Venemaa jätkab Capelloga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Brasiilias toimuval jalgpalli MM-finaalturniiril oli eile esimene puhkepäev, sest selgusid kõik 16 meeskonda, kes jätkavad teed läbi aegade kahekümnenda MM-tiitli poole.

Nelja aasta pärast ise maailma suurimat jalgpallipidu võõrustav Venemaa peab Brasiilias ootamatult varakult kohvrid pakkima – viimases voorus tehtud 1:1 viik Alžeeriaga viis ajaloos esmakordselt alagrupiturniirilt edasi põhja-aafriklased, jättes Venemaa vaid kahe punkti peale. Juba varem oli edasipääsu kindlustanud Belgia, kes alistas Jan Vertongheni väravast 1:0 Lõuna-Korea.

Venemaa ajakirjanikud avaldasid juba MMi avamängu ajal tagasihoidlikult arvamust, et Capello püüab teha venelastest «uut Kreekat». Üle kõige distsipliini ja organiseeritust armastav itaallane on pärast 2012. aasta suvel ametisse asumist koondises kehtestanud jäiga mänguskeemi, mis osutus finaalturniiri mängudes isegi Lõuna-Korea- ja Alžeeria-suguste vastastega mängides liialt pelglikuks ja paindumatuks.

Ohu märgid ilmnesid venelaste jaoks tegelikult juba valikturniiril, kus kaitsvalt mängivate meeskondadega hätta jäädi. Kuna MMil ei saanud Venemaad esindada ka Roman Širokov, loodeti palju Alan Džagojevist, kellele tänavune MM pidanuks olema läbimurdeturniir. Moskva CSKA poolkaitsja, kes kaks aastat tagasi oli EMil parimate väravaküttide seas, ei pääsenud seekord aga kordagi isegi algkoosseisu – Capello eelistas kaitsvama suunitlusega mängijaid. Alles viimases kohtumises pani ta algkoosseisu nii noorema põlvkonna tõusva tähe Aleksandr Kokorini kui ka Aleksandr Keržakovi, kuid sellestki ei piisanud.

Pärast viimaseks jäänud mängu Alžeeria vastu oli Capellol küllaga ütlemist ka vilemeeste aadressil. «Mulle ei meeldi kohtunikest rääkida, aga alati läheb kõik Venemaa vastu! Meile jäeti jälle penalti andmata. Kõik kohtunikud on Venemaa vastu! Väravgi löödi meile karistuslöögist, mida poleks pidanud antama. Arvasin algul, et viga määrati hoopis meie kasuks. Kozlov ei rikkunud määrusi, küll aga rikuti neid teises väljaku otsas Kokorini vastu,» kurjustas Capello.

Lisaks näitasid telekordused, et Venemaa väravavahti Igor Akinfejevit häiriti vahetult enne Alžeeriale viigivärava toonud olukorda tribüünidelt näkku suunatud laserikiirega. Akinfejevi eksimuse järel lõigi Islam Slimani palli tühja väravasse. «Meie väravavahti pimestati. Aga ma ei otsi vabandusi ja tunnistan kaotust,» teatas Capello.

Enda treeneritöös itaallane vigu ei näinud, lausudes lühidalt: «Tegime väga hea mängu.» Kui üks Inglise ajakirjanik juhtis tema tähelepanu sellele, et viimasest seitsmest finaalturniiri mängust – neli Inglismaaga ja kolm tänavu Venemaaga – on Capello võitnud vaid ühe, muutus juhendaja tõredaks. «Ma viisin teie koondise MMile ja EMile. Lõuna-Aafrikas jõudsime 16 parema hulka ning meie tõttu on nüüd kasutusel väravajoonetehnoloogia,» ironiseeris Capello inglasele vastates. «Arvud ütlevad, et ma tegin päris head tööd. Eks? Ja Venemaa koondis ei olnud 12 aasta jooksul MMile jõudnud,» sõnas Capello.

Venemaa ajakirjanikud ei jaganud aga peatreeneri seisukohta, mille järgi ainuüksi finaalturniirile jõudmine võrdub juba väikese võiduga. «Tuleb kurbusega tunnistada, et Capellol puudus turniiril plaan B,» märkis Dmitri Girin Sport Ekspressis. «Ning see plaan peaks alati olemas olema, hoolimata sellest, kui väga treener oma põhimõtetesse usub.»

Ka meeskonna kapten Vassili Berezutski oli Sport Ekspressile antud hinnangutes sapine. «Mida siin ikka öelda? Grupist me edasi ei saanud ja seega jäi peaeesmärk täitmata. Kindel on ainult see, et peame õppima jalgpalli mängima,» lausus ta.

Venemaa jalgpalliliidu president Nikolai Tolstõhh rõhutas aga, et Capello jätkab ametis – itaallasel on sõlmitud venelastega leping järgmise MMini. «Venemaa koondis näitas täpselt seda taset, kus me praegu asume. Mängijad andsid kõigis kolmes mängus endast maksimumi, kogu jõud jäeti platsile,» sõnas Tolstõhh.


Jalgpalli MM

H-alagrupp

Alžeeria – Venemaa 1:1

Väravad: 60. Slimani – 6. Kokorin

Belgia – Lõuna-Korea 1:0

Väravad: 78. Vertonghen

Lõplik tabeliseis:

1. Belgia 9 punkti / 3 mängu

2. Alžeeria 4/3

3. Venemaa 2/3

4. Lõuna-Korea 1/3

Ajakava

28. juuni

19.00 Brasiilia – Tšiili

23.00 Kolumbia – Uruguay

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles