Brasiilia järjekordne häving ja Hollandi rekord

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi koondise ründestaar Arjen Robben (keskel) sai koos kaaslastega pronksimängus veidike lohutust, kui Brasiilia suudeti üle mängida 3:0.
Hollandi koondise ründestaar Arjen Robben (keskel) sai koos kaaslastega pronksimängus veidike lohutust, kui Brasiilia suudeti üle mängida 3:0. Foto: AP/Scanpix

Brasiilia jalgpallikoondise šokeeritud poolehoidjate pisarad ei olnud teisipäeva õhtust jõudnud veel kuivadagi, kui koduse finaalturniiri pronksikohtumises saadi lõpetuseks korralik keretäis ka Hollandi käest. Hollandlaste 3:0 võit tähendas, et brasiillased lõpetasid kodukamaral kahe järjestikuse alandava kaotusega – oma väravast tuli välja võtta kokku kümme palli.

«Kui teisipäevane kaotus tähendas Brasiilia jaoks nende MM-unistuse brutaalset lõppu, siis laupäeval peeti juba matuseid,» võttis The Telegraph brasiillaste finaalturniiri tabavalt kokku.

Brasiilia jalgpalli jaoks tähendas pronksimängus saadud kaotus taas järjekordset negatiivset rekordit. Tegemist oli nende jaoks esimese korraga pärast kauget 1940. aastat, kui koduväljakul on saadud järjest kaks kaotust.

«See on frustreeriv. Me ei väärinud MMile sellist lõppu, kuid kahjuks selline on jalgpall,» sõnas koondise kapten Thiago Silva Reutersile. «Ma vabandan brasiillaste ees. Fännid toetasid meid 1:7 kaotusmängus Saksamaaga ja ka pronksimängus. Lõpus vilistati meid juba välja, kuid see on normaalne. Ka neil on tunded. Kokkuvõttes on see kõigile raske.»

Kui Hollandi koondise peatreener Louis van Gaal teatas enne pronksimängu, et tegemist on mõttetu kohtumisega, mille pidamise võiks FIFA ära lõpetada, siis 3:0 võit tõi lõppkokkuvõttes vähemalt naeratuse hollandlaste nägudele.

«Unistasin MM-tiitlist ja olime selle võitmiseks ka võimelised. See oli Hollandi koondise peatreenerina viimane kohtumine ja meil õnnestus see lõpetada medalivõiduga,» oli nüüd Manchester Unitedi tüüri juurde asuv van Gaal fifa.com-iga vesteldes rahul. «Arvan, et kokkuvõttes võime hinnata turniiri kordaläinuks. Lõime seitsme kohtumisega 15 väravat ja lasime endale lüüa vaid neli, millest kaks tulid penaltitest.»

Pronksimängus penaltist kohtumise skoori avanud Robin van Persie jaoks oli see kolme MMi peale kokku nüüd kuues värav. Selle näitajaga tõusis ta nüüd praeguste koondisekaaslaste Arjen Robbeni ja Wesley Sneijderi kõrvale. Kuus MM-väravat on hollandlastest kirjas varasemast veel Dennis Bergkampil ja Rob Rensenbrinkil. Tulpide maa läbi aegade edukaim on selles vallas 1974. ja 1978. aasta MMide staar Johnny Rep.

Hollandi koondise jaoks oli tänavune pronks MMidelt neljas medal. Varasemast oli neil ette näidata kolm hõbedat (1974, 1978 ja 2010). Nendest koondistest, kes ei ole seni maailmameistriks tulnud, on hollandlastel medaleid loomulikult kõige rohkem. Selles arvestuses on nende lähim jälitaja Rootsi ühe hõbeda ja kahe pronksiga.

Medalite koguarvult on Hollandist rohkem autasusid vaid Saksamaal, Brasiilial, Itaalial ja Argentinal. Samuti neli MM-medalit on 1998. aasta tiitlivõitjal Prantsusmaal. Seega on ajapikku aina enam kinnistumas hollandlastele kaela riputatud «igavese teise» tiitel.

Jalgpalli MM

Pronksimäng

Brasiilia – Holland 0:3 (0:2)

Väravad: 3. pen. Robin van Persie, 17. Daley Blind, 90+1. Georginio Wijnaldum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles