Penaltiseerias otsustavad eelnevad kokkulepped

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina mängijad.
Argentina mängijad. Foto: SCANPIX

Tänavuse jalgpalli MMi veerandfinaali penaltiseeriaks väravavahi vahetamisega spordimaailma üllatanud Hollandi koondise peatreener Louis van Gaal ei suutnud poolfinaalis Argentina vastu sarnast käiku kuskilt võtta ning eelnevate kokkulepete koost lagunemine tähendas lõpuks argentiinlastele penaltiseerias 4:2 võitu.

Hiljem tunnistas van Gaal, et võimaluse korral oleks ta taas väravavahti vahetanud, kuid tal oli selleks hetkeks kolm vahetust tehtud, lisaks oli kaks mängijat keeldunud penalti löömisest. Esimesena tuli seetõttu püünele astuda kaitsja Ron Vlaaril, kelle löök aga tõrjuti.

«Argentina ja Hollandi vahelises penaltiseerias mängis rolli eelkõige see, et Holland muutis lööjate järjestust,» tõi spordipsühholoog Aave Hannus välja hollandlaste eksimuste põhjused. «Norra spordipsühholoog Geir Joret on mängujärgseid penaltiseeriaid väga põhjalikult analüüsinud ja kõik kaader-kaadri haaval läbi vaadanud. Tema hinnangul ongi kõige olulisem aspekt see, et mängijad oleksid valmis ning kõik asjad oleksid varasemalt kokku lepitud.»

Penaltiseeriate kohta tehtud uuringud on aga tuvastanud, et esimesena löömist alustanud meeskond võidab keskmiselt 60 protsendil juhtudest. Käimasoleval finaalturniiril on kaks viimast penaltiseeriat lõppenud aga teisena löönud tiimi võiduga.

«See võib niimoodi olla, sest teisena lüües võib hakata peas mängima teadmine, kui mina mööda löön, siis on vastastel juba eelis. Siiski ma seda kõige suuremaks mõjutajaks ei peaks,» märkis Hannus. «Penaltiseeria tervikuna on jalgpallimängu juures psühholoogiliselt kõige raskem aspekt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles