Saksa legendide ajastu on tagasi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa koondise väravavaht Manuel Neuer (paremal) on edestanud Alžeeria koondise ründajat Islam Slimanit ja löönud peaga palli alžeerlase eest ära.
Saksamaa koondise väravavaht Manuel Neuer (paremal) on edestanud Alžeeria koondise ründajat Islam Slimanit ja löönud peaga palli alžeerlase eest ära. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa koondise väravavaht Manuel Neuer tegutses kaheksandikfinaalis Alžeeria vastu tihtilugu vabakaitsja positsioonil ja sai sellega edukalt hakkama.

Saksamaa jalgpallilegendid Franz Beckenbauer ja Lothar Matthäus on kindlasti läinud ajalukku kui ühed edukamad vabakaitsjad ehk libero’d. Kui praeguseks on selline positsioon vajunud unustusehõlma, siis tänavuse MMi kaheksandikfinaalis saime tihtilugu vabakaitsja rollis tegutsemas näha sakslaste väravavahti Manuel Neuerit.

Müncheni Bayerni puurilukku on juba aastaid loetud maailma parimate väravavahtide sekka ning kaheksandikfinaalis tema Alžeeria vastu pakutud etteaste tõstis ta kindlasti käimasoleva turniiri silmapaistvamate mängijate sekka, kus seni on enamasti figureerinud sellised ründetähed nagu James Rodriguez, Lionel Messi, Neymar ja Arjen Robben.

Alžeeria ja Saksamaa vahelises kohtumises võis tihti näha vaatepilti, kus kõrgele tõusnud sakslaste kaitseliini taha tulnud palle tuli karistusalast väljapoole klaarima just Neuer. Nii ennetas ta kõikides sellistes olukordades alžeerlaste ründajaid ja sakslaste väljakumängijad võisid rohkem keskenduda vastaste värava ohustamisele. Kui lisaaja lõpus suudeti Bayerni puurilukk küll korraks üle mängida, siis enne seda olid eurooplased löönud juba kaks väravat ja võtsid 2:1 võidu.

«Neueri selline roll on välja kujunenud Saksamaa koondise ründava ja domineeriva mängustiili tõttu. Saksamaa hoiab kohtumise jooksul suurema osa ajast palli keskväljal või vastaste poole peal ning seetõttu jääb kaitseliini taha palju ruumi, mida on vaja valvata,» põhjendas Eesti Jalgpalli Liidu tehniline direktor ja koondise abitreener Janno Kivisild, miks Neueril tuli täita ka vabakaitsja rolli. «Praegu ei ole Saksamaa koondise keskkaitsjad eriti kiired ega mobiilsed. Väravavahi roll ongi oluline sellistel juhtudel, kui pall kaotatakse ning vastastel tekivad kiiretest vasturünnakutest võimalused. Sellisel juhul peabki väravavaht selle tühja koha ära katma ja vajadusel õigel hetkel sekkuma.»

Nii tegi Neuer kaheksandikfinaalis koguni 59 pallipuudet, millest 21 olid väljaspool tema karistusala. Kokku jagas ta kaaslastele 42 söötu. Ründajana tegutsenud Thomas Mülleri kontosse jäi näiteks 36 täpset söötu.

«Neueri roll ja tema liikumised joonistusid Alžeeria vastu peetud kohtumises väga hästi välja. Tema jaoks on selline stiil aga tuttav, kuna ka tema koduklubi Bayern harrastab domineerivat ja palli valdavat mängustiili. Tal tulebki olla rünnakute algataja ja vajadusel täidab ta ka vabakaitsja rolli,» märkis Kivisild, et millegi uuega väravavaht otseselt hakkama ei saanud, vaid kohtumise iseloom võimendas tema rolli.

«Ma ei ole oma mängustiili muutnud. Ma mängin väga tihti ka Bayerni ridades samamoodi,» tunnistas Neuer ka ise AP-le, et tal oli vaja lihtsalt tavapärasest rohkem karistusalast väljaspool mängida.

Lisaks sellele, et Neuer on sellise stiiliga harjunud, siis Kivisilla hinnangul on tal olemas ka kõik vajalikud oskused, et nendest olukordadest edukalt välja tulla. Alžeeria vastu peetud kohtumises suutiski ta kõik sarnased situatsioonid enda kasuks kallutada. «Neueril on piisavalt meisterlikkust ning ta läheb olukordadesse piisavalt külma peaga. Ta loeb hästi mängu ning tal on võime aru saada, millal on piisavalt ohtlik olukord ja sekkumine on vajalik,» loetles Kivisild sakslaste puuriluku positiivseid omadusi. «Saksamaa mängustiili arvestades on ta neile kindlasti ideaalne väravavaht.»

Kui Neuer sai pärast kaheksandikfinaali kiita, siis Saksamaa mängus leiti ka probleemsemaid kohti ning peamiseks murekohaks on äärekaitsjate positsioonid, kus viimati tegutsesid tavapäraselt keskkaitses mängivad Shkodran Mustafi ja Benedikt Höwedes. Praeguseks on selge, et Mustafi jaoks on tänavune turniir vigastuse tõttu läbi ja juba Alžeeria vastu haaras lõpuks paremkaitsja koha tiimi kapten Philipp Lahm, kes on viimasel ajal pallinud rohkem keskväljal. Äärekaitsjana tegutsedes näitaski Lahm ka oma tavapärast ohtlikkust ründefaasis.

«See kohtumine näitas, kui haavatav võib olla sakslaste kaitseliin rünnakute ülesehitamisel. Kui poolkaitsjad ja ründajad on neil valmis ladusalt mängima, siis üks probleemidest ongi see, kuidas pall nendeni toimetada. Tihti pandigi poolkaitsjad keerulisse olukorda ning sellele järgnes pallikaotus. Sakslaste kaitsjad ei ole natuurilt päris sellise jalgpalli mängimise jaoks. Nende jaoks võiks ideaalmaailmas olla mäng lihtsam ja riskivabam,» hindas Kivisild. «Alžeeria vastu peetud matšis suutis Neuer aga kõik tekkinud augud lappida.»

Veerandfinaalis ootab Saksamaad ees kohtumine Euroopa jalgpalli teise suurjõu Prantsusmaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles