Saksa masinavärk üritab rikkuda brasiillaste tuju

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa fännid loodavad, et nende lemmikutel õnnestub lõpuks viimasel sammul komistamise needus murda.
Saksamaa fännid loodavad, et nende lemmikutel õnnestub lõpuks viimasel sammul komistamise needus murda. Foto: Reuters/ScanPix

Brasiilia ja Saksamaa selgitavad jalgpalli MM-finaalturniiril täna esimese finalisti.

Jalgpalli MMi esimene poolfinaal pakub kahe igipõlise jalgpallihiiu vastasseisu – viiekordne ilmameister Brasiilia kohtub kolmekordse tiitliomaniku Saksamaaga. Samas on varem MMil kokku mindud ainult korra – 2002. aasta finaalis jäi tänu Ronaldo tabamustele 2:0 peale Brasiilia.

Väljakuperemeeste mured


Brasiillaste edu omavahelistes kohtumistes on märkimisväärne, sest sakslased on 21 mängust võitnud kõigest neli ja viiel korral on lepitud viiki. Kolm aastat tagasi peetud viimases omavahelises maavõistluses jäid 3:2 peale sakslased, 2005. aasta Maailmajagude karikaturniiril võidutses aga poolfinaalis sama skooriga Brasiilia.

Enne tänast mängu on rohkem muresid väljakuperemeestel – hoolimata kõiksugustest pöörastest kuulujuttudest ei saa kaasa teha nende suurim täht Neymar, kellele peatreener Luiz Felipe Scolari peab asendaja leidma. Kui brasiillase positsiooni väljakul võtab ilmselt üle Willian, siis meeskonnale uue liidri leidmine võib osutuda märksa keerulisemaks– seda enam, et veerandfinaalis Kolumbia vastu saadud rumala kollase kaardi tõttu peab poolfinaali vahele jätma ka koondise kapten Thiago Silva.

Portugali ja Brasiilia meedia spekuleeris vahepealsetel mänguvabadel päevadel hullumeelselt kõlava teooriaga, et veerandfinaalis selgroogu vigastanud Neymar võib brasiil­laste edu korral olla 13. juuli finaaliks valuvaigistava süsti toel mängukõlbulik. Brasiilia ühe suurema päevalehe Folha de Sao Paulo andmetel on Neymar sõpradele ja perekonnale oma finaaliplaanidest juba teada andnud. Globesport vahendab, et selgroo kolmanda lumbaallüli vigastused on võrreldes ülejäänud selgroo osade traumadega tunduvalt leebemad, ehkki tavaline paranemisaeg võiks olla umbes 40 – 45 päeva.

Samas ei ole 22-aastase jalgpallitähe plaan meeltmööda Brasiilia jalgpalliliidule. «Pole vähimatki võimalust, et ta sellel MMil veel mängib. Ta võib küll meeskonna juures olla, kuid ta ei mängi. Ei tule kõne allagi,» kommenteeris olukorda lühidalt liidu ametlik arst Joseph Luiz Runco.

Meeskonna teised potentsiaalsed tähed Hulk ja Oscar on turniiril seni kahvatult esinenud, kuid samas torkas Brasiilia mängudes seni silma ka asjaolu, et kohati otsiti liiga innukalt Neymari, lootuses, et supertäht individuaalse osavusega mängu ära teeb. Scolari võib osava ja kogenud treenerina pöörata meeskonna raske seisu hoopis nende eeliseks, kui ta suudab meeskonnani viia teadmise, et nüüd pole neil enam ühte ja ainsat kaaslast, kellele toetuda. Ajalugu räägib Brasiilia kasuks – Scolari käe all pole nad seni MMil kaotanud ainsatki mängu, lisaks ollakse koduplatsil löömatud juba tosin aastat.

Sakslased on seevastu neljandat MMi järjest poolfinaalis, aga seni on alati komistatud viimasel või eelviimasel tõkkel. Veerandfinaalis Prantsusmaa vastu tegi peatreener Joachim Löw õiged järeldused kehvapoolsest kaheksandikfinaalist ning lisaks leidsid sakslased kangelase ootamatust kohast, kui standardolukorrast lõi mängu ainsa värava keskkaitsja Mats Hummels.

Saksamaal on väravalööjaid

Olukorda ei jätnud kasutamata Jürgen Klopp, Hummelsi juhendaja Dortmundi Borussias, kes kiitis kaitsjat pärast mängu taevani. «Mats on mänginud erakordselt – mitte ainult Prantsusmaa vastu, vaid tervel MMil. Ta on olnud Manuel Neueri ja Thomas Mülleri kõrval üks Saksamaa paremaid mängijaid, kes on aidanud koondisel oma mängujoonisest kinni hoida,» lausus Klopp.

Väravalööjaid on sakslastel senisel turniiril aga leidunud ilma kaitsjate abitagi – nii Thomas Müller, Mario Götze kui ka Mesut Özil on oma meeskonna vajadusel raskest seisust välja aidanud ning ootavad kindlasti huviga võimalust rinda pista Brasiilia räsitud kaitseliiniga. Statistikahuvilistele pakub kahtlemata põnevust küsimus, kas Miroslav Klose kerkib MM-finaalturniiride kõigi aegade suurimaks väravakütiks. Sel turniiril juba korra väravavõrku sahistanud 36-aastane veteranründaja on hetkel 15 tabamuse peal, jagades väravakuninga au brasiillaste ebajumala Ronaldoga.

Kas võiks just Klose olla see mees, kes peletab sakslaste mõtteist tosina aasta tagused deemonid ja viib nad neljandast Kuldsest Jumalannast vaid ühe mängu kaugusele? Vastust asutakse Belo Horizontes otsima Eesti aja järgi kell 23.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles