Naiste korvpallikoondis – kogemuste ja nooruse sümbioos

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpallikoondislased Gerly Kostla (vasakult), Merike Anderson ja Heila Rosenfeldt kuulavad hoolega kaaslase juttu.
Korvpallikoondislased Gerly Kostla (vasakult), Merike Anderson ja Heila Rosenfeldt kuulavad hoolega kaaslase juttu. Foto: Artur Sadovski

«Meid iseloomustab kogemuste ja nooruse sümbioos,» sõnas Eesti naiste korvpallikoondise peatreener Jaanus Levkoi optimistlikult eilsel viimasel treeningul enne Euroopa meistrivõistluste B-divisjoni kontrollkohtumist Soomega.



«Jookseme, jookseme nüüd!» kõlasid treeningul Levkoi ergutushüüded. Nädala algusest on naiste rahvuskoondis tublisti treeninud ning valmis täna esimeses kontrollkohtumises võõrustama Soomet.

«Soome on kahtlemata väga tugev. Meil saab raske olema,» tõdes Levkoi. Samas kiidab ta naiste arengut – mitmed eestlannad on sel hooajal pallinud USAs, koondisega liitus näiteks mitu aastat Ameerikas õppinud kahemeetrine Valeria Kast. Suurem osa rahvuskoondise kandidaatidest esindas kodumaad ka eelmisel aastal.

«Nad on aastaga palju enesekindlamaks muutunud, seda väljendab ka meie mäng. Mõne neiu, näiteks Kati Rausbergi ja Viive-Kai Rebase jaoks on USAs mängimine kahtlemata palju õpetanud, Merike Andersoni hooaeg möödus Venemaa superliigas – kogemuste pagas on suurem,» sõnas Levkoi entusiastlikult.

«Muret teevad võib-olla üksikud vigastused, Valeria on praegu pingil,» lisas Levkoi. «Loodetavasti saab ta siiski platsile. Loomulikult oleme veidi toored – vaja on treenida, et üksteist mõistma õppida ja koostöö leida. Tahtmist on palju!»

Mäletatavasti oli naiste korvpallikoondisel ka eelmisel aastal eesmärgiks pääsemine Euroopa meistrivõistluste A-divisjoni, paraku jäi Eesti kahe võidu ja nelja kaotusega siiski alagrupis kolmandaks. Edasi play-off’i pääsesid mullu Rootsi ja Portugal.

EMi eelmängud algavad naistel augustis. B-divisjonis on Eesti ühes alagrupis Bosnia ja Hertsegoviina, Luksemburgi, Šveitsi ja Albaaniaga. Kaks paremat pääsevad play-off’i, kus mängitakse välja kaks kohta A-divisjoni. «Alagrupis kahe hulka tulemine ja üleminekumängudele jõudmine on täiesti reaalne,» hindas peatreener.

Nagu varem mainitud, liitus koondisega ka USAs õppinud kahemeetrine Kast, kellel on ette näidata Gallupi keskkooli naiskonnaga võidetud New Mexico osariigi meistri tiitel. «Mul on väga hea meel, et saan üle pika aja taas Eesti koondist esindada,» rõõmustas Kast.

Ent hooajaga Ameerikas korvpallur rahule ei jäänud. «Oleksin võinud paremini esineda,» möönis ta.

Samas ei väsinud Kast kiitmast kogemusi, mida annab välismaal võistlemine. «Teises kohas on alati kasulik mängida. Igas riigis on erinev korvpall,» arutles ta.

Anderson on Spartakis üsna kindel

Eesti naiste korvpallikoondise liider Merike Anderson esindab Venemaa superliiga klubi Sankt-Peterburgi Spartakit arvatavasti ka järgmisel hooajal.

«Arvan, et jään Venemaale. Klubi mind tahab, kuid lepingut pole veel allkirjastatud. Kunagi ei saa milleski ka täiesti kindel olla,» rääkis Anderson tulevikuplaanidest.

Eelmisel hooajal jäi Andersoni koduklubi laeks Venemaa meistrivõistluste veerandfinaal, kus kaotati mängudega 0:2 Kurski Dinamole. Anderson on varem saavutanud Riia TTT naiskonnaga ka Läti meistrikulla.

Ent hetkel koondub naise tähelepanu eelkõige koondise tegemistele. «Kõik tahavad palli, kuid keegi ei suuda hinnata olukordi ja teha teistega koostööd,» polnud ta treeningul olles tiimiga rahul. Samuti on Anderson pessimistlik oma vormi suhtes, mis polevat kõige parem. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles