Lauda: lõpetage naljad ja laske meestel võidu sõita

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niki Lauda
Niki Lauda Foto: SCANPIX

Mercedese vormel-1 meeskonna juht Niki Lauda võttis teravalt sõna sarja praeguste põhimõtete aadressil, mis ei luba tema arvates sõitjatel omavahel võidelda ning peletavad lõppkokkuvõttes publikut eemale.

«Ausõna, praegune olukord on nagu anekdoot. Rahvas läheb raja äärest ära, sest me ei tegele enam võidusõiduga,» lausus kolmekordne maailmameister Lauda Daily Mirrorile antud intervjuus. Lauda meelest kardavad sõitjad niivõrd karistusi, et ei julgegi enam konkurentidest möödumist üritada. Austerlane tõi näiteks Felipe Massa ja Sergio Perezi kokkupõrke Kanadas ning Sebastian Vetteli ja Esteban Gutierrezi avarii Austria etapil.

«Perezi ja Massa avarii oli tavaline õnnetus. Jumal tänatud, et kellegagi midagi ei juhtunud, aga mina oleksin asja sinnapaika jätnud. Siis algatati Austrias jälle uurimine, kui Vettel ja Gutierrez kokku põrkasid. Sellele tuleb lõpp teha,» leidis Lauda. «Kui keegi tahab pärast sõitu protestida, et talle tehti liiga, siis muidugi, lasku aga käia. Aga selleks läheb vaja palju raha, palju advokaate ja palju igasugust muud jama. Nii et keegi ei viitsi seda teha.»

Lauda tahab näha, et sõitjatele antaks rohkem vabadust. «Iga viimast kui asja kontrollitakse. Mulle ei meeldinud näiteks see, mida nägin Kanada etapil – Nico Rosberg ja Lewis Hamilton keeravad esimesse kurvi kõrvuti ja siis tuleb ekraanile kiri, et nad on uurimise all. Läksin Charlie ja Bernie (vormel-1 sarja võidusõidudirektor Charlie Whiting ja sarja juht Bernie Ecclestone – toim) juurde ja ütlesin, et tuleb tagasi tuua need vanad head ajad, kui Nelson Piquet sellele teisele tüübile Hockenheimis vastu pead andis,» meenutas Lauda 1982. aastal keset Saksamaa etappi otse raja ääres toimunud vihast kaklust Piquet’ ja tema sõidu rikkunud Eliseo Salazari vahel (vaata meenutuseks allolevat videot - toim).

«Las sõitjad ajavad ise oma asjad joonde. Ei ole vaja oma nina vahele toppida. See röövib kogu publikuhuvi. Charlie oli minuga nõus ning kohtunike sekkumist vähendatakse,» lisas Lauda. Nädala pärast toimuval Briti GPl ongi žüriile antud korraldus sekkuda võistluse käiku ainult hädavajadusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles