Vehklemise MM: Novosjolov langes, Priinits tõusis

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten Priinits (paremal) kostitab vastast hella kohta.
Sten Priinits (paremal) kostitab vastast hella kohta. Foto: AFP / Scanpix

Tiitlikaitsjal Nikolai Novosjovil läks MM täiega aia taha, seevastu kerkis Sten Priinits varjust, jõudis veerandfinaali, kuid jäi seejärel alla itaallasele Enrico Garozzole. «Tunded on kahetised, kahju, et kaotasin, tore, et nii kaugele jõudsin. Rõõm on siiski suurem,» tunnistas Priinits kellele märgiti protokolli kaheksas koht.

Noor ja lootustandev – säärast tiitlit kandis Priinits (26) aastaid. Paar sähvatust, aga üldiselt tagaplaanil. Vehelda ta oskas, paraku vedasid närvid alt. Ka Kaasanis, enne turniiri, kuulutas epeemeeskonna peatreener Igor Tšikinjov: kui Priinitsa närv vastu peab, võib ta jõuda kaugele.

Eelvõistlusel oli Priinits võimas, sai kuus võitu ning pääses otse 64 parema sekka, kus hoog ei raugenud. Soojenduseks langetas ta taanlase Patrick Jorgenseni 15:7, seejärel mulluse Euroopa meistri sakslase Jörg Fidleri 15:14 ning maailma teise numbri, üheksa tiitlimedalit võitnud šveitslase Fabian Kauteri takkaotsa. Lisaajal 15:14.

«Kaks tituleeritud venda MMil ära torgata ... Olen rahul,» rõõmustas Priinits ja meenutas, et Kauter jäi talle alla ka mullu universiaadil. «Kui maailma tippvehklejat saab kliendiks nimetada, siis jah, Kauter on mu klient. Tegelikult ta pisut pelgaski, eelmine kaotus oli meeles.»

Medalit siiski seekord ei tulnud, Garozzo seisis teel. «Itaallased ja venelased on mulle väga ebasobivad vastased, nad on agressiivsed ja otsivad terakontakti. Lisaks tabasid mind krambid. Aga ei üks ega teine pole vabandus. Nii läks. See, et veerandfinaalis nõnda tuuseldada sain, näitab, palju on mul vaja veel tööd teha.»

Priinits on rahul kõige enam sellega, et on sooritanud tänavu suure hüppe tipu poole – EMil sai ta Eesti parimana 16. koha – ning MMi tulemuse põhjal saab ta EOK palgale.

«Esmakordselt saan öelda, et olen proff,» rääkis Priinits ja arvas, et töötasu, mis pole küll suur, vabastab pingetest. «Varem sain alaliidult pisikest palka, mida jätkus vaid toidu jaoks. Proovisin ühel hetkel ta töö kõrvalt treenida, aga see on jama. Kui tahad tulemust, pead pühenduma.»

Enne hooaega seisis Priinits enda sõnul teelahkmel: «Mõtlesin elu üle järele – kas tahan elu lõpuni jääda 50. koha meheks või hakkan lõpuks ka tugevaid võitma. Tšikinjovi tulek meeste koondise treeneriks oli kõva sõna. Rügasime temaga päevast-päeva.»

Tegelikult pole MMi kaheksas koht see, mida Priinits ihkab: «Olen oma tundi oodanud juba pikka aega ning ootan edasi. Ju Jumal näeb, seal üleval, et kes tööd teeb, saab ka tasu. Tänane oli vaid väike samm selles suunas, kuhu tahan jõuda. Nüüd pole muud, kui paneme hullu pilguga trenni edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles