Holland murdis MM-finaali jõudes traditsioone

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi koondise võtmemängijad Arjen Robben (vasakul) ja Wesley Sneijder on mäletatavasti kandnud ka Madridi Reali särki.
Hollandi koondise võtmemängijad Arjen Robben (vasakul) ja Wesley Sneijder on mäletatavasti kandnud ka Madridi Reali särki. Foto: Reuters/ScanPix

Jalgpalli MM-finaalturniiri eel otsitakse tavaliselt kõikvõimalikke endeid, ennustamaks tulevast võitjat. Tänavuse turniiri eel viitas ajalugu sellele, et tiitli peaks saama mõni Lõuna-Ameerika meeskond, kuid kokkuvõttes läks siiski teisiti.



Teisipäeva hilisõhtul toimunud esimeses poolfinaalis alistas Holland 3:2 viimasena konkurentsi jäänud Lõuna-Ameerika meeskonna Uru­guay ning seega on selge, et ka tänavu kuulub kuldne karikas Euroopa meeskonnale.

Siinkohal tagasivaade ajaloole, mis lubas eeldada lõuna-ameeriklaste võitu. Alates 1962. aasta MMist, kui esikoha teenis Brasiilia, on võidukarikas rännanud kordamööda Lõuna-Ameerikasse ja Euroopasse. Kuna eelmise MMi 2006. aastal võitis Itaalia, siis sel korral oleks pidanud olema justkui konkurentide kord.

Pealegi pole ükski Euroopa riik varem suutnud tulla tiitlivõitjaks väljaspool oma maailmajagu toimunud MMil (seekord mängitakse esimest korda Aafrikas).

Kui eurooplased on varemalt võitnud ainult Euroopas, siis Lõuna-Ameerika riigid on võidutsenud nii omal mandril, Põhja-Ameerikas, Aasias kui korra isegi Vanas Maailmas.

32 aasta järel finaalis

Samal ajal on Holland lisaks traditsioonide murdmisele väga lähedal oma jalgpalliajaloo suurimale võidule. Varem on tulpidemaa MM-finaalis mänginud kahel korral, kuid seni on tulnud leppida kaotustega. 1974. aastal jäädi alla Saksamaale ning 1978. aastal Argentinale, kuid siinkohal tasub meenutada, et mõlemal juhul oli Hollandi vastane finaalturniiri korraldaja. Seekord on selline stsenaarium välistatud, kuna Lõuna-Aafrika Vabariik on ammu konkurentsist välja langenud.

«Mäletan neid (1974. ja 1978. aasta) finaale väga hästi,» vahendas Reuters hollandlaste peatreeneri Bert van Marwijki sõnu pärast poolfinaali. «Toona oli meil unikaal­ne generatsioon mängijaid koos maailma parima palluri Johan Cruyffiga.

See on suurepärane, et suutsime taas finaali jõuda. Pärast 32 aastat õnnestus taas midagi saavutada, kuid me ei ole siiski veel eesmärki saavutanud, üks mäng on veel jäänud.»

«Oleme ajaloo tegemisele väga lähedal. Mängime kolmandat korda finaalis ja nüüd me lihtsalt peame võitma,» lisas ründaja Dirk Kuyt.

Samas võivad hollandlased ennast Aafrikas isegi koduselt tunda, kuna Lõuna-Aafrika Vabariigis elab küllaltki palju hollandi päritolu inimesi.

Kuna teise finalisti selgitasid eile hilisõhtul välja Hispaania ja Saksamaa, siis mängivad teist MMi järjest esikohamatšis ainult Euroopa meeskonnad. Kindlasti on turniiri selline käik suureks pettumuseks Lõuna-Ameerika riikidele, kuna enne veerandfinaale peeti neid veel suurfavoriitideks.

Samal ajal võivad ennast kiruda ka Madridi Reali juhid. Kui eelmisel suvel tehti mängijate turul mitu suurostu, jäid võistkonnas teatavasti üleliigseks just hollandlased Wesley Sneijder ja Arjen Robben, kes maandusid seejärel vastavalt Milano Interis ja Müncheni Bayernis.

Mõlemad mehed tegid mäletatavasti uues klubis hiilgava hooaja ning olid Meistrite liiga finaali jõudnud meeskondade võtmefiguurid.

Lisaks suurepärasele klubihooajale on meestel jätkunud värskust ja jõudu anda endast kõik ka rahvuskoondises ning taas tuntakse nende vastu mängijate turul suurt huvi. Väidetavalt soovib Sneijderit oma rivistuses näha ka Manchester United.

Juba praegu ollakse aga veendunud, et Hollandi tiitlivõidu korral valitakse tänavuse aasta parimaks mängijaks finaalturniiril juba viis väravat löönud ning kevadel ka Interiga Meistrite liiga võitnud Sneijder.

Väravaterohkeim poolfinaal

«Mängime pühapäeval MMi finaalis ja peame selle mõttega harjuma. Oleme eesmärgile väga lähedal. Miski ei ole MM-tiitlist tähtsam,» üritas poolkaitsja tagasihoidlikuks jääda.

Sneijderi, Robbeni ja teiste hollandlaste võtmefiguuride mängukoormust jälgides tekib siiski küsimus, kuidas said näiteks inglased ebaõnnestumise väsimuse süüks ajada.

«See, mis on juhtunud, on lihtsalt uskumatu. Tundsime enne turniiri, et meie võistkonnas on võitmiseks piisavalt kvaliteeti, kuid praegu on tunne ikkagi uskumatu,» sõnas muul ajal Inglismaal Liverpoolis palliv Kuyt Daily Mailile.

Kindlasti tuleb kiita ka poolfinaalis kaotajaks jäänud Uruguayd, kes pakkus Diego Forlani juhtimisel turniiri ühe suurema üllatuse ning võitles ka finaalipääsu eest viimse veretilgani.

Vastutasuks nägidki pealtvaatajad väravaterohkeimat MMide poolfinaali pärast 1982. aastat, kui Saksamaa ja Prantsusmaa kohtumine lõppes 3:3 ning finaali läks penaltitega Saksamaa.

Jalgpalli mm-finaalturniir

Poolfinaal

Holland – Uruguay 3:2

    Holland: Maarten Stekelenburg, Khalid Boulahrouz, Johnny Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Demy de Zeeuw (46. Rafael van der Vaart), Arjen Robben (89. Eljero Elia), Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Robin van Persie

    Uruguay: Fernando Muslera, Maximiliano Pereira, Diego Godin, Mauricio Victorino, Martin Caceres, Diego Pérez, Walter Gargano, Egidio Arévalo, Alvaro Pereira (78. Sebastian Abreu), Diego Forlan (84. Sebastian Fernandez), Edison Cavani

    Väravad: 18. van Bronckhorst, 70. Sneijder, 73. Robben – 41. Forlan, 90.+2. Pereira

    Hoiatused: 29. Sneijder, 78. Boulahrouz, 90.+5. van Bommel – 21. Pereira, 29. Caceres

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles