Kangerti kaitsealune liidrisärgis

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincenzo Nibali võttis sprinterite nina alt Touri teisel etapil üllatusvõidu.
Vincenzo Nibali võttis sprinterite nina alt Touri teisel etapil üllatusvõidu. Foto: AFP/SCANPIX

Astana meeskonna liider Vincenzo Nibali, kelle üks peamistest abimeestest on Tanel Kangert, võitis üllatusrünnakuga Tour de France’i teise etapi ning sai selga kollase liidrisärgi. Kangert on 25. kohal, kaotades Nibalile 16 sekundit.

Suurbritannias startinud Touri teine etapp viis ratturid Yorkist Sheffieldi. Saareriik mägedega ei hiilga, sestap pidanuks võidu jagama sprinterid. Ometi võeti üles karm tempo ning etapi lõpuosa künkad rebisid peagrupi ribadeks. Ette jäi 21 meest, ent nende seas piisavalt kõvu sprintereid.



Kui poolteist kilomeetrit enne finišit rahunes seltskond hetkeks maha, ründas ühtäkki Nibali. Ülejäänud põrnitsesid üksteisele otsa, et kes itaallasele järgi läheb. Ei läinud keegi ja kui lõpuks mindi, oli Nibali piisava vahe sisse saanud. Lõpujoonel edestas ta järgnevaid kahe sekundiga.



Veel kuu tagasi said Nibali ja teised Astana ratturid meeskonna bossilt Aleksandr Vinokurovilt kurja kirja, et hooaja algus on kesine, võtke, mehed, nüüd jalad alla. Oli kasu kirjast või sellest, et Astana Touri tiim on tõsist trenni teinud, igatahes on maailma mainekaimal tuuril etapivõit käes – Nibali esimene. Nüüd tuleb teha kõvasti tööd, et särki kaitsta.



«Raske lõpp oli,» ütles Nibali telereporteritele pärast finišit. «Leidsin end vastutuule käest ja pidin kõvasti pressima. Samas suurepärane võit. Kõik ootasid grupifinišit, kuid ma suutsin üllatada tänu meeskonnakaaslaste abile. Viimasel kilomeetril mõtlesin peamiselt sellele, palju sekundeid ma võidan. Pean ausalt tunnistama, et olen väga heas vormis ning see teeb meele rõõmsaks.»



See, kuidas britid, kes omadele jalgpalli MMil enam kaasa elada ei saa, Touri tervitavad, on võimas. Kummalgi päeval tuli võidusõitu oma silmaga vaatama uskumatu arv britte – üle kahe miljoni! Touri karavan liikunuks justkui rattahullul Prantsusmaal või Hispaanias: küngaste nõlvad olid palistatud tuhandete pealtvaatajatega, kellest ägedamad ronisid trassile moodustamaks spaleeri, millest pedaalijad pidid end läbi murdma. Kusjuures küngastele pääses rahvas vaid jala või rattaga, mis tegi üritusest üldsportliku.



Brittide peo rikkus Mark Cavendish, kes esimese etapi finišisirgel kukkus nii rängalt, et pidi velotuuri katkestama. Cavendish üritas kohe nimekirja täiendada ning selga saada ka Touri kollase liidrisärgi – Giro roosat ja Vuelta punast on ta kandnud. Paraku ihkasid kuulsat ihukatet teisedki, seega läks võitluseks.



Cavendishi vedasid alt närvid, ta hakkas trügima nagu mõnikord varemgi, toetas õla vastu Simon Gerransit, kuid kaotas tasakaalu, kukkus ning jäi õlga kinni hoides tükiks ajaks asfaldile lebama. Etapi võitis sakslane Marcel Kittel.



Esialgu kahtlustasid arstid, kes Cavendishi haiglasse toimetasid, rangluumurdu. Luu osutus küll terveks, ent kokkupõrkes asfaldiga käis õlg paigast ära, venitas sidemeid ning Cavendish oli sunnitud Touri pooleli jätma.



«Olen ääretult pettunud,» sõnas Cavendish meediale. «Lootsin, et valu annab hommikuks järele, aga hullemaks läks. Võib juhtuda, et pean heitma suisa lõikuslauale.»



Rein Taaramäe on pärast kaht etappi 153. kohal (+15.39). Täna sõidetakse Cambridge’ist Londonisse, seejärel jätkatakse Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles