MM-finaalturniiri kaanepoiste mäng ebaõnnestus täielikult

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lionel Messilt (nr. 10) oodati MM-finaalturniiril Argentina särgis suuri tegusid,        kuid igapäevaselt FC Barcelonas palliv Messi pidi väljakult siiski noruspäi lahkuma.
Lionel Messilt (nr. 10) oodati MM-finaalturniiril Argentina särgis suuri tegusid, kuid igapäevaselt FC Barcelonas palliv Messi pidi väljakult siiski noruspäi lahkuma. Foto: Reuters/ScanPix

Ennustused enne MMi: tegusid teevad Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ja Wayne Rooney, kellest üks tõuseb suurimaks väravakütiks. Reaalsus pärast veerandfinaale: kõik kolm on konkurentsist langenud. Kolme peale löödi 13 mänguga üks värav.


Jalgpalli MMi eel ennustasid paljud, et tänavuse finaalturniiri väravakuninga tiitli jagavad omavahel just need enim reklaamiplakatite ruumi haaranud kolm meest, kuid tegelikult suutis nimetatutest väravaarve avada vaid Ronaldo, kes toimetas ühe palli Põhja-Korea koondise võrku (Portugal teenis selles mängus 7:0 võidu).

Kui Inglismaa (Rooney) ja Portugal (Ronaldo) langesid konkurentsist juba kaheksandikfinaalis, siis Messi ja Argentina jaoks sai turniir läbi pärast 0:4 hävingut Saksamaale veerandfinaalis.

Eelmainitud mehi on nimetatud maailma kolmeks parimaks mängijaks, kuid tegelikult olid nad MMi ühed suuremad pettumused. Lõuna-Aafrika Vabariigis ei suutnud keegi neist näidata sellist taset, nagu ollakse harjutud nägema klubitasandil.

Siiski ei saa väita, et noored mängijad ei sooviks koondise eest endast kõike anda. «Kui näha Messit riietusruumis nutmas, on rumal väita, et ta ei oleks koondise särki auga kandnud,» vahendas AP Argentina meeskonna peatreeneri Diego Maradona sõnu.

Eriti ilmekas on klubitasandil säranud Messi häving võrreldes Saksamaa koondise kogenud ründaja Miroslav Klosega.

Kui argentiinlane lõi lõppenud hooajal Barcelona värvides Hispaania liigas 34 väravat ning koos Meistrite liiga ja karikasarjaga jäi tema arvele 47 tabamust, siis Klose pidi Müncheni Bayernis leppima vahetusmehe rolliga.

Klose heas hoos

Saksamaa liigas jäi Klose arvele vaid kolm väravat ehk üks vähem kui käimasoleval MMil. Koos Meistrite liiga ning karikasarjaga sai ta kirja kuus tabamust.

Vaatamata ebaõnnestunud klubihooajale on Klose MMil teinud juba ajalugu. Argentina koondise võrku kaks palli löönud ründaja arvel on nüüd MM-finaalturniiridel 14 väravat, millega ta jagab MMide ajaloos koos teise sakslase Gerd Mülleriga teist kohta. Finaalturniiride läbi aegade suurim väravakütt on brasiillane Ronaldo 15 tabamusega.

Samas ei ole Rooney, Ronaldo ja Messi ainsad, kes pärast edukat klubihooaega ei suutnud koondise eest endast kõike anda. Sarnaselt käis ka Aafrika suurte staaride Didier Drogba ja Samuel Eto’o käsi.

Seni pole midagi märkimisväärset korda saatnud ka Hispaania ründetuus Fernando Torres, kellelt samuti oodati suuri tegusid.

«See on olnud minu jaoks raske turniir, kuna ma pole pärast vigastust suutnud head vormi taastada, kuid minu mäng paraneb iga kohtumisega,» sõnas Torres.

Samal ajal kui mitmed säravate koosseisudega meeskonnad on MMil konkurentsist langenud, on küllaltki väheste staarmängijatega Saksamaa suutnud enesekindlalt sammuda poolfinaali.

Sakslased majandavad hästi

Seega on palju kõneainet ja ka kiitust teeninud kolmekordsete maailmameistrite kodune liiga, kust on peale kasvamas mitu noort ja andekat mängumeest. Sakslaste plussiks peetakse just seda, et meeskonnad ei ela rikaste omanike rahast (erinevalt Inglismaast – toim) ja ei osta endale kokku staarmängijaid, vaid klubid majandavad ennast ise ning kasvatavad endale ka mängijaid.

Siinkohal on hea näide 20-aastane ründaja Thomas Müller, kes tõusis koduklubis Müncheni Bayernis tegijaks just lõppenud hooajal. Sel aastal rahvuskoondise eest esimese kohtumise pidanud Mülleri arvel on MMil juba neli tabamust.

Mülleri kõrval tõstetakse Saksamaa koondisest esile ka Bremeni Werderi 21-aastast Türgi päritolu poolkaitsjat Mesut Özili, kellele on silma heitnud juba mitmed suurklubid.

Vastukaaluks tunnistas Inglismaa koondislane Joe Cole hiljuti, et Premier League’i (Inglismaa kõrgliiga – toim) noortel on raske klubides põhikoosseisu murda, kuna ees on suure raha eest ostetud välismängijad.

Justkui selle kinnituseks sai avalikuks, et eelmisel hooajal FC Barcelonas rohkem pinki nühkinud, kui mänguaega saanud Elevandiluuranniku koondislasest Yaya Tourest sai läbi aegade enim teeniv mängija Inglismaa liigas.

Nimelt sõlmis Toure hiljuti lepingu Inglismaa rikkaima klubi Manchester Cityga (meeskonna omanikuks on šeik Mansour bin Zayed al Nahyan), kes maksab talle viie aasta eest palka 55,6 miljonit Inglise naela (umbes miljard Eesti krooni).

Seega saab Tourest esimene jalgpallur Inglismaal, kes teenib nädalas üle 200 000 Inglise naela (umbes 3,8 miljonit krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles