Leedu needus – taas langeti poolfinaalis

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedukad eesotsas Šarunas Jasikeviciusega (pildil) jäid neljandal veerandajal hispaanlaste maa-alakaitsega hätta.
Leedukad eesotsas Šarunas Jasikeviciusega (pildil) jäid neljandal veerandajal hispaanlaste maa-alakaitsega hätta. Foto: AFP / Scanpix

Leedu korvpallikoondis näitas seegi kord olümpiamängudel head minekut, vastased alistusid riburada pidi kuni poolfinaalini, maailmameister Hispaania lõi baltlased 91:86 auti.

«See oli meie jaoks raske mäng,» tunnistas leedulaste liider Ramunas Šiškauskas. «Me mängisime väga hea meeskonna vastu. Meil ei olnud võiduvõimalust, kuna tegime lolle vigu. Nemad jälle viskasid oma punktid õigel ajal ära. Lõpus oli neid juba raske püüda. Täna läks paraku nii.»


Kogu mäng kulges tasavägiselt. Esimese veerandaja võitsid valitsevad maailmameistrid hispaanlased 21:19 ning lõunamaalaste liider Pau Gasol, kes kogus lõpuks 19 silma, oli selleks ajaks toonud juba seitse punkti.


Teisel veerandajal kärises hispaanlaste edu korraks kaheksale silmale, kuid leedukate suurepärane kolmepunktivisete tabavusprotsent (kuus 13st) viisid nad poolajaks juhtima 42:40.


Poolajalt jätkasid leedukad edukalt kolmepunktivisete loopimist ning kolmas veerandaeg lõpetati eduseisult 66:62.
Leedukate finaaliuks oli irvakil, kuid neljandal veerandil hakati eksima ning hispaanlased jätkasid kindlalt.


«Kaotasime viimasel veerandil neile liiga palju kaitselauavõitlusi ning nad said mitu korda järjest proovida,» põhjendas Šiškauskas viimase kümne minuti ärakukkumist. «Pealegi toimis nende maa-ala kaitse hästi ning meie kaugvisked enam nii täpsed ei olnud.»


Neljanda veerandaja alguses viigistas Gasoli kolmepunktivise seisu 69:69 ning enam valitsevad maailmameistrid eduseisu käest ei andnud.


Leedukate olukorra muutis veelgi raskemaks tõsiasi, et nende ühele põhitegijale Linas Kleizale vilistati viis minutit enne kohtumise lõppu teine tehniline viga ning ühtlasi saadeti ta ka platsilt ära. Kuigi vilemehe otsus oli vaieldav, ei tahtnud leedukate treener Ramunas Butautas kellegi poole näpuga näidata.


«Ma olen treener, kohtuniketööst ma rääkida ei taha,» sõnas Butautas.
Õige pea oli hispaanlaste eduseis 81:74 ning kuigi Leedu jõudis neljanda veerandaja lõpuks korraks nelja punkti kaugusele, hispaanlasi murda ei õnnestunud.


«Pühendame selle võidu kõikidele meie fännidele ning eriti Jose Calderonile, kes oli väga löödud, et pidi vigastuse tõttu poolfinaalist eemale jääma,» kuulutas vaid 17-aastane Ricki Rubio.


Leedu korvpalluritel, kelle laeks nii 1992, 1996, 2000 kui ka 2004 olümpiatel jäi poolfinaal, on võimalik leida lohutust taas pronksikohtumisest, kui kohtutakse 2004. aasta olümpiavõitjate argentiinlastega.


«Peame senise unustama ning keskenduma pronksmedalite võitmisele,» märkis Šarunas Jasikevicius.


Teises poolfinaalkohtumises Argentina alustas kohtumist nigelalt ning esimene veerandaeg kaotati 11:30. Võitluslikud ladinaameeriklased suutsid poolajaks vahe üheksale punktile kahandada, kuid lõpuks pani USA enda paremuse maksma.

Korvpall


Meeste poolfinaalid
Hispaania – Leedu 91:86 (Gasol 19, Fernandez 18, Reyes 13 – Jasaitis 19, Jašikevicius 19, Javtokas 15), USA – Argentina 101:81 (Anthony 21, James 15, Wade 12, Bryant 12, Paul 12 – Scola 28, Delfino 17, Quinteros 12).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles