Kas peale jääb imeline Messi või Hollandit toetav ajalugu?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holland vs Argentina
Holland vs Argentina Illustratsioon: © GRAPHIC NEWS

Aastatel 2009 – 2012 maailma parimaks jalgpalluriks valitud Lionel Messi on oma senise karjääri jooksul pidanud pidevalt kuulama kriitikat, et ta ei anna oma kodumaa eest sama palju kui FC Barcelona särgis. Brasiilias on Messi nelja väravaga olnud aga kindlalt MMi säravamate tähtede seas.

Kui nende eelmine ebajumal Diego Maradona viis argentiinlased 1986. ja 1990. aastal finaali, siis nüüd loodetakse, et Messi aitab lõpetada pika ootuse. Nende teel seisab aga MMide igavene teine Holland, kes mängis finaalis ka neli aastat tagasi. Seejuures soosib omavaheliste duellide ajalugu selgelt eurooplasi.

Edukam Holland

Hollandlaste ja argentiinlaste senised omavahelised MM-kohtumised on pakkunud klassikuid, keda meenutatakse siiani. Kui lõunaameeriklaste puhul oodatakse, et tulevastele põlvedele meenutamiseks võiks nii mõndagi lisada Messi, siis Hollandi koondise puhul on viimastes kohtumistes selgeks liidriks kerkinud Arjen Robben. Veerandfinaalide valguses tuleb argentiinlastel aina enam peljata ka vastaste geniaalset juhendajat Louis van Gaali.

«Hollandi koondis on väga kogenud ja pärast 2010. aasta finaali kaotust on neil soov teha sealt samm edasi. Tunneme ka end tugevalt ja teame, et suudame teha järjekordselt hea mängu,» leidis Argentina koondise poolkaitsja Javier Mascherano fifa.com-iga rääkides. «Messi on meid mitmes kohtumises päästnud, kuid peame teda rohkem meeskonnana toetama, nagu matšis Belgia vastu.»

«Meie eneseusk on tohutu ja see kasvab pidevalt,» teatas Hollandi poole pealt Robin van Persie. «Neli nädalat tagasi ei uskunud Hollandi meedia meie võimalustesse üldse. Juba ette maha kantud mängijad on teinud suurepärase turniiri ja minu meelest on see fantastiline.»

Seni on Holland ja Argentina vutimurul vastamisi läinud kaheksa korda ning argentiinlased on seni suutnud peale jääda vaid korra, kui 1978. aasta MM-finaalis võeti koduväljakul lisaaja järel 3:1 võit. Hollandlaste arvel on kokku neli võitu ja kolm duelli on lõppenud viigiliselt. MMidel on mängitud kokku neljal korral, 1978. aasta finaalis jäi peale Argentina, 1974. aasta vahegrupis oli Holland parem 4:0 ning 1998. aasta veerandfinaalis 2:1. 2006. aastal tehti alagrupis aga 0:0 viik.

Edukad poolfinaalid

Seni on mõlemad meeskonnad varasemalt MMide poolfinaalides mänginud neli korda. Kui Argentina on ka alati edasi finaali murdnud (1978 ja 1986 võideti MM-tiitel, 1930 ja 1990 saavutati teine koht), siis Holland on neljast korrast edasi esikohamängule pääsenud kolmel juhul (1974, 1978 ja 2010 lõpetati teise kohaga). Vaid 1998. aastal jäid hollandlased poolfinaalis penatliseeria järel alla Brasiiliale.

Argentina koondis peab poolfinaali eel arvestama aga ka tõsise tagasilöögiga, kuna reielihase trauma tõttu on mängust väljas poolkaitsja Angel Di Maria, kes on seni olnud Messi kõrval koondises kandvaks jõuks. Seni on läbi käinud ka mõningad vihjed, et Di Maria trauma puhul on tegemist üsna kerge lihasevenitusega ja tema puhul ei saa mängimist lõpuni välistada. Samal ajal on sarnasest vigastusest paranenud ründaja Sergio Agüero ja tema on kuulutatud mängukõlbulikuks. Hollandlaste poolel on endiselt mängust väljas poolkaitsja Nigel de Jong.

Milliste nippidega üllatab van Gaal jalgpallimaailma ja mida on pakkuda Messil ja Robbenil, saame teada juba täna õhtul, kui Eesti aja järgi kell 23 kõlab kohtumise avavile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles