74-aastane Eesti maratoonar jooksis Iisakul oma 236. maratoni

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisaku staadionimaratoni parimad.
Iisaku staadionimaratoni parimad. Foto: Aleksandr Komšin

Teisipäeva õhtul Iisakul toimunud Eesti esimesel staadionimaratonil täitusid mitmed unistused.

Eesti kogenuim maratoonar, Ida-Virumaal oma 236. maratoni jooksnud 74-aastane pealinlane Rein Pärn: «Ma tahtsin juba ammu staadionil maratoni proovida joosta ja nüüd see õnnestus.» 

Unistus oma esimene maraton läbida täitus ka võitjaks tulnud German Terehhovil, kes oli pikalt teisel kohal. «Eesmärk oli distants joosta läbi nii, et teine pool oleks kiirem ning olin kindel, et jõuan liidrile järele ning see ka õnnestus. Olen väga tänulik kõikidele, kes elasid mu esimesele maratonile kaasa ja aitasid mu unistust täita,» ütles 42 aastane Kohtla-Järvelt pärit maratonivõitja, kes püstitas Eesti staadionimaratoni tippajaks 3:16.54.

Ka teise koha saanud, maratoni noorim osavõtja Martin Küüsmaa jooksis oma elu esimest maratoni. Tal õnnestus juhtida võistlust enam kui 33 kilomeetrit, kuid siis kippusid ta ringiajad, mis muidu olid kindlalt alla 2.00, minema üle 3.00, kuid lõpus leidis rohkem suusatajana tuntud 17-aastane Illuka noormees teise hingamise ja viimase ringi läbis ta isegi 1.36ga. Lõpuks kaotas Küüsmaa võitjale enam kui 12 minutiga. 

Kolmanda koha viis Tallinna tuntud pikamaajooksja, võistlustel korduvalt ka enam kui 200 kilomeetrit läinud Aivar Luud, kes sai ajaks 3:56.59.

Neljandana oli finišis parima naisena Hillevi Velba. Oma elu teist maratoni jooksnud Jõhvi neiu aeg oli 4:03.02, millega ta ületas isiklikku rekordit 23 sekundiga. Naistest oli teine kohalik jooksja Liisi Arm ja kolmas kohtlajärvelane Galina Gladõševa.

Ida-Virumaa staadionimaratoni nime kandnud võistlusel oli külalisi ka väljaspoolt korraldavat maakonda (Tartust, Koselt, Põlvast, Vändrast, Rakverest, Elvast, Sõmerult, Valgjärvelt ja Tallinnast), kuid kohalikud jooksjad väga külalislahked ei olnud ka poolmaratoni. 21,0975 km kiireimad olid kohtlajärvelased Deniss Vladimirov ja Revetta Reiljan, kes esmakordselt jooksid nii pikka võistlusmaad just Iisakus. 

Meestest sai poolmaratonis teise koha Lauri Antalainen Valgjärvelt ja kolmanda alles 13aastane Karol Hanga Koselt. Naistest lõpetas teisena Mariliis Kurs Kohtla-Nõmmelt ja kolmandana Margit Ahu Illukalt.

Katkestajaid oli kahe distantsi peale 38 alustanust vaid üks. Saatuse tahtel ei jõudnud maratoni finišisse sünnipäevalaps Kaja Jõemets, kes katkestas 26. kilomeetril. Ta jõudis isegi EMOsse, kuid tundis end juba õhtul nii hästi, et plaanis kolmapäeval tulla Sillamäele, kus toimub Ida-Virumaa aastajooks 2014 esimene etapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles