Mitmevõistlejate uuel põlvkonnal seisab ees kondiproov

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grit Šadeiko
Grit Šadeiko Foto: Liis Treimann

Sel nädalavahetusel, 5.-6. juulil toimub Poolas Torunis Euroopa mitmevõistluse karikavõistluste superliiga jõuproov. Eesti koondise vastasteks Euroopa parimate mitmevõistluse riikide mõõduvõtmisel on Prantsusmaa, Venemaa, Valgevene, Suurbritannia, Poola, Hollandi ja Šveitsi koondised.

Eesti koondist esindavad meeste kümnevõistluses Kaarel Jõeväli, Janek Õiglane, Ramo Kask, Juhan Kilumets ja naiste seitsmevõistluses Grit Šadeiko, Mari Klaup, Hanna-Mai Vaikla ja Mari-Liis Murula.

Eesti kergejõustikuliidu saavutusspordi juhi Marko Aleksejevi sõnul selgub, kas suures osas uue põlvkonna mitmevõistlejatest koosnev koondis suudab kindlustada superliigasse püsimajäämise või tuleb põlvkonnavahetuse arvel aastaks lõivu maksta ning korra üle pika aja Euroopa mitmevõistluse esiliigat külastada.

«Võib öelda, et tegemist on uue põlvkonna kondiprooviga, nende tegelik valitsemisaeg Eesti mitmevõistluses peaks saabuma 2-3 aasta pärast. Usun, et tänavu tervislikel põhjustel koondisest kõrvale jäänud Mikk Pahapill ja Andres Raja aitavad veel järgmisel paaril aastal koondist superliiga tasemel hoida. Naiste osas on Grit Šadeikol ja Mari Klaubil parimad aastad kindlasti veel ees ning järge on tulemas juba tänavu koondises olevatest Mari-Liis Murulast ja Hanna-Mai Vaiklast,» lisas ta.

Tugevatest kümnevõistlejatest asuvad Torunis starti näiteks hollandlased Eelco Sintnicolaas (isiklik rekord 8506 p) ja Ingmar Vos (8224 p) ning venelane Sergei Sviridov (8365 p). Naiste seitsmevõistluses on tugevamate isiklike rekorditega prantslanna Antoinette Nana Djimou (6576 p), poolatar Karolina Tyminska (6544 p) ja hollandlanna Nadine Broersen (6536 p).

Riikide paremusjärjestuse selgitamiseks liidetakse kõigi sama riigi mitmevõistlejate punktiskoorid, millest lahutatakse madalaima punktisummaga kümnevõistleja ja seitsmevõistleja tulemused. Nende punktisummade reastamisel slegub ka riikide järjestus superliigal. Kaks kõige vähem punkte saanud riiki langevad järgmiseks aastaks esiliigasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles