez (keskel) tähistab koos meeskonnakaaslastega Mehhiko võitu. Foto: SCANPIX

Jalgpalli MM-finaalturniiril pääsesid A-alagrupist kaheksandikfinaali korraldajamaa Brasiilia ja Mehhiko. Brasiillased alistasid 4:1 Kameruni ja Mehhiko oli 3:1 üle Horvaatiast. Kaheksandikfinaalis läheb alagrupi võitnud Brasiilia vastamisi Tšiiliga, Mehhiko kohtub Hollandiga.

Kamerun - Brasiilia 1:4

Väravad: 26. Matip - 17., 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho

Hoiatused: 11. Enoh, 76. Salli, 80. Mbia

Kamerun: Itandje, Nkoulou, Nguemo, Moukandjo (58. Salli), Aboubakar (72. Webo), Bedimo, Choupo Moting (81. Makoun), Mbia, Enoh, Matip, Nyom.

Brasiilia: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho (46. Fernandinho), Oscar, Hulk (63. Ramires), Fred, Neymar (71. Willian).

Horvaatia - Mehhiko 1:3

87. Perisic - 72. Marquez, 75. Guardado, 82. Hernandez

Hoiatused: 9. Rakitic - 39. Marquez, 66. Vazquez

Eemaldamine: 89. Rebic

Horvaatia: Pletikosa; Srna, Lovren, Corluka, Vrsaljko (58. Kovacic); Modric, Rakitic; Perišic, Olic (69. Rebic), Pranjic; Mandžukic

Mehhiko: Ochoa; Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun; Vazquez; Herrera, Guardado; Peralta (79. Pena), dos Santos (62. Hernandez).

Mängude käik:

Horvaatia algkoosseis: Pletikosa, Vrsaljko, Pranjic, Perisic, Corluka, Lovren, Rakitic, Modric, Šrna, Mandžukic, Olic.

Mehhiko algkoosseis: Ochoa, Rodriguez, Marquez, Herrera, Layun, Dos Santos, Moreno, Guardado, Peralta, Aguilar, Vazquez.

Mehhiklased pole võrreldes eelmise kohtumisega algkoosseisu muutnud ja Horvaatialgi on vaid on üks vahetus, kui Sammiri asemel alustab Vrsaljko.

Kameruni algkoosseis: Itandje, Nkoulou, Nguemo, Moukandjo, Aboubakar, Bedimo, Choupo Moting, Mbia, Enoh, Matip, Nyom.

Brasiilia algkooseis: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Hulk, Paulinho, Fred, Neymar, Oscar, Luiz Gustavo.

Brasiilia on toonud eelmise mänguga võrreldes algkoosseisu ründejõudu, sest Ramirese asemel alustab Hulk. Kamerun teeb kolm vahetust - punase kaardi saanud Alex Songi asemel alustab Landry Nguemo, Aurelien Chedjoud asendab Allan Nyom ja Benoit Assou-Ekotto asemel on algrivistuses Henri Bedimo Nsame.

Brasiilia ja Mehhiko pääsevad mõlemad nii võidu kui ka viigi korral edasi, seda sõltumata teise mängu tulemusest. Horvaatia vajab Mehhiko vastu kindlasti võitu eeldusel, et ka Brasiilia võidab või mängib viiki (mis on Kameruni vormi vaadates äärmiselt tõenäoline).

Kui aga juhtub ime ja Brasiilia kaotab, piisaks Horvaatiale ka viigipunktist Mehhiko vastu, sest nende üldine väravate vahe oleks sel juhul Brasiilia omast parem.

Veel üks oluline küsimus - kui Brasiilia ja Mehhiko võidavad ning lõpetavad võrdsete punktidega, määrab alagrupi võitja parem üldine väravate vahe. Praegu on see Brasiilial +2 ja Mehhikol +1. Järgmisena vaadatakse löödud väravaid ja ka see näitaja on Brasiilial praegu parem, seega peaks Mehhiko alagrupis teiseks jäämise vältimiseks võitma Horvaatiat kahe värava võrra suurema skooriga kui Brasiilia Kameruni. Meenutagem, et grupis teiseks jääja kohtub kaheksandikfinaalis Hollandiga, grupi võitja aga Tšiiliga.

MÕLEMAD MÄNGUD ON ALANUD!

3. min - Kamerun pääseb imekombel kaotusseisu jäämisest! Brasiilia on alustanud oodatud moel ehk väga võimsalt.

Neymar saab söödu kaitseliini selja taha, kaitsjad jõuavad jaole, kuid Luiz Gustavo saab lõpuks palli tühja värava poole saata. Viimasel hetkel blokeerivad siiski Kameruni kaitsjad löögi.

9. min - Kamerun pääseb ka esimest korda korralikult rünnakule ja teenib nurgalöögi, sellest siiski midagi ohtlikku ei sünni.

Kollased kaardid mõlemas mängus - Rakitic sõidab sisse Vazquezile ja saab hoiatada, peaaegu samal hetkel teeb teises mängus Marcelo vastu samasuguse vea Enoh ja temagi näeb kollast kaarti.

13. min - Horvaatia teenib juba kolmanda nurgalöögi ja see mängitakse lõpuks Mandžukici pea peale, kuid Mehhiko kaitsjad suudavad palli temaga võideldes peaaegu väravajoonelt ära lüüa.

15. min - Herrera pommlöök käib Horvaatia värava latis!

16. min - Neymar viib Brasiilia 1:0 juhtima!!!

Kamerun kaotab keskväljal palli, Luiz Gustavo annab vasakult äärelt hea madala tsenderduse ja Neymar on karistusalas täpselt õigel kohal!

20. min - Neymar saab otse õhust tugevalt peale lüüa, Itandje tõrjub

21. min - Brasiilia teine värav on Paulinho söödu järel väga lähedal, kuid Fred ei suuda pikali olles palli Itandjest mööda lükata.

Statistika on karm: Kamerun on viimases 19s MM-finaalturniiril peetud mängus suutnud oma värava puhtana hoida täpselt ühe korra. Nii on raske kaugele jõuda.

Mehhiko on pärast tagasihoidlikku algust samuti ärganud ja Pletikosa värava all mitu ohtlikku olukord korraldanud, Horvaatia kipub aga kõhklema - kas minna täiega ründama, mida Brasiilia eduseisu asumine neilt nüüd nõuab, või tegutseda kannatlikult.

25. min - Enohi löök põrkab tugevast rikošetist ülinapilt Brasiilia väravast mööda. Järgneva nurgalöögi järel põrutab Matip peaga latti!

26. min - Kamerun viigistab 1:1!!!

Brasiilia kaitse käriseb taas, Nyom mängib end õnnega pooleks otsajoonelt läbi ja lükkab suurepärase söödu värava ette, kust Matip selle tühja võrku saadab!

Matip demonstreerib ühtlasi seda, kuidas ligi 70 000 inimest ühe liigutusega vaigistada. Staadion jäi pärast Kameruni tabamust hetkega haudvaikseks.

35. min - Neymar viib uuesti Brasiilia juhtima!!!

Brasiillaste ebajumal võtab asja enda peale ja taastab ilusa sooloväravaga väljakuperemeeste eduseisu!

Neymar on sel finalturniiril tõestamas, et tegu on maailma absoluutse tippmängija ja superstaariga. Brasiilia koondise mäng ei ole täna aga olnud sugugi veenev ning nii läheb kaheksandikfinaalis raskeks.

38. min - Mehhiko nurgalöök tabab horvaadi kätt, usbekist kohtunik Irmatov seda aga ei näe. Horvaatia pääseb segaduse järel kaks kahe vastu kiirrünnakule, mille lõpetuseks tõmbab Marquez maha Perisici ja saab kollase kaardi. Mehhiklastel on kohtunikuga eelneva käemängu tõttu kõvasti seletamist.

Väravaid pole veel löödud, kuid on olnud hoogne ja atraktiivne mõlemapoolsete võimalustega mäng.

41. min - Moreno hüppab Pletikosale nurgalöögi olukorras sisse ja korraks läheb värava all ka rüsinaks, kuid Irmatov saab olukorra kontrolli alla.

45.+1. min - Brasiilia viib palli väga osavalt kiirete söötudega värava alla, kuid Hulk osakb sealt imekombel üle lüüa!

POOLAJAPAUS!

Poolaja lõpp läks Horvaatia-Mehhiko mängus tuliseks, oli palju tõuklemist ja jutustamist, kuid kokkuvõttes on olnud võrdne mäng, kus enne testi poolaega on kõik veel lahtine.

Brasiilia küll juhib Kameruni vastu 2:1, ent eduseis on rohkem Neymari individuaalse meisterlikkuse kui meeskondliku üleoleku teene. Alagrupi ja võib-olla isegi kogu finaalturniiri senine selgelt kehvim meeskond Kamerun on osutunud brasiillastele üllatavalt ohtlikuks.

Hetkeseisuga on aga grupist edasi pääsemas Brasiilia ja Mehhiko. Horvaadid vajavad väravat ja praegu ka kolme punkti.

TEINE POOLAEG ON ALANUD!

Brasiilia teeb, vahetuse, Paulinho välja ja Fernandinho sisse

47. min - Hulk pääseb Itandjega silmitsi ja kukub karistusalas, kohtunik Eriksson näitab aga, et viga pole. Järgnevas olukorras tuleb Fernandinholt terav kauglöök, Itandje tõrjub. 

49. min - Fred vabastab Brasiilia pingetest, 3:1!!!

Telekordus näitab küll, et David Luizi söödu ajal on Fred napilt-napilt suluseisus, kuid kohtunikud seda ei märka ja ründaja lööb peaga tühja võrku oma esimese värava sellel finaalturniiril.

54. min - Horvaatia mängijad jõuavad headele positsioonidele, kuid kipuvad seal vastastele vigu tegema ning Irmatov ei kõhkle neid ära vilistamast.

58. min - Horvaatia esimene vahetus, mängu tuleb noor Mateo Kovasic ja lahkub äärekaitsja Vrsaljko

Kovacici vahetus on loogiline, sest Mehhiko on viimastel minutitel ohtlikumalt ründama asunud, samas kui Horvaatia on jäänud viimasel väljakukolmandikul hätta.

62. min - Mehhiko käib lauda oma trumbi, mängu tuleb Javier Hernandez ja lahkub dos Santos.

Brasiilia kaitsjad teevad kaks väga lohakat eksimust järjest, mida Kamerun ei suuda Julio Cesari hea töö tõttu ära kasutada.

64. min - mehhiklased nõuavad penaltit, sest Srna tõrjub Guardado pommlöögi karistusalas väljasirutatud kätega, kuid penaltit ei tule. Olukorra järel läheb karistusalas taas nügimiseks ja Irmatov tirib Srna lausa jõuga meestesummast välja.

Järgmises olukorras annavad horvaadid fantastilise sissekeriva nurgalöögi, mille Corluka tõrjub väravajoonelt!

66. min - Vazquez võtab horvaatide vasturünnaku maha ja saab kollase kaardi

Kas Horvaatia hakkab väsima? Rünnakutes pole enam endist teravust ja näiteks Mandžukic on täna terve mängu jooksul pildist väljas olnud. Samas ütleb statistika, et Mandžukic on turniiril seni teinud kaks väravaraamidesse suunatud lööki ja mõlemad on ka sisse läinud - see mees palju võimalusi ei vaja.

69. min - veel üks vahetus horvaatidel, väsinud Olic välja ja ründaja Ante Rebic sisse

71. min - kapten Rafa Marquez viib Mehhiko 1:0 nurgalöögi järel peaga juhtima!!!

35-aastane Marquez hüppab Corluka üle ja lööb maapõrkest palli võrku, Pletikosal pole võimalust!

75. min - Guardado põrutab 2:0 ja Mehhiko on teel kaheksandikfinaali!!!

Kovac teeb riskantse vahetuse, võttes Pranjici välja, tuues Nikica Jelavici sisse ja minnes üle kolmesele kaitseliinile, kuid Mehhiko karistab selle otsekohe kiire rünnakuga ära!

Sellega peaksid kaks esimest kaheksandikfinaali selged olema - Brasiilia kohtub Tšiiliga ja Mehhiko Hollandiga.

Tosin minutit on veel küll mõlemas kohtumises mängida, kuid olukorra muutumiseks peaks juhtuma suuri imesid.

82. min - Kõik! Hernandez teeb Mehhiko eduseisuks 3:0!!!

Perfektne kombinatsioon - nurgalöök mängitakse Marquezi pea peale, kapten lükkab palli edasi tagumisse posti ja sealt saab Hernandez lüüa elu ühe lihtsama värava.

84. min - Fernandinho viib Brasiilia 4:1 juhtima!!!

Mehhiko vajanuks alagrupi võitmiseks veel ühte väravat, kuid kas tõesti jõudis uudis sellest tulemusest juba nii kiirelt Brasiliasse? Igatahes kindlustab Brasiilia nüüd taas oma seisu ja võimalust Hollandit vältida.

87. min - Perisic vähendab veel Horvaatia kaotusseisu!

89. min - Rebic läheb veel jõhkralt korgid ees palli peale ja saab igati õigustatult otse punase kaardi! Mõttetu toorutsemine olukorras, kus mäng on juba tehtud.

MÄNGUD LÄBI!

Brasiilia ja Mehhiko pidid kõvasti vaeva nägema, kuid mõlemad jõuavad MM-finaalturniiril 16 parema hulka!

Tabeliseis:

1. Brasiilia 7 punkti/3 mängu

2. Mehhiko 7/3

3. Horvaatia 3/3

4. Kamerun 0/3

Enne mänge:

Brasiilial on liidrina koos neli punkti, samas kui nende tänane vastane Kamerun pole veel võiduarvet avanud. Neli punkti on kirjas ka Mehhikol, Horvaatial on tabelis kolm punkti, seega piisab mehhiklastele edasipääsuks ka viigist.

B-grupi võitja kohtub 16 parema seas A-alagrupi teise ehk Tšiiliga, grupis teise koha saajat ootab aga kaheksandikfinaalis ees A-alagrupi täiseduga võitnud Holland. Seega on Brasiilial vähemalt teoreetiliselt võimalik valida, kummaga nad soovivad kaheksandikfinaalis kohtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles