Duellid, mis otsustavad jalgpalli uue maailmameistri

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi ääreründaja Arjen Robben.
Hollandi ääreründaja Arjen Robben. Foto: SCANPIX

Joris Mathijsen ja Johnny Heitinga vs David Villa


Jalgpalli maailmameistrivõistlustel löödud viie väravaga on Hispaania edurivimees David Villa kinnitanud, et on praegu maailma parim ründaja. Villa suudab tabamuse välja imeda isegi näiliselt võimatutest olukordadest ning on sellel MMil mitu korda hispaanlaste päästjaks saanud.

Kuigi Hollandi kaitsemäng on sel aastal olnud parem kui mõnel varasemal korral, on Heitinga ja Mathijsen jällegi demonstreerinud eksimisvõimet. Heitinga koos Andre Oojeriga eksis eriti jämedalt veerandfinaalis Brasiilia vastu, kus Robinho täiesti vabalt löögile lasti ja ta brasiillased juhtima viis.

Arvestades Villa suurepärast vormi ja Hispaania poolkaitsjate meisterlikku sööduoskust, peavad hollandlased taga väga valvsad olema.

Xavi vs Wesley Sneijder

Väga raske on vastu vaielda väitele, et need kaks meest on tänapäeval kaks maailma parimat mängujuhti. Sneijder viis Milano Interi Meistrite liiga võiduni, Xavi on juba aastaid dikteerinud keskvälja FC Barcelonas, mis paljude meelest mängib atraktiivseimat jalgpalli.

Sellel MMil on Hispaania näidanud Xavi juhtimisel neile omast vastaseid jooksutavat söödumängu ning kõigis kohtumistes on oldud domineerivamaks pooleks. Ometi pole nad suutnud lüüa nõnda palju väravaid kui nende hollandlastest kolleegid. Liiga tihti üritatakse anda veel üks sööt, selle asemel et peale lüüa.

Tavaliselt samamoodi mängivad hollandlased näivad selles vallas arenenud olevat ning näiteks ainuüksi Sneijderil on juba kirjas viis tabamust. Xavi kasuks räägib aga see, et tema kõrval on keskväljal märksa suurema kaliibriga mehed. Kui Xavil peaks halb päev olema, on kõrvalt võtta Andres Iniesta, Xabi Alonso ja Cesc Fabregas. Sneijderi võimalikuks asendajaks keskväljal on head, kuid hispaanlastele siiski selgelt alla jäävad Rafael van der Vaart ja Mark van Bommel.

Dirk Kuyt vs Sergio Ramos

Hollandlaste Dirk Kuyt – vasak ääreründaja, keda näeb tihti sagedamini kaitses kui rünnakul. Hispaanlaste Sergio Ramos – paremkaitsja, keda näeb tihtipeale rohkem rünnakul kui kaitses.

Seda võitluspaari saab olema väga põnev jälgida just eelkirjutatu pärast. Kui Hispaania peaks endale omaselt suruma hakkama, näeme ilmselt tõepoolest sellist pilti, kus Kuyt teeb eelkõige kaitsetööd ja Ramos purjetab rünnakul. Samas võib just Ramose uisapäisa rünnakule tormamine Hispaaniale saatuslikuks saada.

Nimelt on hispaanlaste kaitseliin vastaste kiirrünnakute korral näidanud nõrkust ning hollandlased on just kontrates eriti ohtlikud. Kuyt, aga ka teises ääres olev Robben ja keskel mängiv van Persie on kõik võimelised vastase eksimusi karistama.

Arjen Robben vs Joan Capdevilla

Kõige plahvatuslikum hollandlane on kindlasti parem ääreründaja Arjen Robben, kes oma välkkiirete jalgadega ja suurepärase löögiga igale kaitseliinile peavalu valmistab. Kui Müncheni Bayerniga Meistrite liiga finaali jõudnud Robben on hoos, peetakse teda pea pidurdamatuks.

Robbeni vastas ehk Hispaania vasakkaitses tegutseb härjavõitlejate maa rahvusesinduse vast nõrgim lüli Joan Capdevilla. Kui suurem osa koosseisust mängib maailma absoluutsetes tippklubides, nagu Madridi Real ja FC Barcelona, siis Capdevilla pole karjääri jooksul Villarrealist kaugemale jõudnud. Seega on Hollandi lootused ründefaasis just paremal pool, kust läbi pääseda peaks olema hõlpsam.

Iker Casillas vs Maarten Stekelenburg

Kui vaadata pelgalt nimesid ja saavutusi, ei jää kahtlust, et Hispaania väravavaht Iker Casillas on oma Hollandi kolleegist Maar­ten Stekelenburgist mäekõrguselt üle. Turniiri käigus aga on 29-aastasest Casillasest kaks aastat noorem Stekelenburg näidanud, et temast võib sirguda vääriline mantlipärija legendaarsele Edwin van der Sarile.

Küll aga võinuks Stekelenburg tegutseda märksa paremini poolfinaalis Uruguay 1:1 värava puhul, kui ta Diego Forlani pommlöögi tõrjuda võinuks.

Ka Casillas pole millegi erilisega silma paistnud, pigem oleks ta pidanud just paremini tegutsema alagrupi avamängus Šveitsi 1:0 võiduvärava korral. Viimaste uudiste kohaselt võib aga Stekelenburg finaali üldse vahele jätta. Nimelt olevat mees teinud viga puusale ja võimalik, et hollandlaste puuri kaitseb Michel Vorm.

Bert van Marwijk vs Vicente del Bosque

Hispaania rahvusesinduse peatreener Vicente del Bosque on kogenud mees – omal ajal võitis ta Madridi Realiga kõik, mis võita andis, muu hulgas kaks Meistrite liiga tiitlit. Kui del Bosque 2008. aasta Euroopa meistrivõistluste järel Hispaania koondise Luis Aragoneselt üle võttis, mõtisklesid paljud, kas hispaanlased suudavad sama lõbusat jalgpalli mängida.

Valiksari näitas, et lõunamaalaste mäng läks veelgi paremaks ja kuigi finaalturniiril pole löödud nii palju väravaid, kui oodati, mängitakse endiselt atraktiivselt. Holland, kes ka alati lõbusa jalgpalli poolest tuntud, on Bert van Marwijki käe all aga saanud pidama ka kaitsetöö. Kui varem tormati igal võimalusel rünnakule, siis nüüd suudetakse ka targalt mängida ja oma võimalust oodata. Tundub, et van Marwijk on hollandlaste leeri toonud vajaliku stabiilsuse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles