Messi püüab Maradonalt kuninga saua üle võtta

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina jalgpalli kaks ikooni Lionel Messi ja Diego Maradona. Kui Maradona viis argentiinlased 1986. aastal MM-tiitlini, siis praeguselt sangarilt Messilt oodatakse samasugust triumfi tänavu.
Argentina jalgpalli kaks ikooni Lionel Messi ja Diego Maradona. Kui Maradona viis argentiinlased 1986. aastal MM-tiitlini, siis praeguselt sangarilt Messilt oodatakse samasugust triumfi tänavu. Foto: AFP/SCANPIX

Neli aastat järjest maailma parimaks jalgpalluriks valitud Argentina koondise ründajal Lionel Messil on pärast Argentina poolfinaalivõitu Hollandi üle viimaks võimalus kõigile kahtlejatele näidata, et kaasmaalase Diego Maradona ja Pelé kõrval kandideerib ka tema tõsiselt maailma kõigi aegade parima mängija tiitlile. Penaltiseerias saadud 4:2 võit viis Argentina 24 aasta järel taas finaali, kus minnakse vastamisi vana vastase Saksamaaga.

Võib tunduda kummaline, et sünnimaal Argentinas pole Messit kunagi üleliia hinnatud, rääkimata tema tõstmisest Maradonaga samale pulgale. Tõsi, ega Messi polegi MM-finaalturniiridel hiilanud – enne tänavust oli ta kahel turniiril osalenud kaheksas mängus ning löönud vaid ühe värava.

Kui Argentina 2006. aastal mängus Saksamaaga välja langes, ei pääsenud Messi tolles kohtumises platsilegi, ning ka nelja aasta tagusel turniiril Lõuna-Aafrikas jäi ta märkamatuks. Hoolimata koduklubi Barcelonaga võidetud karikatest ning neljast Ballon d’Orist oli Messi kriitikutel alati varnast võtta argument: ta pole ju suutnud olla koondise liider. Kus on tema tiitlid Argentinaga?

Statistika ei valeta – Barcelona eest on Messi kirja saanud 419 kohtumisega 354 tabamust ehk keskmiselt 0,84 väravat mängus. Sinna kuulub ka imeline 2012. aasta, mille jooksul Messi lõi kdouklubi eest 91 väravat. Argentina eest oli tal aga enne MMi kirjas keskmiselt «vaid» 0,44 tabamust. Ning ebaõnnestumise korral on argentiinlased mõistagi olnud varmad märkima Messi kohta ka seda, et eks ole ta ju pärast 11-aastasena Argentinast lahkumist hingelt rohkem ikka katalaan. «Messi on mees, kelle tegemisi kuuldakse-nähakse sünnimaal vaid teleri vahendusel,» märkis hiljuti tabavalt ei keegi muu kui Maradona.

Isegi Hollandi peatreener Louis van Gaal heitis enne poolfinaali Messile kinda, märkides: «Kõige tähtsamal areenil pole ta alati edukas olnud. Rahvusvahelistes mängudes on säramine tema jaoks keeruliseks osutunud ja ta soovib sel turniiril seda muuta. Soovime tema kurba seeriat jätkata, nii et see on päris korralik väljakutse,» sõnas van Gaal. Hollandlased suutsidki Messit mõnevõrra taltsutada – kubemevigastusest paranenud ja algkoosseisu kuulunud Nigel de Jong jälitas teda varjuna moel, mis meenutas nii mõnelegi vaatajale itaallase Claudio Gentile mängu 1982. aasta turniiril, kui ta noore Maradona rajalt maha võttis ja Itaalia argentiinlased vahegrupimängus edasisest konkurentsist välja jättis.

Neli aastat hiljem saabus Maradona Mehhikosse samuti sooviga maailmale tõestada, et suudab olla koondise liider. Kokku neljal finaalturniiril osalenud Maradona jaoks saabus just Mehhikos tõeline läbimurdehetk – Argentina 15 väravast oli ta osaline kümnes ning andis rohkem väravasööte ja tekitas rohkem väravavõimalusi kui ükski teine mängija. Seejuures tehti talle üle kahe korra rohkem vigu kui kellelegi teisele.

Käimasoleval turniiril on Argentina saanud viiel korral üheväravalise võidu. Neis mängudes on Messi löönud neli väravat. «Tänu talle oleme jõudnud pärast 1990. aastat esimest korda finaali. Temast sõltub palju,» sõnas Maradona väljaandele Times of India. «Kas kogu rahva ootusi on raske enda õlul kanda? Aga selline ju ongi rahvusvaheline jalgpall. Kui nii tähtsa mängu kaotad, leinab kogu riik. Kui võidad, siis rahvas tantsib, naerab, nutab ja laulab. Kõik vaid ühe jalgpallikohtumise pärast… Lõunaameeriklased on lihtsalt hullud jalgpalli järele!» selgitas Maradona. «Ja Messi teab seda paremini kui keegi teine.»

1986. ja 1990. aastal kandis ühe mehe sära Argentina finaali. Messi on tänavusel turniiril leidnud tasakaalu individuaalse tegutsemise ja meeskonnakaaslastele toetumise vahel – sel MMil on ta loonud kaaslastele rohkem väravavõimalusi kui ükski teine mängija. Argentina peatreeneri Alejandro Sabella arvates tuleb selle eest suuresti tänada ka Angel di Mariat, kes sai argentiinlaste kurvastuseks veerandfinaalis vigastada ega pruugi mängida ka pühapäevases finaalis.

«Olen alati rõhutanud, kui tähtis mängija di Maria meile on. Ta toob meeskonda tasakaalu, suudab tegutseda mitmes rollis ning tal on Messiga hea klapp,» märkis Sabella. Poolfinaalis asendas di Mariat Enzo Perez, kes ei suutnud vastaste kaitseliini individuaalselt nii palju pinge all hoida, et Messile ruumi vabastada. Di Maria kaasamängimine annab Messile võimaluse võtta täielikult enda kanda samasugune dirigendi roll, mida Barcelonas on tema asemel aastaid täitnud Xavi ja Andres Iniesta.

Ühes arvestuses möödus Messi igatahes Maradonast juba kolmapäevase poolfinaaliga. Hollandi vastu pidas ta Argentina eest oma 92. kohtumise, jättes Maradona selja taha ning kerkides oma riigi rekordinternatsionaalide arvestuses kuuendaks. Ehkki ametlikult on maailma parim jalgpallur praegu Cristiano Ronaldo, usub Sabella, et finaalturniiriga on Lionel Messi selle tiitli tagasi võtnud. Kas see ka tegelikult nii on ja kas Argentina suudab korrata 1986. aasta seni viimast suurt triumfi ning alistada MM-finaalis Saksamaa, selgub pühapäeval.

Jalgpalli MM

Poolfinaal

Holland – Argentina 0:0, penaltid 2:4

Penaltid: 0:0 Vlaar (vv tõrjus), 0:1 Messi, 1:1 Robben, 1:2 Garay, 1:2 Sneijder (vv tõrjus), 1:3 Agüero, 2:3 Kuyt, 2:4 Maxi Rodriguez 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles