Kas ramadaan jätab MMile jälje?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa jalgpallikoondise üks suurimaid tähti Karim Benzema järgib islamiusku ja peaks seetõttu ramadaani ajal paastu pidama.
Prantsusmaa jalgpallikoondise üks suurimaid tähti Karim Benzema järgib islamiusku ja peaks seetõttu ramadaani ajal paastu pidama. Foto: AFP/SCANPIX

Brasiilias toimuval jalgpalli MMil on alagrupimängud jõudnud lõpule ning 16 meeskonda jätkavad heitlust kaheksandikfinaalides. Samas tuleb tänavune play-off võrreldes varasematega hoopis teisiti. Esmakordselt pärast 1986. aasta MM-finaalturniiri on suure jalgpallipeoga samale ajale langenud moslemite paastukuu ramadaan.

Sel aastal algab rama­daan homme ehk alagrupimängud said kõik moslemid rahulikult ära mängida, kuid koos kaheksandikfinaalide algusega peaksid nad vastavalt oma usule hakkama aga paastu pidama (ramadaan kestab tänavu 27. juulini, MM lõppeb aga 13. juulil). Ramadaani ajal peab moslem koidust loojanguni hoiduma söömisest, joomisest, sealhulgas ka vee joomisest, seksist ja kõikidest muudest tegudest, mis on islami seadustega vastuolus. Samas võivad moslemid tunda veidike heameelt selle üle, et MM toimub tänavu Brasiilias, kus päevavalgust on keskmiselt 11 tundi. Euroopas on suvisel ajal ju teatavasti päevavalgust tunduvalt rohkem.

Vaadates turniiri senist käiku, annavad mitmes kaheksandikfinaali jõudnud meeskonnas tooni islamiusku järgivad mängijad. Aina enam globaliseeruvas maailmas pole enam mingi haruldus, et Euroopa suurriikide ridades pallivad mitmed moslemid.

Karm enesedistsipliin

Tänavusel turniiril seni hästi mänginud Prantsusmaa koondises on sellisteks meesteks näiteks Karim Benzema, Mamadou Sakho, Bacary Sagna ja Moussa Sissoko. Islamiusku on ka MMilt kõrvale jäänud suured prantslaste staarid Franck Ribery ja Samir Nasri.

Kaheksandikfinaali jõudnud koondistest võib välja tuua veel belglaste Mousa Dembele, Marouane Fellaini ja Adnan Januzaj, sakslaste Mesut Özili ja Sami Khedira ning šveitslaste põhimehe Xherdan Shaqiri, kes viimases alagrupimängus kõmmutas Hondurase võrku kolm palli. 16 parema sekka jõudnud tiimidest on moslemeid ka Nigeeria võistkonnast. Ainsa Araabia riigina jõudis tänavusele MMile Alžeeria, kelle edasine saatus sai selgeks täna öösel pärast matši Venemaaga.

Siiski ei ole täpselt teada, kui põhjalikult kavatsevad nimetatud mängijad usureeglitest kinni pidada ja kas keegi ka reaalselt hakkab paastu pidama. Praeguseks juba konkurentsist langenud Elevandiluuranniku meeskonna kaitsja Kolo Toure avaldas mullu, et paastumine muudab teda ainult tugevamaks ja seni ei ole see tema jalgpallurikarjääri seganud.

«Esmalt on loomulikult vaja enesedistsipliini. Minu jaoks on esimesed viis päeva rasked, kuid pärast seda hakkab keha uue olukorraga kohanema ja sa tunned end väga õnnelikult,» kirjeldas Toure.

«Olen ramadaani järginud terve oma profikarjääri jooksul. Kõige olulisem on õigesti toituda ehk leida sobivad toiduained ning ka vedelikke tuleb piisavalt tarbida. Lisaks tuleb oma tegevused hästi läbi mõelda, kuna kehal on osa vajalikke aineid puudu. Olen saanud tuge ka koduklubi arstidelt, kes on andnud mulle asju, mis on minu enesetunnet parandanud. Kokkuvõttes puhastad sa niimoodi oma keha ja see on hämmastav, kui tugevaks rama­daan sind teha võib.»

Eesti koondise arsti Kaspar Rõivassepa hinnangul on finaalturniiri ajal paastumine küll teostatav, kuid jalgpallurite füüsilisele vormile on sellel siiski suur mõju.

Özil eirab paastu

«Kindlasti on nende reeglite järgimine finaalturniiri ajal võimalik, kuid kindel on ka see, et mängijate mootor ei tööta sellisel juhul tavapäraselt. Mängijate tase ei ole sellisel juhul kindlasti niisugune, kui normaalse toitumise korral,» arvas Rõivassepp.

«Selline asi ei vasta kindlasti sportlase füsioloogiale. Arvatavasti on olemas ka võimalus, et nad on oma religioonis sellisteks juhtudeks kompromisse leidnud ja peavad kinni vaid teatud osadest. Tõenäoliselt on paljud moslemitest mängijad pidanud oma usust lähtuvaid tegemisi kohandama, kuna muidu näiteks osa tippklubidest neid ju ei palkaks.»

Nii ongi moslemitest tähtmängijaid, kes on andnud teada, et nemad keskenduvad eelkõige jalgpallile. «Ramadaan algab laupäeval, kuid ma ei võta sellest osa, kuna ma teen tööd,» teatas Saksamaa koondise Türgi päritolu keskväljamees Özil tiimi pressikonverentsil.


Jalgpalli MM

E-alagrupp

• Prantsusmaa – Ecuador 0:0

Eemaldamine: 50. A. Valencia

• Šveits – Honduras 3:0

Väravad: 6., 31., 71. Shaqiri

Lõplik tabeliseis:

1. Prantsusmaa 7 punkti / 3 mängu

2. Šveits 6/3

3. Ecuador 4/3

4. Honduras 0/3

G-alagrupp

• Portugal – Ghana 2:1

Väravad: 31. ov. John Boye,

80. Cristiano Ronaldo – 57. Asamoah Gyan

• Saksamaa – USA 1:0

Väravad: 55. Müller

Lõplik tabeliseis:

1. Saksamaa 7/3

2. USA 4/3

3. Portugal 4/3

4. Ghana 1/3

AJAKAVA

Täna on MMil esimene puhkepäev ning mängudega jätkatakse laupäeval, kui on kavas kaks esimest kaheksandikfinaali.

28. juuni

19.00 Brasiilia – Tšiili

23.00 Colombia – Uruguay

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles