Meenutus: mis juhtus, kui Saksamaa ja Argentina viimati MMi finaalis mängisid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslased tähistavad 1990. aasta MMi finaalis võidu toonud Andreas Brehme väravat
Sakslased tähistavad 1990. aasta MMi finaalis võidu toonud Andreas Brehme väravat Foto: SCANPIX

Pühapäeval toimuvast jalgpalli MMi finaalist saab 1990. aasta kullamängu kordusetendus. Ka siis võitlesid Itaalias ihaldatud tiitli nimel Saksamaa (toona Lääne-Saksamaa) ja Argentina.

Samad meeskonnad olid finaalis mänginud ka neli aastat varem ning siis õnnestus Diego Maradona juhitud Argentinal võtta raske 3:2 võit. Saksamaa tuli välja küll 2:0 kaotusseisust ja viigistas 81. minutil mänguseisu, kuid viimane sõna jäi siiski Hector Burruchagale.

1990. aastal tekkis sakslastel võimalus kättemaksuks. MMi finaalide ajalukku läks poolajal vahetusest sekkunud argentiinlane Pedro Monzon, kes Jürgen Klinsmanni vastu tehtud vea tõttu punase kaardi sai. Kunagi varem polnud mitte kedagi MMi finaalis väljakult eemaldatud. Mängu lõpu eel saadeti kahe kollase kaardi tõttu väljakult minema ka Gustavo Dezotti.

Mängu ainsa värava lõi sakslaste poolelt Andreas Brehme, kes realiseeris 85. minutil penalti. Eelnenud olukorras oli Roberto Sensini tõmmanud trahvikastis maha Rudi Völleri.

Lisaks läbi aegade esimestele finaalis teenitud punastele kaartidele läks Argentina ajalukku esimese meeskonnana, kellel ei õnnestunud finaalis väravat lüüa. Terve mängu peale löödi väravale kõigest ühe korra, sakslased paugutasid Argentina puuri suunal aga 16 korda.

Tiitlikaitsja Argentina ja nende suurim staar Diego Maradona lahkusid väljakult pisarais.

Saksamaa -Argentina 1:0 (85. Brehme)

Saksamaa koosseis: Illgner, Augenthaler, Buchwald, Kohler, Berthold (Reuter), Brehme, Hässler, Matthäus (kapten), Littbarski, Völler, Klinsmann

Argentina koosseis: Goycochea, Simon, Serrizuela, Ruggeri (Monzon), Lorenzo, Basualdo, Burruchaga (Calderon), Troglio, Sensini, Maradona, Dezotti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles