Uskumatu käik: penaltiseeriaks väravasse toodud Kruli tõrjed viisid Hollandi poolfinaali

Priscilla Õmblus
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi mängijad õnnitlevad penaltiseerias Costa Rica vastu kangelaseks kerkinud väravavahti Tim Kruli (keskel rohelises).
Hollandi mängijad õnnitlevad penaltiseerias Costa Rica vastu kangelaseks kerkinud väravavahti Tim Kruli (keskel rohelises). Foto: SCANPIX

Jalgpalli MM-finaalturniiriil jõudis viimasena poolfinaali Holland, alistades 0:0 lõppenud normaal- ja lisaaja järel penaltiseerias 4:3 turniiri suurüllataja Costa Rica. Hollandlaste kangelaseks kerkis väravavaht Tim Krul, kes tõrjus nii Bryan Ruizi kui ka Marcos Umaña löögi. Seejuures tõi Hollandi peatreener Louis van Gaal Kruli platsile viimasel lisaminutil, vahetades välja 120 minutit postide vahel seisnud Jasper Cillesseni. Poolfinaalis kohtub Holland Argentinaga.

Holland - Costa Rica 0:0 (0:0, la 0:0), pen 4:3

Penaltid: Borges 1:0, van Persie 1:1, Ruiz 1:1 (vv tõrjus), Robben 2:1, Gonzalez 2:2, Sneijder 3:2, Bolanos 3:3, Kuyt 4:3, Umana 4:3 (vv tõrjus)

Hoiatused: 64. Bruno Martins Indi, 111. Klaas-Jan Huntelaar - 37. Junior Diaz, 52. Michael Umana, 81. Giancarlo Gonzalez, 107. Johnny Acosta

Holland: Jasper Cillessen (120.+1. Tim Krul), Dirk Kuyt, Ron Vlaar, Stefan De Vrij, Bruno Martins Indi (106. Klaas-Jan Huntelaar), Memphis Depay (76. Jeremain Lens), Georginio Wijnaldum, Wesley Sneijder, Daley Blind, Arjen Robben, Robin van Persie.

Costa Rica: Keylor Navas, Cristian Gamboa (79. David Myrie), Johnny Acosta, Michael Umana, Junior Diaz, Giancarlo Gonzalez, Bryan Ruiz, Celso Borges, Yeltsin Tejeda (97. Jose Miguel Cubero), Christian Bolanos, Joel Campbell (66. Marco Urena).

Mängu käik (Holland - Costa Rica):

Hollandi algkoosseis: Cillessen, de Vrij, Vlaar, Blind, Martins Indi, Wijnaldum, Robben, Sneijder, Depay, van Persie, Kuyt

Costa Rica algkoosseis: Navas, Gonzalez, Umaña, Diaz, Gamboa, Acosta, Bolaños, Borges, Tejeda, Ruiz, Campbell

Holland on teinud võrreldes kaheksandikfinaaliga kaks muudatust, kui vigastatud Nigel de Jongi asemel on koosseisus ründejõudu lisav Memphis Depay, eelmises kohtumises suhteliselt kehvalt tegutsenud kaitsjat Paul Verhaeghi asendab aga Bruno Martins Indi.

Costa Rica ainus vahetus on sunnitud, sest eelmises mängus punase kaardi teeninud Oscar Duarte ei saa mõistagi mängida ja tema asemel on algkoosseisus täna Johnny Acosta.

MÄNG ON ALANUD!

Enne kui mäng hoo sisse saab, võib õnnitleda tänast vilemeest Ravshan Irmatovit - usbekk teeb täna ajalugu, kui vilistab oma ühksandat MM-finaalturniiri kohtumist. Nii palju mänge pole kirjas ühelgi teisel kohtunikul.

8. min - Robben saab teha esimese ohtliku soolojooksu ja teenib nurgalöögi, mille Costa Rica kaitseliin siiski puhtaks lööb.

20. min - kui Holland alustas väga hoogsalt, siis Costa Rica on kenasti mängu sisse saanud ja nende peamine trump ehk kiired ja head kontrarünnakud ei lase Hollandi kaitsjatel end liiga vabalt tunda.

Costa Rica on teinud ka koosseisus väikese vangerduse, nihutades Joel Campbelli paremale äärele, kus tema kiirus on juba mitu korda Daley Blindile peavalu valmistanud. Bryan Ruiz mängib seetõttu täna kesktormaja rollis.

22. min - hea rünnak Hollandilt! Kuyt tsenderdab madalalt karistusala joonele, Depay suunab palli ilusti edasi van Persiele, kuid löögi tõrjub Navas. Ka Sneijder saab kohe karistusala joonelt proovida, kuid viimases viies play-off-mängus Hollandi eest viis korda skoorinud poolkaitsja löök maandub taas Navase süles.

Sneijder on ühtlasi kerkinud MM-finaalturniiril enim mänge pidanud hollandlaseks, kuna neid kohtumisi on tal koos tänasega koos tervelt 15.

25. min - Holland tuleb jälle suurte jõududega rünnakule, kuid Kuytilt karistusalasse terava söödu saanud van Persie on napilt suluseisus.

28. min - Costa Rica karistuslöögi kaitsmisel mängib Martins Indi karistusalas Borgese vastu karistusalas vägagi vea piiril, kuid Irmatovi hinnangul siiski määrustepäraselt.

29. min - Depay annab tuld, Navas tõrjub.

34. min - Costa Rica mehed proovivad värava ees käärlööki, see ebaõnnestub ja Robben pääseb kiirrünnakule, enne kui ta keskväljal maha tõmmatakse. Järgnev tsenderdus karistusala suunas on aga kehv.

BBC statistikutel on teatada oluline info kõigile numbrihuvilistele - Holland on teinud täna esimese 26 minutiga juba 177 täpset söötu. Võrdluseks tehti mängus Tšiili vastu 90 minuti jooksul sööte vaid 152.

39. min - Holland teenib Robbeni pikalitõmbamise eest karistuslöögi, mille Sneijder saadab ristnurga suunas, Navas tõrjub aga taas! Levante väravavaht on olnud selle turniiri üks suurimaid esilekerkijaid.

Junior Diaz saab ühtlasi karistuslöögi toonud vea eest mängu esimese kollase kaardi.

41. min - Robben annab van Persiele ilusa läbisöödu, kuid Navas on jälle esimesena jaol. Minut hiljem hiilgab samasuguse sööduga Depay, kuid seekord teeb van Persie Umaña vastu vea.

AVAPOOLAEG LÄBI!

Holland on küll palli hoidnud ja võimalusi tekitanud, kuid oodatud kindlat domineerimist pole ning Costa Rica püsib hästi mängus. Mitmel korral on neid päästnud ka Keylor Navase head tõrjed.

TEINE POOLAEG ON ALANUD!

Kumbki meeskond pole vahetusi teinud.

Campbell ja Ruiz on taas kohad vahetanud - Campbell mängib ründeteraviku tipus ja Ruiz paremal äärel.

Avapoolajal Salvadoris väravat ei nähtud, loodetavasti hoitakse teisel poolajal senise turniiri tavadest paremini kinni - seni on Salvadoris peetud viis mängu ja kõigis on sündinud vähemalt kolm tabamust.

52. min - Umaña teenib kollase kaardi

60. min - Holland valdab palli, teenib oaar nurgalööki ja otsib võimalusi, kuid i-le täppi panna ei ole seni õnnestunud.

61. min - Costa Rica vasturünnak, Campbell kukub karistusalas, aga Irmatov näitab, et viga pole.

62. min - Campbell teenib karistuslöögi, kuid Bolaños saadab palli umbes 30 meetrilt üle värava, Tegu on alles Costa Rica teise pealelöögiga selles mängus.

64. min - Martins Indi saab kollase kaardi. Järgnev karistuslöök saadetakse tagumise posti suunas, kust Gonzalez lööb peaga üle.

66. min - Costa Rica vahetab, Campbell välja ja Uruguayle värava löönud Marco Ureña sisse.

75. min - Hollandi karistuslöök vasakult äärelt, Vlaar lööb peaga üle.

76. min - Holland teeb ära oma esimese vahetuse, kui Depay asemele tuleb Jeremain Lens. Costa Rica peatreener Pinto on aga sunnitud tegema vahetuse kaitses, sest mõne minuti eest õhuvõitluses kehvasti maandunud Gamboa ei saa jätkata ja tema asemele tuleb David Myrie.

81. min - Gonzalez tõmbab Robbeni karistusala nurga juures käega pikali ja saab kollase kaardi, Costa Rica õnneks toimub kõik napi poole meetri jagu karistusalast väljas. Kui Costa Rica peaks saama poolfinaali, jääb Gonzalezil seal aga mängimata.

Sneijder lööb - posti!!

83. min - Robbeni karistuslöögi järel on Costa Rica karistusalas paras segadus, Navas ei suuda palli minema lüüa, kuid parandab vea hetk hiljem, tõrjudes van Persie terava löögi. Ikka 0:0, kuid Hollandi surve on viimastel minutitel taas aina kasvamas.

89. min - Sneijder leiab tagumisest postist van Persie, kuid ründaja ei saa mõne meetri kaugusel väravast pallile pihta!

Lisaajast lahutavad meeskondi nüüd vaid teisele poolajale lisatud neli minutit.

Diaz tõmbab taas karistusala servas maha Robbeni ja peab õnnelik olema, et teist kollast kaarti ei saa.

90.+3. min - Suurepärane võimalus Hollandil! Van Persie karistuslöögi tõrjub Navas, Holland mängib Blindi kaudu palli tagasi värava ette ja van Persie saab uuesti lüüa, kuid väravajoonel seisnud Tejeda lükkab löögi latti!

LISAAEG!

Holland tabas viimase kümne minut jooksul nii posti kui latti, ent värav on siiani sündimata. Costa Rica ei suutnudki seevastu ühtegi väravaraamide vahele suunatud pealelööki teha.

Lisaaeg on alanud!

93. min - Vlaar pääseb nurgalöögi järel peaga löögile, Navas toob ära! Järgmise nurgalöögi tõrjumisel maandub Navas aga ebaõnnestunult ja teeb põlvele viga ning jääb murule pikali.

95. min - Navas saab siiski jätkata ja Pinto vahetab väljakule hoopis Jose Maria Cubro, kes asendab normaalaja lõpusekunditel kaitsetöös hiilanud Tejedat.

98. min - Ureña kukub karistusalas, Irmatov näitab, et penaltit pole ja costaricalane saab Vlaarilt lisaks vihase loengu.

102. min - Robben pääseb kaitsjate eest jooksu, lõikab karistusalasse ja lööb ise, löök blokeeritakse. Hetk hiljem saab Robben uuesti lüüa ja Diaz tõrjub käega - karistuslöök Hollandile karistusala joonelt. Pall lendab aga müüri.

105.+2. min - Navas lööb veel ühe Hollandi tsenderduse rusikatega minema ja sellega saab ka lisaaja esimene poolaeg läbi. Holland toob viimaseks veerandtunniks väljakule Klaas-Jan Huntelaari, lahkub Martins Indi.

106. min - Acosta võtab rünnakule läinud Robbeni maha ja saab kollase kaardi.

111. min - Huntelaar läheb Navasega koos palli pärast võitlema, rikub määrusi ja saab samuti kollase kaardi.

115. min - Costa Rica teenib nurgalöögi, kuid sellest ei sünni midagi ohtlikku.

116. min - Cillessen päästab Hollandi, tõrjudes kolm kaitsjat üle mänginud Ureña terava löögi! Vasturünnakul mängib end taas löögile väsimatu Robben, kuid pall tabab kaitsjate jalgu.

118. min - Sneijder keerutab karistusala nurgast terava löögi latti!

120.+1. min - uskumatu vahetus Hollandilt, kui van Gaal toob penalteid tõrjuma varuväravahi Tim Kruli!

Irmatov vilistab ja võitja peab selgitama penaltiseeria!

Holland on üllataval kombel MMi ajaloos penalteid löönud vaid korra - 1998. aastal jäädi poolfinaalis alla Brasiiliale.

Costa Rical on selja taga samuti kõigest üks penaltiseeria, kuid mälestused sellest on värsked ja ilusad, kui kaheksandikfinaalis saadi jagu Kreekast.

BBC andmetel on Newcastle'is klubijalgpalli mängiva Tim Kruli vastu löödud 20 penaltit. Krul on neist tõrjunud vaid kaks.

Kreeka vastu lõid Costa Rica eest penalteid eksimatult järgmised viis meest: Borges, Ruiz, Gonzalez, Campbell ja Umaña. Neist on täna puudu vaid väljavahetatud Cambpell.

Esimesena lööb Costa Rica

0:1 - Borges lööb alla nurka ja ei eksi!

1:1 - van Persie veeretab palli ülitäpselt samasse nurka, ehkki Navas aimab suuna ära

1:1 - Krul tõrjub Ruizi löögi!!!

2:1 - Robben põrutab palli kindlalt vasakusse ristnurka, Holland juhib!

2:2 - Gonzalez ei eksi, Krul aimab küll nurga ära, aga löök on piisavalt kõrge

3:2 - Sneijder lööb kindlalt sisse, Navas hüppab teise nurka

Costa rica neljas lööja on Campbelli puudumisel Bolaños

3:3 - Bolaños ei eksi!

4:3 - Kuyt võtab pikalt hoogu ja põrutab palli posti kõrvale!

Krul tõrjub Umaña löögi, Holland on poolfinaalis!!!

Poolfinaalide näol on seega ees ootamas kaks tõelist maiuspala ning MMide klassikalist vastasseisu - Brasiilia-Saksamaa ja Argentina-Holland.

Enne mängu:

Täna õhtune teine veerandfinaal peetakse Salvadoris, Arena Fonte Nova staadionil, mis ehitati 1951. aastal. Staadion mahutab 51900 inimest. Kohtumist vilistab Ravshan Irmatov (UZB).

Holland ja Costa Rica varem jalgpalliplatsil kohtunud ei ole.

«Meie eesmärk on tulla maailmameistriks. Meie meeskonda on väga raske alistada. Meil ei ole küll fantastiline meeskond, kuid meid on keeruline võita,» kommenteeris Hollandi peatreener Louis Van Gaal. Kas Hollandi peatreeneri sõnad peavad täna õhtul paika ning Holland pääseb edasi poolfinaali?

Costa Rica peatreener Jorge Luis Pinto tunneb aga muret Robbeni «sukeldumiste» pärast. «Sukeldumine on üks tähtsamaid teemasid. Me oleme tõsiselt mures selle pärast ning tahame, et kohtunikud ja FIFA jälgiksid Robbenit väga tähelepanelikult,» nentis Pinto.

Holland-Costa Rica mängu võitja läheb poolfinaalis vastamisi Argentiinaga, kes alistas veerandfinaalis 1:0 Belgia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles