Hispaania koondis – kas tõesti jalgpalliajaloo parim?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Iniesta lööki 116. minutil ei                  suutnud muidu hea mängu teinud Maarten Stekelenburg (kollases) tõrjuda.
Andres Iniesta lööki 116. minutil ei suutnud muidu hea mängu teinud Maarten Stekelenburg (kollases) tõrjuda. Foto: SCANPIX

Hispaania jalgpallikoondis võitis esimese MM-tiitli ja on ametlikult maailma parim! Nende esitusi vaadates võib aga arutleda isegi selle üle, kas tegu on tugevaima koondisega jalgpalli ajaloos.



Isegi maailmameistrivõistluste finaalis Hispaaniale lisaajal 0:1 kaotanud Hollandi legend Johann Cruyff tõdes, et Hispaania mängib ilusaimat jalgpalli, ja üllatusena mainis ta isegi, et on hispaanlaste poolt. Arvestades Hispaania koosseisu, pole imestada, et nad inimeste südame on võitnud.

Enamik El Roja (Hispaania koondise hüüdnimi – toim) liikmeid mängib Madridi Realis ja FC Barcelonas ning neile lisaks mõned pallurid Liverpoolist, Londoni Arsenalist, Valenciast ja muudest kõvadest klubidest. Koostöö keskväljal on nõnda ladus, et enamikus mängudes ollakse vastasest mäekõrguselt üle.

Hispaanlaste ladus mäng on pannud paljud eksperdid küsima, kas tegu pole mitte üldse tugevaima rahvuskoondisega läbi aegade. Hollandi vastu oldi küll kohati hädas, kuid lisaajal, täpsemalt 116. minutil pandi oma paremus maksma. Kusjuures Hispaania koondis on esimene tiim, kes tuli maailmameistriks hoolimata sellest, et avamäng kaotati.

1950. aasta 14 maist kuni 1954. aasta juulini püsis Ungari jalgpallikoondis Ferenc Puskase juhtimisel võitmatuna koguni 31 mängu järjest – kaotus tuli vastu võtta tähtsaimas kohtumises, MMi finaalis Saksamaalt. Ungarlaste märk oli siiski nii võimas, et raske oli näha, kes võiks selle kukutada. Veidi rohkem kui poole sajandi pärast tehti ungarlastele tuul alla. Hispaania jalgpallikoondis kaotas 2009. aasta 24. juunil konföderatsioonide karikavõistluste poolfinaalis ja sellega lõppes nende 35-mänguline kaotusteta seeria.

2008. aasta Euroopa meistrivõistlustel triumfeeriti Luis Aragonese käe all suurepärase mänguga. Pärast EMi sai peatreeneriks Vicente del Bosque, kelle juhtimisel läbiti MM-valiksõel ilma ühegi kaotuseta. Maailmameistrivõistlused algasid hispaanlastele aga šokiga, kui avamängus kaotati 0:1 Šveitsile. Tegelikult oldi ka selles kohtumises kõvasti üritavam pool, kuid väravaluuki ei suudetud lahti murda. Hispaania tõelist tugevust näitab ilmekalt ka poolfinaal Saksamaa vastu. Sakslased olid nelja tugevama hulka jõudnud muljetavaldava seeriaga.

Kaheksandikfinaalis purustati 4:1 Inglismaa ja veerandfinaalis veel häbistavama skooriga Argentina 4:0. Hispaanlaste vastu olid sakslased aga jõuetud – kuigi skoor jäi vaid 1:0, ei antud Saksamaale võimalusepoegagi. Ka finaalis oli Hispaania Hollandist tegelikult selgelt üle. Kuigi seni ühegi kaotuseta püsinud Hollandil olid omad head võimalused, oli hispaanlastel rohkem häid šansse.

Tänast Hispaania koondist hakatakse suure tõenäosusega võrdlema eelkõige 1970. aastal MM-tiitli võitnud Brasiiliaga. Just seda tiimi, kelle koosseisu kuulusid sellised legendaarsed mehed nagu Pele, Carlos Alberto Torres, Jairzinho, Tostão, Gérson ja Rivelino, on peetud läbi aegade parimaks. Mida arvatakse aga praegusest Hispaaniast 40 aasta pärast?

Mis puutub Hollandisse, siis nendest on siiralt kahju. See oli madalmaa jalgpalluritele juba kolmas kord finaalis kaotada. Varem alistuti lõppvaatuses 1974. ja 1978. aastal. Vaadates Hollandi esitusi sel MMil (ka finaalis) ja arvestades seda, et nende koosseis on üsna noor, võivad oranžide fännid helgelt tulevikku vaadata. Küll tuleb ka nende aeg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles