Noorte sakslaste teekond troonile

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa jalgpallikoondis eesotsas 2014. aasta MM-finaalturniiri parimaks väravavahiks valitud Manuel Neueriga (keskel) tähistamas neljanda MM-tiitli võitu.
Saksamaa jalgpallikoondis eesotsas 2014. aasta MM-finaalturniiri parimaks väravavahiks valitud Manuel Neueriga (keskel) tähistamas neljanda MM-tiitli võitu. Foto: Reuters/ScanPix

2000. aasta EMi fiasko järel korraldati Saksamaa jalgpall ümber ning pühapäeva õhtul maitsti Rio de Janeiros koondise tasandil selle muudatuse esimesi suuri vilju.

«Tulevikus võitmatud!» Just nii nägi 1990. aastal Lääne-Saksamaa peatreenerina maailmameistriks viinud Franz Beckenbauer taasühendatud Saksamaa tulevikku jalgpallis. 1996. aastal krooniti sakslased küll Euroopa meistriteks, kuid järgmist tiitlit tuli oodata selle suveni. Vahepealse madalseisu ületamiseks otsustati 2000. aasta EMi fiasko järel sealne jalgpall põhjalikult ümber korraldada ning nüüd räägitakse juba valjul häälel Saksamaa valitsemisajast, mille esimest vaatust nägime Brasiilias.

Sakslaste puhul ollakse minevikust harjutud pigem sellega, et tegusid teevad kogenud mängijad, kuid keskmise vanusega 26,3 aastat oli Saksamaa koondis tänavusel MMil nooruselt kuues tiim. 2000. aasta EMil alagrupis ühe punktiga viimaseks jäämine ja Inglismaa käest saadud kaotus sundis sakslasi karmi pilguga üle vaatama oma noortejalgpallis toimuvat.

Rõhk tehnikal ja loovusel

Olukorra hindamise järel otsustasid Saksamaa jalgpalliliit, Bundesliga ja sealsed klubid, et kõigi huvides oleks hakata arendama tehniliselt osavamaid kodumaiseid mängijaid. Nende otsuste põhjal rajati Saksamaa kahe tugevama liiga klubide juurde akadeemiad. 2003. aastal loodi talendiprogramm, mille eesmärgiks oli leida andekaid noori mängumehi ja anda neile juba noores eas vajalikud taktikalised teadmised ja arendada tehnilist pagasit.

Talendilaagrite korraldamine aitab aga Bundesliga klubidel leida põnevaid noormängijaid ka väiksemate noortevõistkondade seast. «Saksamaal elab üle 80 miljoni inimese ja ma arvan, et enne 2000. aastat ei mõelnud keegi selle peale, kui palju andekaid mängijaid meil on. Nüüd märkame me kõiki,» rääkis endine Saksamaa jalgpalliliidu spordirektor Robin Dutt The Guardianile.

Praeguseks on Saksamaal mängijate arendamiseks 366 treeningkeskust ning seal juhendab 1300 kõrgelt kvalifitseeritud PRO-litsentsiga treenerit. Lisaks on Saksamaal umbes 30 000 B-kategooria ja 6000

A-kategooria treenerit. Võrreldes näiteks Inglismaaga on kõik kolm juhendajate kohta toodud arvud keskeltläbi kümme korda suuremad.

Tehtud muudatuste tulemusel on muutunud ka sakslaste mängupilt. Kui kunagi ei tulnud kellelegi pähe kasutada ühes lauses sõnu «Saksamaa» ja «ilus jalgpall», pigem olid kasutusel «mehaaniline», «hingetu» ja «tõhus», siis praeguseks on kõik muutunud ja lõppenud finaalturniiril mängisid just sakslased kõige ilusamat jalgpalli. Sellega seoses on muutusi veelgi.

Varasemalt teati sakslaseid veel heade väravavahtide, kaitsjate ja ründajate järgi, kuid nüüd peitus nende tugevus eelkõige keskväljal, kus on palliga äärmiselt osavalt ümber käivad mehed. Nii on Joachim Löwi meeskonda nimetatud ka poolkaitsjate tiimiks.

«Sakslaste jalgpalli on juurde tulnud loovus ja samas on säilinud füüsiline võimekus. Varasemalt polegi Saksamaa koondises olnud nii palju andekaid mehi. Löwi käe all on mängitud oma stiili olenemata vastasest ja alati tahetakse üle olla palli valdamisega. Selleks on vaja meisterlikkust, loovust ja mängust aru saamist,» kirjeldas Eesti Jalgpalli Liidu tehniline direktor ja koondise abitreener Janno Kivisild sakslaste jalgpalli.

«Neil on teadlikult arendatud mängijate kindlaid omadusi ja nende koondise tasemele jõudes on hakatud muutma ka mängupilti. Saksamaa puhul võib praegu tõmmata paralleele Hispaania koondise ja FC Barcelona mänguga, kuid nad on sinna lisanud veel distsipliini, füüsilise võimekuse ja tasakaalukuse.»

«Nii palju kui ma olen Saksamaa jalgpalli kohta kuulnud, on neil väga head mängijate füüsilise ettevalmistusega tegelevad treenerid. Nad vahetavad omavahel väga palju informatsiooni, et kõigil oleks üks ja hea lähtepunkt. Info liigub ja on näha, et see on kõigile kasulik,» tõi Kivisild välja veel ühe huvitava infokillu.

Helge tulevik

Mängustiili muutus tähendas ka seda, et pärast 2000. aastat hakati esmalt vaatama mängija tehnilisi oskusi ja alles seejärel kasvu. Loomulikult on pikki mehi ka praeguses Saksamaa koondises, kuid nad kõik on ka tehniliselt osavad.

«1982. aasta MMil ei oleks Mats Hummels olnud keskkaitsja, ta oleks kindlasti olnud ründaja. 1970ndatel nägi Saksamaa jalgpall välja nii, et Franz Beckenbauer mängis jalgpalli ja Hans-Georg Schwarzenbeck ajas vastaseid taga. Kui Schwarzenbeck võitis palli, siis ta andis selle Beckenbauerile ja tema töö oli sellega tehtud. Tänapäeva Schwarzenbeck on Hummels, aga Hummels mängib nagu Becken­bauer ja Schwarzenbeck kokku,» iseloomustas Dutt ilmekalt tehtud muutusi.

Saksamaa koondise eredast tulevikust annab aimu ka fakt, et tänavusest turniirist jäi traumade tõttu kõrvale nende praegune võib-olla et suurim staar, 25-aastane Marco Reus. Lisaks ei saanud vigastuste tõttu koondist aidata potentsiaalsed algkoosseisu mängijad Ilkay Gündogan (23), Holger Badstuber (25), Lars Bender (25) ning vigastustest räsitud hooaja järel ei jõudnud piisavalt heasse vormi Mario Gomez (29).

«Meie koondises on mängijad, kes mängivad hetkel tipptasemel, ja meil on ka palju noori mängijaid. Meie meeskonnas on fantastilise tulevikuga mehi, näiteks Gündogan, Reus, (Mesut) Özil, (Andre) Schürr­le, (Thomas) Müller, kes mängivad veel aastaid,» oli Löw juba enne finaali kindel, et sakslasi ootab helge tulevik.

Jalgpalli MM

finaal

Saksamaa – Argentina 1:0

Värav: 113. Götze

parimad mängijad:

1. Lionel Messi (Argentina)

2. Thomas Müller (Saksamaa)

3. Arjen Robben (Holland)

Parim väravavaht:

Manuel Neuer (Saksamaa)

Parim noormängija:

Paul Pogba (Prantsusmaa)

väravaküttide lõplik pingerivi

6 väravat: James Rodriguez (Kolumbia)

5 väravat: Thomas Müller (Saksamaa)

4 väravat: Lionel Messi (Argentina), Neymar (Brasiilia), Robin van Persie (Holland)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles