Levadia alustas eurohooaega viimase hetke võiduga San Marino meistri vastu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Levadia pärast Eesti karikavõitjaks tulekut.
Tallinna Levadia pärast Eesti karikavõitjaks tulekut. Foto: Albert Truuväärt

Eesti jalgpallimeister FC Levadia alustas täna klubi 16. järjestikust hooaega Euroopa karikasarjades, kui Eesti aja järgi kell 21.30 kohtuti San Marino meisterklubi SP La Fioritaga.

Kohtumise ainukese värava lõi Levadia üleaja neljandal minutil, kui täpne oli Heiko Tamm. Seisuga 1:0 kohtumine Levadia kasuks lõppeski.

Korduskohtumine peetakse Kadrioru staadionil järgmisel teisipäeval, 8. juulil, algusega kell 19:00. Selle paari võitja kohtub teises eelringis Tšehhimaa meistri AC Sparta Prahaga, vahendab FC Levadia kodulehekülg.

Levadia vastane SP La Fiorita osaleb Euroopa sarjades kolmandat aastat järjest. Eelmised kaks hooaega mängiti UEFA Euroopa Liiga eelringides. Debüüthooajal (2012/13) kaotati Läti klubile SK Liepajas Metalurgs 0:2 ja 0:4 ning mullu suvel Malta esindajale FC La Valletta 0:3 ja 0:1.

Societa Polisportiva La Fiorita - nagu klubi täisnimi kõlab - asutati 1967. aastal ning lisaks jalgpallile tegeletakse San Marino väikseimas kommuunis ehk Montegiardinos paiknevas klubis veel korvpalli, saalivuti, karate ja võrkpalliga. SP La Fiorita jõudis kohaliku jalgpalli tippu 1980-ndatel aastatel, mil võideti ka kaks esimest San Marino meistritiitlit (1986/87 ja 1989/90). Läks mööda 24 aastat enne kui tänavu saavutati kolmas kuld. Klubi on ka kolmekordne riigi karikavõitja (1986, 2012 ja 2013).

SP La Fiorita meeskonda treenib 49-aastane itaallane Alberto Manca, kel nii mängija kui treenerina suuremad saavutused enne La Fioritaga San Marino meistritiitli võitmist puudusid. Manca on oma käe alla liitnud väga kogenud - mõni isegi ütleks vananeva - löögirusika, sest näiteks tänavuses liigafinaalis oli platsil käinud meeste keskmiseks vanuseks 30,8! Ja varupingil istus ka värskelt 40-aastaseks saanud klubi juhatuse liige, albaanlane Julian Aliaj.

Tänase tiimi tuntuim jalgpallur on kahtlemata 38-aastane ründaja Andy Selva, keda paljud peavad Massimo Bonini järel San Marino kõigi aegade parimaks palluriks. Roomas sündinud, itaallasest isa ja San Marino passiga ema lapsena, otsustas ta esindada San Marinot ja debüteeris juba 1998. aastal. Tänaseks on Selva koondise eest mänginud 60 korda ja löönud 8 väravat, mis teeb temast pikalt rahvuskoondise läbi aegade parima snaipri (järgmisel mehel on nimelt 2 väravat)!

Kahe hooaja vahel on La Fiorita kõvasti täienenud, ent kaheksast uuest mängijast pole keegi pallinud kõrgemal tasemel kui Itaalia tugevuselt kolmas liiga. Mõned uustulnukad tegutsesid eelmisel hooajal koguni Itaalia 9. ja 10. liigatasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles