Neljapaat sai lõpuks hoo sisse

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo, Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson ja Allar Raja demonstreerivad karjääri kirkaimaid medaleid.
Kaspar Taimsoo, Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson ja Allar Raja demonstreerivad karjääri kirkaimaid medaleid. Foto: Fred Killing

Luzerni MK-etapil tegid Kaspar Taimsoo, Kaur Kuslap, Allar Raja ja Sten-Erik Anderson elu parima sõidu, tasuks 2. koht.

Meie paadi parim võistlus. Raudselt. Nüüd ootame põnevusega MMi,» rääkis neljapaadi eessõitja ja liider Kaspar Taimsoo pärast Luzerni MK-etappi, kus oldi eelsõitude kiireimad, võideti poolfinaal ja finaalis kaotati vaid Suurbritanniale.

Tegelikult ei pidanuks neljapaat – Taimsoo, Kaur Kuslap, Allar Raja ja Sten-Erik Anderson – Luzernis võistlema, vaid St. Morizis laagris olema. Ent kaks nädalat tagasi Trakais hakkas paat kenasti liikuma, seejärel näitasid mehed Viljandis kahestel võimu ning nii otsustatigi end maailma paremikuga võrrelda.

Eesti koondise peatreener Jaan Tults oli Luzerni võistlust vaadates pisut üllatunud: «Treeningutel polnud mehed nii head, aga täiesti uskumatu, kuidas suudeti kõigis kolmes sõidus maksimaalselt pingutada kuni lõpuni välja. Äravajumist polnud.»

Finaalis, kui hoog sisse saadi, võeti sisse liidrikoht ja hoiti seda 1750 meetri märgini. Siis spurtisid britid, meie mehed jäid ja kaotasid lõpuks poole paadipikkusega.

«Toore jõuga tehti lõpus ära. Meil veel sellist rammu pole, aga tuleb,» selgitas Taimsoo rahuloleval toonil. «Oleme leidnud kõige ökonoomsema ja kiirema liikumisviisi. Pärast stardikiirendust saame tõesti muljetavaldava hoo. Samas on füüsiliselt raske kogu distantsi ühtlaselt maksimaalse tempoga sõuda, sestap ei jätkunud meid seekord ka lõpuspurdiks.»

Rõõmu tegi seegi, et pärast rasket poolfinaali taastuti pühapäevaks kenasti ära. Kõik klappis. «Eks muutused treeningutes – koormuste korrigeerimine ja muud säärased detailid – kannavad vilja,» kinnitas Taimsoo.

Klappis seegi, et Taimsoo toodi pärast pisikest pausi eessõudja kohale tagasi. «Mulle sobis, kui Kuslap tempot tegi, aga niipidi tundub hetkel siiski parem,» arvas Taimsoo.

Paatkonna «vanahärra», 31-aastane Allar Raja kiitis nooremat kolleegi igati: «Vana järjestus õigustas end ning meie suure kogemustepagasiga eessõudja oskab väga hästi tunnetada ja reageerida, kui sõit hakkab ära lagunema. Kaur ja Sten tegid vägeva etteaste. Sõidu jooksul tekkis võidujanu.»

Mullusel MMil sai neljapaat 5., tänavusel EMil 6. koha. Kas nüüd on lootus 25. augustil Amsterdamis algaval MMil medali nimel võidelda?

«Olen alati optimistlik,» muigas Taimsoo. «Ent nüüd ka põnevil. Nagu kõik tippsportlased, ei sea meiegi madalamat eesmärki kui medal. Poolteist kuud on veel aega, tööd tuleb palju teha. Luzerni tulemused annavad jõuvahekordadest mingi pildi, kuid õigluse huvides olgu öeldud, et Venemaa ja Ukraina ei osalenud, aga teised rivaalid olid kohal. Kindlustunnet lisab seegi, et oleme ühtne seltskond – sportlased ja treenerid –, koostöö sujub, usk on tugev ning me teame, mida paremaks saamiseks teha.»

Kuni MMini treenib neljapaat kodumaal Pärnus ja Viljandis. «Meie finantsseis pole kiita, seetõttu välislaagrit ei korralda,» tõdes Taimsoo. «Luzerni võistlusekski võtsime raha varudest.»

Luzerni MK

Paarisaeruline neljapaat

1. Suurbritannia     5.50,99,

2. Eesti     +1,38,

3. USA     +3,74,

4. Uus-Meremaa     +4,09,

5. Poola     +4,33,

6. Saksamaa     +6,74.

-----------------------------------------------

Kahepaadi kollaps: alistati vaid Lõuna-Korea

Kahepaadil – Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä – ei lähe kohe mitte. Luzerni MK-etapil oldi sedavõrd kehvad, et kukuti D-finaali, kus osales kaks paatkonda, Eesti ja Korea. Eesti siiski võitis.

Koondise peatreener Jaan Tults nimetab kahepaati Eesti sõudeajaloo suurimaks kollapsiks: «Mõlemad mehed on üksikult võttes väga tugevad ja heas vormis, kuid paati liikuma ei saada. Mõneti arusaamatu. Tehti ka vahetus, toodi Endrekson eessõudjaks, kuid ei midagi.»

Tultsi sõnul on Endrekson ja Jämsä teinud läbi aegade vaid ühe hea sõidu – 2006. aasta koondise katsevõistlusel –, ent sealtmaalt kulgetakse vaevaliselt. «Eks mehed ise otsusta, kas minna MMile või mitte. Mina soovitaksin, äkki seekord õnnestub. Kõige kurvem oleks, kuid nad tippspordiga lõpparve teeksid.»

Naiste kahepaat – Kaisa Pajusalu ja Mariliis Reinkort – sai C-finaalis 2. koha. Tults ei osanud öelda, kas naised peaksid jätkama kahepaadil või Pajusalu võiks MMil ühest sõita, otsuse peavad tegema sõudjad-treenerid. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles