Uiboleht Suarezi juhtumist: korduva rikkumise korral muutuvad karistused karmimaks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht (esiplaanil).
Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht (esiplaanil). Foto: Toomas Tatar

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) algatas ametliku juurdluse Uruguay ründaja Luis Suarezi käitumise suhtes. Suarezile pannakse süüks MMil eile peetud Uruguay ja Itaalia kohtumises vastasmängija Giorgio Chiellini hammustamist, süüdimõistmine võib talle kaasa tuua pika mängukeelu.

Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitas Postimehele, kuidas vastav distsiplinaarjuurdlus välja näeb ja milline võib kokkuvõttes olla karistus:

«Kui distsiplinaarjuurdlus algatatakse, siis see põhineb mõnel mängus aset leidnud intsidendil, millele kohtunik reageeris või võetakse aluseks videosalvestus. Praegusel juhul on juurdlust alustataud videosalvestuse põhjal.

Sellises olukorras antakse mõlemale osapoolele võimalus olukorda selgitada. Seega saavad oma võimaluse nii Suarez, Uruguay Jalgpalli Liit, Giorgio Chiellini ning Itaalia Jalgpalli Liit. Informatsiooni tahetakse alati saada otse allikast.

Praeguses olukorras on videopildi põhjal kõik selge ning asja ei ole võimalik kahte pidi mõista. Seega ei pruugita itaallaste käest üldse selgitusi küsida. Meie praktika on selline, et parema ülevaate saamiseks küsitleme alati mõlemaid osapooli. Kuna MMil on aga telekaameraid palju, siis ei jää midagi märkamatuks. Võib ju öelda, et tegemist on luksusega, mida igal pool kasutada ei saa.

Arvestades, et Uruguay’l on juba laupäeval kavas kaheksandikfinaal, siis tuleb otsus teha kiiresti. Otsuse tegemise järel on võimalus ka apellatsiooniks.

Praeguses olukorras võetakse arvesse ka asja prominentsust ehk seda, et kõik see toimus MM-finaalturniiri ühes otsustavas mängus. Seetõttu on ka selle intsidendi mõju jalgpalliüldsusele suurem, kui mõnes vähemtähtsas kohtumises.

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit FIFA saab Suarez’t karistada otseselt sellel võistlusel. Kõige loogilisem on, et talle määratakse MMi lõpuni kestev mängukeeld. Samas võib karistus olla ka pikem ja ulatuda järgmiste valikmängudeni. Lisaks võidakse kasutada kombineeritud karistust ehk lisanduda võib ka rahatrahv. Sellistes olukordades on siiski varasemat praktikat olnud vähe ja seega on midagi raske ennustada.

Kui FIFA puhul on tegemist ülemaailmse organisatsiooniga, kes näiteks kihlveomängude puhul määrab ka ülemaailmseid keelde, siis mingis mõttes oleks õiglane, kui ta määraks ka ülemaailmseid asju. Teoorias on võimalik, et FIFA otsus võib laieneda näiteks ka Inglismaa liigale, kus Suarez igapäevaselt mängib. Kokkuvõttes sõltuvad sellised asjad sealse liiga reglemendist.

Kindlasti võib väita seda, et praktika on selline, et korduva sarnase rikkumise eest määratakse aina karmimaid karistusi (karjääri jooksul kolmandat korda vastasmängijat hammustanud Suarez sai esimesel korral seitsmemängulise ja teisel puhul kümnemängulise keelu).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles